Foto: SHUTTERSTOCK

Padomi ideālu piparkūku pagatavošanai + 2 receptes klasiskiem un neparastiem piparotajiem cepumiņiem 0

Ja pirms gadiem desmit izmantojām vienu klasisku piparkūku recepti, pieļaujot nelielas izmaiņas mīklas sastāvā, tagad esam gatavi eksperimentēt, mainot izejvielas un līdz ar to – piparkūku garšas nianses.

 

Labāk svaigi maltas garšvielas!

LA
LA.LV
Stāsti
“Lūdzu, piedodiet par mūsu stulbumu un vieglprātību…”: latviete atklāj baisu pieredzi, kā viņas vīru dažās dienās “aprija” kovids 53
1 diena
LA
LA
Ziņas
“Ne jau Šlesers vai Gobzems šķeļ sabiedrību, bet Pavļuts,” Helmanis uzskata, ka veselības ministram jāatkāpjas 198
7 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
“Šīs vakcīnas nepasargā no saslimšanas un letāla iznākuma:” pianists Vestards Šimkus publiski atklāj, ka nav un nebūs vakcinējies pret Covid-19 vīrusu 176
5 stundas
Lasīt citas ziņas

“Lai mīkla izdotos patiesi laba, svarīgi izvēlēties kvalitatīvas izejvielas, piemēram, sviestu, nevis margarīnu. Tad piparkūkas sanāks kraukšķīgas, nevis vienkārši cietas. Noteikti varēs arī sajust atšķirīgu garšu,” balstoties uz pieredzi, teic Lestenes maiznīcas pārstāve Iluta Rautsepa.

“Šos Ziemassvētku cepumus pērkot veikalā, būtu vēlams pievērst uzmanību uz iepakojuma rakstītajam, jo tā var uzzināt, kāda taukviela pievienota mīklai.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Turpinot Iluta Rautsepa uzsver, ka šos cepumus par piparkūkām padara garšvielas. “Var izvēlēties katru atsevišķi, nevis maisījumu, un samalt tieši pirms lietošanas, jo tad aromāts būs izteiktāks.”

Krustnagliņas, muskatrieksts, ingvers, kanēlis, koriandrs, kardamons, smaržīgie pipari, melnie pipari, apelsīnu miziņas – tās ir garšvielas, kas piparkūkām piešķir pikantu aromātu. Ja patīk anīss, var pievienot arī to.

“Vidēji 1 kilogramam miltu pievieno 30 g garšvielu, taču var lietot arī vairāk vai mazāk atkarībā no tā, cik pikantas vēlaties piparkūkas,” ar padomu dalās pieredzējusī piparkūku cepēja.

“Ja iegādājas gatavu maisījumu, jāraugās, lai parastie melnie pipari būtu saraksta beigu daļā.” Vēl kāds vērtīgs Ilutas ieteikums – piparkūku garšvielas var pievienot arī citiem cepumiem, kēksiem un pat kafijai.

“Kā irdinātāju var izmantot sodu, cepamo pulveri vai briežraga sāli. Tā piparkūkām neatstās sodas garšu, jo briežraga sāls karstumā izgaro.”

Ja vēlas, lai piparkūku krāsa būtu tumšāka un intensīvāka, mīklai pievieno melasi, kādu no veikalos pieejamiem cukura sīrupiem vai pašas gatavotu dedzināta cukura sīrupu.

Maigākai krāsai un interesantai garšai var izmantot kļavu sīrupu, dateļu sīrupu vai medu. “Der gan baltais, gan brūnais cukurs, taču brūnais cepumiem piešķirs piesātinātāku garšu.”

Neliela viltība, kā iegūt brūnā cukura efektu, to neizmantojot, – 1 kg baltā cukura pievieno 100 g iesala ekstrakta. Savukārt tumši brūnā cukura efektu var panākt, 1 kg baltā cukura pieliekot 200 g iesala ekstrakta.

 

Pēc iespējas plānākas

Lestenes maiznīcas ceptās piparkūkas ir plānas un kraukšķīgas, un tik gardas, ka pašas kūst mutē!
Foto: Anda Krauze un no privātā arhīva

Piparkūciņas vislabāk garšo, ja mīklu izveltnē ļoti plānu – 1–2 mm. “Tad īpaši jūtams būs krustnagliņu un ingvera asumiņš, kā arī izdosies kraukšķīgākas.

