Pamata sagatavošana 1

Puse no darba būs paveikta, sagatavojot bruģa pamatu.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Mājas īpašnieki remontdarbu laikā nejauši savā virtuvē atklāj apslēptu mantu
Lasīt citas ziņas

2. Vietās, kur slodze lielāka, pamata sagatavošanai izmanto citu secību. Kad liekais grunts slānis noņemts un uzklāts ģeotekstils, amortizācijai uz tā ber 5–10 cm biezu smilšu kārtu. Tālāk ir 10–15 cm bieza šķembu vai liesa betona kārta (marka M100 vai M150). Betonā var iestrādāt armatūras sietu (100 x 100 x 3 mm). Augšējā kārta 5–10 cm biezumā – sausu mazgātu smilšu un cementa maisījums attiecībā 10 : 1. Kad uz šīs kārtas uzklāts bruģis, to aplaista ar ūdeni. Mitrums iesūcas, un cements sacietē. Šī kārta notur bruģi un neļauj tam izkustēties.

CITI ŠOBRĪD LASA

3. Vietās, kur plānota automobiļu kustība, virs 15–20 cm biezas šķembu kārtas lej 10–20 cm betona kārtu, ko armē ar sietu (100 x 100 x 5 mm). Tālāk – sausu mazgātu smilšu un cementa maisījums attiecībā 10 : 1. Kārta ir 2–5 cm bieza. Arī šajā gadījumā pēc bruģa uzklāšanas to aplaista ar ūdeni.

UZZIŅA

Liess betons ir markas M100, M150 betons, kurā ir samazināts cementa daudzums. Piemēram, lai izgatavotu M100 betonu, izmanto M400 markas cementu, smiltis un šķembas (ar daļiņu izmēru līdz 10 mm) attiecībā 1 : 4,6 : 7. M150 markas betonam attiecība būs 1 : 3,5 : 5,7. Ja izmanto M500 markas cementu, M100 markas betonam proporcijas būs 1 : 5,8 : 8,1, bet M150 markas betonam – 1 : 4,5 : 6,6.

Nepieciešamie darbarīki

Lāpsta, leņķa slīpmašīna ar disku akmens masas griešanai, mērlente, līmeņrādis, grābeklis, celtniecības aukla, ķerra, gumijas āmurs, ķelle, plāksne smilšu līdzināšanai, bliete (mehāniska vai vibroplate), lejkanna.

Darba gaita

Kad viss sagādāts un aprēķināts, celiņa trase nosprausta dabā, jānoņem zemes auglīgā kārta. To vēlams likt atsevišķā kaudzē, jo vēlāk varēs izmantot, ierīkojot dobes. Tad izrok pārējo grunti. Lai kontrolētu dziļumu, var izmantot lāzera līmeņrādi vai nostieptu celtniecības auklu. Ja ir augsts gruntsūdens līmenis, vērts apsvērt drenāžas cauruļu ierakšanu zem celiņa. Tad klāj ģeotekstilu un veido pamatnes kārtas atbilstoši plānotajai slodzei. Kad bruģis ieklāts, to pieblietē ar vibro­plati, ar mazgātām smiltīm aizpilda spraugas starp bruģakmeņiem. Liekās smiltis noslauka.

Reklāma
Reklāma

Populārāko bruģa rakstu paraugi

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.