Foto: SHUTTERSTOCK

Padomi ideālu piparkūku pagatavošanai + 2 receptes klasiskiem un neparastiem piparotajiem cepumiņiem 0

Ja pirms gadiem desmit izmantojām vienu klasisku piparkūku recepti, pieļaujot nelielas izmaiņas mīklas sastāvā, tagad esam gatavi eksperimentēt, mainot izejvielas un līdz ar to – piparkūku garšas nianses.

 

Labāk svaigi maltas garšvielas!

“Lai mīkla izdotos patiesi laba, svarīgi izvēlēties kvalitatīvas izejvielas, piemēram, sviestu, nevis margarīnu. Tad piparkūkas sanāks kraukšķīgas, nevis vienkārši cietas. Noteikti varēs arī sajust atšķirīgu garšu,” balstoties uz pieredzi, teic Lestenes maiznīcas pārstāve Iluta Rautsepa.

“Šos Ziemassvētku cepumus pērkot veikalā, būtu vēlams pievērst uzmanību uz iepakojuma rakstītajam, jo tā var uzzināt, kāda taukviela pievienota mīklai.”

Turpinot Iluta Rautsepa uzsver, ka šos cepumus par piparkūkām padara garšvielas. “Var izvēlēties katru atsevišķi, nevis maisījumu, un samalt tieši pirms lietošanas, jo tad aromāts būs izteiktāks.”

Krustnagliņas, muskatrieksts, ingvers, kanēlis, koriandrs, kardamons, smaržīgie pipari, melnie pipari, apelsīnu miziņas – tās ir garšvielas, kas piparkūkām piešķir pikantu aromātu. Ja patīk anīss, var pievienot arī to.

“Vidēji 1 kilogramam miltu pievieno 30 g garšvielu, taču var lietot arī vairāk vai mazāk atkarībā no tā, cik pikantas vēlaties piparkūkas,” ar padomu dalās pieredzējusī piparkūku cepēja.

“Ja iegādājas gatavu maisījumu, jāraugās, lai parastie melnie pipari būtu saraksta beigu daļā.” Vēl kāds vērtīgs Ilutas ieteikums – piparkūku garšvielas var pievienot arī citiem cepumiem, kēksiem un pat kafijai.

“Kā irdinātāju var izmantot sodu, cepamo pulveri vai briežraga sāli. Tā piparkūkām neatstās sodas garšu, jo briežraga sāls karstumā izgaro.”

Ja vēlas, lai piparkūku krāsa būtu tumšāka un intensīvāka, mīklai pievieno melasi, kādu no veikalos pieejamiem cukura sīrupiem vai pašas gatavotu dedzināta cukura sīrupu.

Maigākai krāsai un interesantai garšai var izmantot kļavu sīrupu, dateļu sīrupu vai medu. “Der gan baltais, gan brūnais cukurs, taču brūnais cepumiem piešķirs piesātinātāku garšu.”

Neliela viltība, kā iegūt brūnā cukura efektu, to neizmantojot, – 1 kg baltā cukura pievieno 100 g iesala ekstrakta. Savukārt tumši brūnā cukura efektu var panākt, 1 kg baltā cukura pieliekot 200 g iesala ekstrakta.

 

Pēc iespējas plānākas

Lestenes maiznīcas ceptās piparkūkas ir plānas un kraukšķīgas, un tik gardas, ka pašas kūst mutē!
Foto: Anda Krauze un no privātā arhīva

Piparkūciņas vislabāk garšo, ja mīklu izveltnē ļoti plānu – 1–2 mm. “Tad īpaši jūtams būs krustnagliņu un ingvera asumiņš, kā arī izdosies kraukšķīgākas.

Bet, ja gribas izcept lielās figūras, mīkla jāveltnē 3–5 milimetru biezumā,” skaidro Iluta. Patlaban veikalos var nopirkt bezgala daudz skaistu formiņu, kas noderēs, cepot piparkūkas.

