Foto – Vivanta Volkova

Palīgierīces 0

Ar pietiekami jaudīgu urbjmašīnu bez urbšanas funkcijām var veikt arī dažādu celtniecības masu – krāsas, ģipša un cementa – maisīšanu. Lai to labāk varētu veikt, instrumenti aprīkoti ar papildu rokturi, ko fiksē dažādās pozīcijās. Neliela tilpuma masu var sajaukt arī ar parastu urbi, vajag tikai piemērotu uzgali. Attapīgi vecpuiši ar urbi miksē kokteiļus un biezeņ­zupas.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Lasīt citas ziņas

Specializētos veikalos var nopirkt noderīgas palīg­ierīces, kas atvieglo urbšanu. Tāds ir vienkāršs, uz galda liekams statīvs, kurā, iestiprinot urbja korpusu, rokas instruments pārvēršas par stacionāro. Cits šablons atvieglo urbšanu precīzā leņķī, bet vēl cits ļaus pieskrūvēt urbi horizontāli pie galda malas un, uzliekot filca ripu, pulēt sīkākas detaļas.

Labu šablonu urbšanas dziļuma ierobežošanai pats var izgatavot no koka caurulītes. Koka stienītī vertikāli izurbj caurumu. Ieliek asmeni urbī, uzliek uz tā koka caurulīti un piezāģē tik garu, lai urbja gals būtu vajadzīgā garumā. Urbjot šablons atduras pret virsmu, un instruments tālāk neurbj. Uz augstām kāpnēm ērti strādāt ar instrumenta maksti pie sāniem, kurā var ielikt elektrisko urbi, skrūves, atbrīvojot darbam abas rokas.

CITI ŠOBRĪD LASA
“Karinot gleznas pie betona sienas, noder tievie cietmetāla urbji. Urbjot betona paneļus ar 3 mm urbi, caurums ir mazāks un vieglāk aiztaisāms. Par tapu var izmantot trīs sērkociņus. Lai caurumi atrastos vienādā līmenī, vislabāk izmantot tradicionālo līmeņrādi, ar kuru pēc vajadzības var novilkt taisnu līniju vai nogriezt ar nazi. Citi tīri labi tiek galā ar lāzera līmeņrādi. Mērot no grīdas vai griestiem, var sanākt šķībi. Urbjot metālā, izmanto punktsiti, kurš vispirms virsmā iesit mazu bedrīti. Šis speciālais pusautomātiskais instruments, to pieliekot pie metāla virsmas un nospiežot pogu, pats iesit bedrīti. Savukārt koka un metāla urbšanas darbos noderīgs ir asmens, ko sauc par zeņķi. Ar tā palīdzību urbuma virsējo daļu konusveidīgi padziļina, ļaujot tur iegrimt speciālās skrūves galvai,” stāsta tradicionālās celtniecības eksperts Ojārs Skujiņš.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.