Bet, ja gribas izcept lielās figūras, mīkla jāveltnē 3–5 milimetru biezumā,” skaidro Iluta. Patlaban veikalos var nopirkt bezgala daudz skaistu formiņu, kas noderēs, cepot piparkūkas.

“Lai rūķim vai kādam citam tēlam, no galda pārliekot uz pannu, viena kāja nesanāktu garāka par otru, iesaku izveltnēto mīklas loksni likt uz cepampapīra, kas uzklāts uz pannas, un tad ar formiņām izspiest vēlamo tēlu,” vēl vienu vērtīgu padomu sniedz piparkūku cepēja.

Kad notiek darbošanās ar mīklu, tai jābūt istabas temperatūras un kārtīgi izmīcītai, jo tas ievērojami atvieglos procesu. “Ja mīkla izdevusies nedaudz lipīga, labāk to atstāt uz dienu vai divām, lai nobriest.

Ja vēl tad ir pārāk mīksta (viss atkarīgs no miltiem!), var pievienot miltus, bet ne vairāk kā ēdamkaroti (maksimāli – divas!). Pievienojot pārāk daudz miltu, piparkūkas būs ļoti cietas.

Tāpēc mīklu labāk gatavot iepriekš un miltus sākumā pievienot mazāk, to daudzumu pieregulējot neilgi pirms cepšanas.”

Piparkūku mīklu var uzglabāt ledusskapī mēnesi un ilgāk, bet saldētavā var atstāt līdz pat nākamajiem svētkiem. Tad cepumi izdosies īpaši pikanti un gardi.

 

Mazliet netradicionāla piparkūku mīkla

Iesaka Lestenes maiznīcas pārstāve Iluta Rautsepa

Sastāvdaļas

• 480 g kviešu miltu

• 150 g cukura

• 140 g sīrupa vai medus

• 125 g sviesta

• 100 ml piena

• šķipsna sāls

• pusēdamkarote sodas (vai vienādās daļās soda un briežraga sāls)

• 15–20 g garšvielu maisījuma

Pagatavošana

Miltus izsijā kopā ar sodu un briežraga sāli. Atliek malā.

Nelielā katlā sajauc, uzkarsē un pāris minūšu pavāra sīrupu, cukuru un pienu.

Nedaudz padzesē un šķidrumā iejauc sviestu, sāli un garšvielas. Atdzesē līdz istabas temperatūrai.

Samaisa ar miltu maisījumu. Ievieto ledusskapī uz 24–48 stundām.

Mīklu izveltnē, cik vien plānu var. Lai to būtu vieglāk izdarīt, ņem nelielu – dūres lieluma – mīklas pikuci.

Piparkūkas cep 170 grādos 7–8 minūtes, līdz zeltainas.

 

Arī no rudzu miltiem

Foto: Anda Krauze un no privātā arhīva

Mājražotāja Monta Petaka, kuras gatavotās mīklas un našķus var atpazīt pēc zīmola Montas gardumi, piparkūku mīklas gatavošanai izmanto ne vien kviešu miltus, bet arī bioloģiski audzētu plēkšņu kviešu (spelta), pilngraudu rudzu, griķu un auzu miltus, ko piedāvā ceptuve Cēsu maize.

“Manuprāt, viena no svarīgākajām piparkūku mīklas sastāvdaļām ir sviests, kas šos cepumus padara kraukšķīgus,” uzsver Monta Petaka un turpinot izstāsta, ko vēl pievieno šiem tradicionālajiem Ziemassvētku cepumiem.

“Savām mīklām pievienoju nerafinētu cukurniedru cukuru, kam zeltaini brūno nokrāsu piešķir dabīgā cukurniedru melase. Izmantoju arī medu, kas piparkūkām dod citu garšas noti nekā cukurs.”

Garšvielu maisījumu viņa gatavo pati: sasmalcina melno piparu graudus, koriandru, kardamonu, krustnagliņas, ingveru, muskatriekstu un kanēli.