“Lai rūķim vai kādam citam tēlam, no galda pārliekot uz pannu, viena kāja nesanāktu garāka par otru, iesaku izveltnēto mīklas loksni likt uz cepampapīra, kas uzklāts uz pannas, un tad ar formiņām izspiest vēlamo tēlu,” vēl vienu vērtīgu padomu sniedz piparkūku cepēja.

Kad notiek darbošanās ar mīklu, tai jābūt istabas temperatūras un kārtīgi izmīcītai, jo tas ievērojami atvieglos procesu. “Ja mīkla izdevusies nedaudz lipīga, labāk to atstāt uz dienu vai divām, lai nobriest.

Ja vēl tad ir pārāk mīksta (viss atkarīgs no miltiem!), var pievienot miltus, bet ne vairāk kā ēdamkaroti (maksimāli – divas!). Pievienojot pārāk daudz miltu, piparkūkas būs ļoti cietas.

Tāpēc mīklu labāk gatavot iepriekš un miltus sākumā pievienot mazāk, to daudzumu pieregulējot neilgi pirms cepšanas.”

Piparkūku mīklu var uzglabāt ledusskapī mēnesi un ilgāk, bet saldētavā var atstāt līdz pat nākamajiem svētkiem. Tad cepumi izdosies īpaši pikanti un gardi.

 

Mazliet netradicionāla piparkūku mīkla

Iesaka Lestenes maiznīcas pārstāve Iluta Rautsepa

Sastāvdaļas

• 480 g kviešu miltu

• 150 g cukura

• 140 g sīrupa vai medus

• 125 g sviesta

• 100 ml piena

• šķipsna sāls

• pusēdamkarote sodas (vai vienādās daļās soda un briežraga sāls)

• 15–20 g garšvielu maisījuma

Pagatavošana

Miltus izsijā kopā ar sodu un briežraga sāli. Atliek malā.

Nelielā katlā sajauc, uzkarsē un pāris minūšu pavāra sīrupu, cukuru un pienu.

Nedaudz padzesē un šķidrumā iejauc sviestu, sāli un garšvielas. Atdzesē līdz istabas temperatūrai.

Samaisa ar miltu maisījumu. Ievieto ledusskapī uz 24–48 stundām.

Mīklu izveltnē, cik vien plānu var. Lai to būtu vieglāk izdarīt, ņem nelielu – dūres lieluma – mīklas pikuci.

Piparkūkas cep 170 grādos 7–8 minūtes, līdz zeltainas.

 

Arī no rudzu miltiem

Foto: Anda Krauze un no privātā arhīva

Mājražotāja Monta Petaka, kuras gatavotās mīklas un našķus var atpazīt pēc zīmola Montas gardumi, piparkūku mīklas gatavošanai izmanto ne vien kviešu miltus, bet arī bioloģiski audzētu plēkšņu kviešu (spelta), pilngraudu rudzu, griķu un auzu miltus, ko piedāvā ceptuve Cēsu maize.

“Manuprāt, viena no svarīgākajām piparkūku mīklas sastāvdaļām ir sviests, kas šos cepumus padara kraukšķīgus,” uzsver Monta Petaka un turpinot izstāsta, ko vēl pievieno šiem tradicionālajiem Ziemassvētku cepumiem.

“Savām mīklām pievienoju nerafinētu cukurniedru cukuru, kam zeltaini brūno nokrāsu piešķir dabīgā cukurniedru melase. Izmantoju arī medu, kas piparkūkām dod citu garšas noti nekā cukurs.”

Garšvielu maisījumu viņa gatavo pati: sasmalcina melno piparu graudus, koriandru, kardamonu, krustnagliņas, ingveru, muskatriekstu un kanēli.

“Zinu, ka piparkūku cepēji mēdz izmantot arī anīsu, bet man tā garša nepatīk, tāpēc mīklai nepievienoju. Parasti garšvielas lieku vienādās proporcijās, atšķiras tikai dažas nianses atkarībā no mīklas veida,” atklāj Monta Petaka. “Nevajag pārspīlēt ar garšvielu daudzumu, jo tās var arī sabojāt piparkūku garšu.”

