Foto – Shutterstock

Savvaļas ķiploks tulbāhija – vērtīgs, bet pie mums mazpazīstams garšaugs 0

Kas tas par augu – Tulbaghia violacea? EDĪTE DOBELES NOVADĀ

Reklāma
Reklāma
Mājas
Kādas ir tavas kulinārijas prasmes – vai māki pagatavot šos 10 ēdienus, kuri jāprot katram latvietim?
Lietotas automašīnas, kuras nevajadzētu iegādāties: eksperts norāda uz trim neuzticamiem modeļiem 43
Kokteilis
No A līdz Ž – ko par tavu personību atklāj tava vārda sākumburts? 20
Lasīt citas ziņas

Violetā tulbāhija jeb savvaļas ķiploks, rozā agapants ir vērtīgs, pasaulē populārs, bet pie mums mazpazīstams garšaugs. Lai gan šie augi atgādina sīpolus (Allium), to tuvākie radinieki ir narcises. Tulbāhijas dzimtene ir Āfrikas dienvidi. Latvijā tā nav salcietīga, tāpēc jāaudzē telpās, siltumnīcā. Auga lapas izmanto zupās, salātos, arī pie visu veidu gaļas un dārzeņu ēdieniem. Salātos kā eksotisku akcentu izmanto arī violetos ziedus. Tie iederas kombinācijās ar maurloku ziediem. Tulbāhijai ir tikpat spēcīgs aromāts kā ķiplokam.

Strauji augošais, sausumizturīgais sīpolaugs sasniedz 0,5 m garumu. Lapas ir šauras, garas. Zied vasaras sākumā smaržīgiem ziediem. Pēc noziedēšanas veido melnas sēklas. Aug jebkurā augsnē, bet priekšroku dod labi drenētai komposta zemei. Pavairo pavasarī, dalot sīpolu ligzdu vai sējot sēklas. Tautas medicīnā tulbāhiju novārījumu izmanto iekšķīgi pret saaukstēšanos un klepu. Savvaļas ķiplokam ir izveidota raiblapu šķirne ‘Silver Lace’ un baltziedu ‘Alba’.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.