“Zinu, ka piparkūku cepēji mēdz izmantot arī anīsu, bet man tā garša nepatīk, tāpēc mīklai nepievienoju. Parasti garšvielas lieku vienādās proporcijās, atšķiras tikai dažas nianses atkarībā no mīklas veida,” atklāj Monta Petaka. “Nevajag pārspīlēt ar garšvielu daudzumu, jo tās var arī sabojāt piparkūku garšu.”

Prasmīgā saimniece cep arī vegānās piparkūkas. Šajā gadījumā mīklas sastāvā neesot sviesta (to aizstāj ar kokosriekstu eļļu), kā arī nepievieno olas. No šīs mīklas ceptās piparkūkas izdodoties ļoti trauslas un kraukšķīgas.

“Rudzu piparkūku mīklai pievienoju rudzu miltus un rudzu pilngraudu miltus, kas ir rupjāk malti, tāpēc piparkūkās ir mazi graudiņi, kas dažam ēdējam atgādinājušas linsēklas. Savukārt no auzu miltiem ceptās piparkūkas nedaudz līdzinās auzu pārslu cepumiem.”

 

Klasiskā piparkūku mīkla

Iesaka Monta Petaka

Sastāvdaļas

• 1 kg kviešu miltu

• 250 g iesala

• 200 g sviesta

• 200 g baltā cukura

• 150 g brūnā cukura

• 3 tējkarotes sodas

• 2 olas

• garšvielu maisījums (melno piparu graudi, koriandrs, kardamons, krustnagliņas, ingvers, muskatrieksts un kanēlis)

Pagatavošana

Sviestu izkausē ūdens peldē.

Pievieno brūno cukuru un dedzināto cukuru (piparkūkām piešķirs karameļu garšu), ko pagatavo, vispirms katliņā izkausējot 200 g baltā cukura, tad lēnām pievienojot 75 ml ūdens.

Tas jādara ļoti uzmanīgi, lai neapdedzinātos.

Pēc tam pievieno iesalu, olas, garšvielu maisījumu un samaisa. Iesijā miltus.

To darot, jāraugās, kāda veidojas mīklas konsistence. Ja miltu būs par daudz, mīkla sanāks pārāk bieza un cieta, to būs grūti izrullēt.

Mīklu kuļ, līdz tā kļūst viendabīga un atlec no katla sienām.

Kad mīkla nedaudz atdzisusi, pievieno sodu, miltus, ja nepieciešams, un samaisa.

Mīca, līdz mīkla kļūst gluda un spīdīga.

Tad to ietin pārtikas plēvē un vismaz nedēļu notur ledusskapī, lai savelkas garšas. Taču piparkūkas var cept arī nākamajā dienā.

Izveltnē plānā plāksnē un ar dažādām veidnītēm izspiež piparkūkas. Liek uz plāts un cep 180 °C aptuveni 3 minūtes.

SAISTĪTIE RAKSTI

Ja vēlas, pirms un pēc cepšanas piparkūkas var noziest ar sakultu olu, taču Monta Petaka tā nedara, jo viņai patīk tīra piparkūku garša.

Foto: Anda Krauze un no privātā arhīva

Piparkūku garšvielu maisījums

(uz 1 kg kviešu miltu)