Prasmīgā saimniece cep arī vegānās piparkūkas. Šajā gadījumā mīklas sastāvā neesot sviesta (to aizstāj ar kokosriekstu eļļu), kā arī nepievieno olas. No šīs mīklas ceptās piparkūkas izdodoties ļoti trauslas un kraukšķīgas.

“Rudzu piparkūku mīklai pievienoju rudzu miltus un rudzu pilngraudu miltus, kas ir rupjāk malti, tāpēc piparkūkās ir mazi graudiņi, kas dažam ēdējam atgādinājušas linsēklas. Savukārt no auzu miltiem ceptās piparkūkas nedaudz līdzinās auzu pārslu cepumiem.”

 

Klasiskā piparkūku mīkla

Iesaka Monta Petaka

Sastāvdaļas

• 1 kg kviešu miltu

• 250 g iesala

• 200 g sviesta

• 200 g baltā cukura

• 150 g brūnā cukura

• 3 tējkarotes sodas

• 2 olas

• garšvielu maisījums (melno piparu graudi, koriandrs, kardamons, krustnagliņas, ingvers, muskatrieksts un kanēlis)

Pagatavošana

Sviestu izkausē ūdens peldē.

Pievieno brūno cukuru un dedzināto cukuru (piparkūkām piešķirs karameļu garšu), ko pagatavo, vispirms katliņā izkausējot 200 g baltā cukura, tad lēnām pievienojot 75 ml ūdens.

Tas jādara ļoti uzmanīgi, lai neapdedzinātos.

Pēc tam pievieno iesalu, olas, garšvielu maisījumu un samaisa. Iesijā miltus.

To darot, jāraugās, kāda veidojas mīklas konsistence. Ja miltu būs par daudz, mīkla sanāks pārāk bieza un cieta, to būs grūti izrullēt.

Mīklu kuļ, līdz tā kļūst viendabīga un atlec no katla sienām.

Kad mīkla nedaudz atdzisusi, pievieno sodu, miltus, ja nepieciešams, un samaisa.

Mīca, līdz mīkla kļūst gluda un spīdīga.

Tad to ietin pārtikas plēvē un vismaz nedēļu notur ledusskapī, lai savelkas garšas. Taču piparkūkas var cept arī nākamajā dienā.

Izveltnē plānā plāksnē un ar dažādām veidnītēm izspiež piparkūkas. Liek uz plāts un cep 180 °C aptuveni 3 minūtes.

Saistītie raksti

Ja vēlas, pirms un pēc cepšanas piparkūkas var noziest ar sakultu olu, taču Monta Petaka tā nedara, jo viņai patīk tīra piparkūku garša.

Foto: Anda Krauze un no privātā arhīva

Piparkūku garšvielu maisījums

(uz 1 kg kviešu miltu)

