Darbu secība 3

Kad mērījumi veikti un materiāls sagādāts, var ķerties pie darba. Uz līdzenas vir­smas izkārto brusiņas atbilstoši būdas grīdas konfigurācijai un sastiprina ar kokskrūvēm. Stūros vēlams ieskrūvēt metāla leņķus, kas nodrošinās lielāku stiprību. Ja suns un līdz ar to būda liela, vēlams pa vidu ierīkot šķēr­šļus. Arī tas palielinās konstrukcijas stiprību.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo!
RAKSTA REDAKTORS
Ineses Supes cīņa turpinās: “Kad iznācu no ķirurga kabineta, es apraudājos, jo man gribējās iznākt kā uzvarētājai, bet tā pagaidām nesanāk”
Vai zināji, ka šie ieradumi veicina mūsos skumjas un nomāktu garastāvokli?
Lasīt citas ziņas

Kad grīdas rāmis gatavs, to no virspuses apšuj ar dēļiem. Starp brusām ieklāj pergamīnu un ievieto piemērota izmēra putupolistirola loksni. Atkarībā no klimata apstākļiem un suņa šķirnes siltinājuma biezums var būt no 50 līdz 100 milimetriem. Otrajā gadījumā gan būs vajadzīgs arī biezāks rāmis. Kad siltinājums ieklāts, to pārklāj ar vēl vienu pergamīna un dēļu kārtu.

Kā nākamo montē sienu un jumta karkasu. Karkasam no iekšpuses montē dēļus, finieri vai OSB plāksni, ar skavotāju piestiprina pergamīnu un ieklāj putupolistirolu, vēl vienu pergamīna loksni un apšuj ar apdares dēļiem. Būdas priekšējo sienu ierīko 7–10 cm augstāku par aizmugurējo.

CITI ŠOBRĪD LASA

Arī jumtu izgatavo minētajā secībā, izmantojot brusiņas, OSB loksnes vai 25 mm biezus dēļus. Jumtam pergamīna vietā lieto polietilēna plēvi. Tā malām priekšā jāveido aptuveni 20 cm pārkare, sānos – aptuveni 10 cm pārkare. Tā pasargās sienas un īpaši eju no lietus un sniega.

Gatavo jumtu pie būdas piestiprina ar eņģēm, bet no virspuses pārklāj ar kādu no mīkstajiem jumta segumiem, piemēram, bitumena šindeļiem. Arī būdas grīdu no ārpuses vēlams pārklāt vismaz ar vienu ruberoīda loksni hidroizolācijai. Pašu būdu novieto uz 100 x 150 mm koka brusām, kas rūpīgi apstrādātas ar koksnes aizsardzības līdzekļiem. Arī ārējos apdares dēļus apstrādā ar piemērotu dekoratīvu antiseptiķi.

Ja suns un līdz ar to būda ir mazāka, var izvēlēties arī divslīpju jumtu. Šādam jumtam, uz kura nav paredzēta suņa guļvieta, var likt metāla segumu.

Vieta jāizvēlas ar apdomu

Suņa būdu ieteicams novietot sausā, līdzenā vietā netālu no mājas. Vēlams, lai tā būtu pasargāta no tiešas valdošo vēju ietekmes. Parasti vietu izvēlas netālu no kādas nojumes vai koka, lai mājas mīlulis nepieciešamības gadījumā varētu paslēpties no saules tveices. Protams, no savas mājvietas sunim jāspēj pārredzēt pagalmu un laikus saskatīt atnācējus.

Būtiski, lai būdas tuvumā zem zemes nebūtu elektrokabeļu. Suņiem bieži vien patīk rakt un spēlēties ar atrastajiem priekšmetiem, un vads var būtiski apdraudēt mājas sarga veselību un pat dzīvību.

UZZIŅA

Suņubūdas konstrukcija, protams, var būt dažāda. Ir saimnieki, kuri saviem mīluļiem ierīko suņubūdas ar atsevišķu telpu gulēšanai un terasi. Jebkurā gadījumā jāņem vērā, ka guļamtelpa nedrīkst būt pārāk liela, lai dzīvnieks to ar savu siltumu spētu piesildīt. Turklāt jāzina, ka suns parasti guļ, saritinājies līkumā. Savukārt uz terases jābūt vietai, kur dzīvnieks var izstiepties visā garumā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.