• 10 krustnagliņas

• 5 melnie pipari

• 5 kardamona graudi

• 1 tējkarote koriandra

• 1 tējkarote sarīvēta muskatrieksta un ingvera

• pustējkarote kanēļa

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Balti pleķi uz mārtiņrozēm? Baltā rūsa nav uzveicama – jālikvidē stādi
2 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
pagatavot izcilus biezpiena plācenīšus: recepte soli pa solim
2 stundas
LE
LETA
Praktiski
Komandantstundas laikā būs atļauts īslaicīgā pastaigā izvest savu mājdzīvnieku 16
5 stundas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Balkondārzs rudenī: kādus krāšņus augus izvēlēties dobītē pie loga, kad ārā jau ir vēss?
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
“Lūdzu, piedodiet par mūsu stulbumu un vieglprātību…”: latviete atklāj baisu pieredzi, kā viņas vīru dažās dienās “aprija” kovids 53
1 diena
LA
LA
Ziņas
“Ne jau Šlesers vai Gobzems šķeļ sabiedrību, bet Pavļuts,” Helmanis uzskata, ka veselības ministram jāatkāpjas 198
7 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
“Šīs vakcīnas nepasargā no saslimšanas un letāla iznākuma:” pianists Vestards Šimkus publiski atklāj, ka nav un nebūs vakcinējies pret Covid-19 vīrusu 176
5 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Nepaiet ne minūte, kad jau dzirdu sirēnas no visām pusēm…”: mūziķis Jānis Jubalts lidostā ievārījis pamatīgas ziepes 22
1 diena
IE
Ināra Egle
Ziņas
Ušakovs ar savu “tvītu” ir izdarījis lielāku darbu nekā Vakcinācijas birojs 113
8 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Izcilām pusdienām vai vakariņām: spageti ar maltu gaļu, tomātiem un burkāniem 1
1 diena
MB
Madara Briede
Praktiski
Kas jāzina par virsstundu darbu? 1
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
10 padomi mārtiņrožu ieziemošanai
2 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Gardēžu sapnis: cepti banāni mundierī
2 dienas
LA
LA.LV
Praktiski
VIDEO. Kā iztīrīt cepeškrāsni, neizmantojot spēcīgas ķimikālijas? Padoms no profesionālas mājkalpotājas 1
2 dienas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 18. līdz 25. oktobrim: stāda narcises, tulpes, lilijas, izvāc siltumnīcas, apgriež hostas
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Latvijā šobrīd augstākā saslimstība ar Covid-19 Eiropā 10
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Latvijā sāk pastiprināties vējš, gaidāmas arī lietusgāzes
1 stunda
LA
LA
Ziņas
VIDEO: Preses konference par ārkārtējās situācijas un mājsēdes laika drošības pasākumiem un pareizu rīcību 6
1 stunda
MA
Māris Antonevičs
Ziņas
Māris Antonevičs: Nespēja paredzēt sabiedrības reakciju ir kļuvusi par vienu no krīzes iemesliem 73
4 stundas
DJ
Dace Judina-Nīmane
Ziņas
Sirdscilvēks ar Sirdsdziesmu. In memoriam. Guntis Skrastiņš 8
6 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Ar dabas spēku pret slimošanu! Fitoterapeites pieredze: 5 labākās receptes vīrusu profilaksei
2 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Balti pleķi uz mārtiņrozēm? Baltā rūsa nav uzveicama – jālikvidē stādi
2 stundas
LA
LA
Ziņas
“Ne jau Šlesers vai Gobzems šķeļ sabiedrību, bet Pavļuts,” Helmanis uzskata, ka veselības ministram jāatkāpjas 198
7 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Ar dabas spēku pret slimošanu! Fitoterapeites pieredze: 5 labākās receptes vīrusu profilaksei
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Atbalstu uzņēmējiem algu subsīdijās maksās tikai vakcinētajiem. Kuras nozares nedrīkstēs pieteikties? 79
1 diena
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Balkondārzs rudenī: kādus krāšņus augus izvēlēties dobītē pie loga, kad ārā jau ir vēss?
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
“Lūdzu, piedodiet par mūsu stulbumu un vieglprātību…”: latviete atklāj baisu pieredzi, kā viņas vīru dažās dienās “aprija” kovids 53
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Liepnieks: Laikā, kad Eiropā viss normāli strādā, mēs sēdēsim un dedzināsim aizņemtu naudu 124
1 diena
LE
LETA
Ziņas
No Covid-19 miris bijušais CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars
22 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Krīzes nav vienādas, tāpēc ir grūti sagatavoties nākamajai.” Godmanis par sarežģīto krīzes vadības procesu 65
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Dziedātāja Laima Vaikule izmēģina citu pieeju, lai uzrunātu tos, kas nevakcinējas 60
1 diena
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Latvieši rada robotu – kaitēkļu pētnieku. Kā tas strādā? 8
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Liepnieks: “Atvieglojumus viņi nav pelnījuši, vakcinējies un strādā, valdība to neliedz!”
16:36
LE
LETA
Ziņas
“Lokdauna” kontrolē uz ielām sola plašus policijas spēkus un zemessargu iesaisti
16:31
LA
LA.LV
Ziņas
Ugunsdzēsēji pie Saeimas pretlikumīgi protestēja formās. Kāds sods viņiem tagad pienākas? 1
16:08