• 10 krustnagliņas

• 5 melnie pipari

• 5 kardamona graudi

• 1 tējkarote koriandra

• 1 tējkarote sarīvēta muskatrieksta un ingvera

• pustējkarote kanēļa

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
SD
Sandra Dieziņa
Laukos
“Jaudīgs auglis ar ļoti spēcīgu aromātu.” Galvenais jautājums – kā cilvēkiem izstāstīt šo labo stāstu? 1
12 stundas
Inita Šteinberga
Laukos
Kā atbrīvoties no ērcēm vistu kūtī? Skaidro putnu audzētāja Katerina Kasatkina
13 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
5 praktiski ieteikumi: kā palīdzēt bērniem mācīties attālināti
15 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Kārtīgās latviešu svinībās bez galerta neiztikt: 3 lieliskas receptes
15 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Kādi ir riski, dzīvojot kopā neprecētiem? 1
15 stundas
LA
Laukos.lv
Laukos
izskatās maza un nekaitīga, bet patiesībā ir ļoti agresīva nezāle. Kā cīnīties ar maura skareni?
16 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
pārziemināt ledenītes: 6 dārznieces padomi
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
3 gardas un radošas ēdienu receptes ar pastu, bet bez gaļas! 3
1 diena
IB
Indulis Burka
Praktiski
Bīdāmie vārti paša spēkiem: vai tas ir iespējams?
1 diena
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Laista rododendrus, skujeņus un apgriež rozes. Kas darām dārzā no 26.oktobra līdz 1.novembrim
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Praktiski
VIDEO. Pepijai ir tikai 8 mēneši, bet viņa jau sver kā ponijs: suns, kas apgūst terapeita profesiju 1
2 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Burkāni sāļajā un saldajā: 4 gardi ēdieni, ko pagatavot no burkāniem
2 dienas
SK
Skaties.lv
Veselam
“Viņiem ir bail.” Daļa veselības aprūpes darbinieku plāno atteikties strādāt ar Covid-19 pacientiem 6
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
Paziņo, kur otrdien reģistrēts lielākais Covid-19 inficēto skaita pieaugums 2
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
Rīdziniekiem rīt uz skolu nav jāiet? Atļauj attālināto mācīšanos, taču ne visiem 1
11 stundas
AL
Agris Liepiņš
Ziņas
Agris Liepiņš: Ierēdnis izpļāpājās par glumekli – valdības plānā ir kāds zemūdens akmens 2
11 stundas
LE
LETA
Ziņas
Latvijas Radio kora koncertā Cēsīs bijis augsts inficēšanās risks – apmeklētājiem jāiet karantīnā 2
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
Slepkavība bārā: Latvijā aizturēts bīstams noziedznieks no Igaunijas
8 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
5 praktiski ieteikumi: kā palīdzēt bērniem mācīties attālināti
15 stundas
Ieva Ēvalde
Ziņas
Par dāvanu no Lielbritānijas būs jāmaksā nodoklis 4
6 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Jana Duļevska bērnībā māsu “pārdevusi” par maisu iecienīto košļeņu 1
16 stundas
LE
LETA
Ziņas
VIDEO: “Viņš manu suni var ārstēt.” Gobzems skaidro, kāpēc nevalkā masku 45
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Paziņo pilsētas un novadus, kuros reģistrēti jaunie Covid-19 gadījumi 10
1 diena
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Kārtīgās latviešu svinībās bez galerta neiztikt: 3 lieliskas receptes
15 stundas
LE
LETA
Kokteilis
VIDEO. Raimonda Paula skaistā dziesma “Par pēdējo lapu” atdzimst jaunās skaņās 10
17 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Ieva Adamss Intaram Busulim uzdāvina prezervatīvus: tā esot dāvana ar nodomu 4
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieces – Ņina, Ninona, Antoņina un Oksana
16 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Asinsspiediens un elpošanas biežums! Skride par to, kā Covid-19 inficētajam sekot veselībai mājās 11
1 diena
LK
Linda Krāģe
Kokteilis
Nedēļas nogalē iespējami zīmīgi notikumi! Horoskopi 27.oktobra līdz 1.novembris
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
Ja tu kādam esi kaut ko apsolījis, turi savu vārdu! Horoskopi 28.oktobrim 1
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
Centies šodien nevienam nenodarīt pāri! Horoskopi 29.oktobrim
10 stundas
LE
LETA
Ziņas
Francija ieviesīs stingrus ierobežojumus cīņā ar Covid-19 1
23:01
SK
Skaties.lv
Stāsti
VIDEO. Rumbulā par 11 500 eiro tikko pirkts auto paliek ceļmalā. Garantiju atsaka
21:58
SK
Skaties.lv
Veselam
“Viņiem ir bail.” Daļa veselības aprūpes darbinieku plāno atteikties strādāt ar Covid-19 pacientiem 6
21:11