Darba devējs “piesmej” 40 gadus veco Dzintru 0


“Pakāpienos” nokļuva 40 gadus vecā Dzintra, kuru seksuāli izmantojis darba devējs. Sievietes vecāki, uzzinot par grūtniecību, meitu sāka terorizēt. Sievietei citu iespēju atrast dzīvesvietu nebija, un viņa vērsās patvēruma mājā. Ļoti strādīga sieviete, strādājusi teju līdz pašām dzemdībām.

Reklāma
Reklāma

Unu mamma izmeta no mājas

Veselam
Sliktākie ēdieni un dzērieni, kas nodara vislielāko kaitējumu zobiem – zobārsts norāda, ka pirmajā vietā nav saldumi
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 28
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 83
Lasīt citas ziņas

Una strādāja veikalā – slodze liela, algu saņēmusi aploksnē. Sāka lietot amfetamīnu, ar puišiem vizinājās, līdz palika stāvoklī. Māte, uzzinot radušos situāciju, meitu no mājas izmeta. “Pakāpienos” viņa ieradās labi ģērbta, zināja angļu valodu. Ar atbalstu grūtniecība beidzās labi, bērniņu nokristot baznīcā. Arī tagad sieviete “iet ticības ceļu”, stāsta Irēna.

Saimniekošanas iemaņu nekādu

Skolotāja Irēna stāsta, ka gandrīz visas, kuras nokļūst patvēruma mājās, neprot neko. Viņām nav nekādu iemaņu nedz mājas uzkopšanā, nedz ēst gatavošanā, nerunājot jau nemaz par bērnu aprūpi. Nokļūstot patvēruma mājā, meitenes tiek apmācītas elementāros darbos. Šeit viņas uzturas noteiktu laiku, taču meitenēm ir jābūt pretīmnākošām, jābūt gatavām mainīties, mācīties, attīstīties. Ne vienmēr tas izdodas. Tomēr lielākā daļa no meitenēm, kuras savulaik saņēmušas patvērumu, pašas nostājušās uz savām kājām. Daudzas no viņām šobrīd dzīvojot ārzemēs, lielākajai daļai ir izveidotas savas ģimenes, ir dzimuši vēl citi bērni.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Svarīgi, lai meitenēm iedotu makšķeri un parādītu, kā makšķerēt, nevis galdā pasniegtu gatavu zivi,” uzsver Irēna. Liela daļa meiteņu pievērsušās Dievam. Bet ir arī atsevišķi gadījumi, kad meitenes tomēr atgriežas vecajā dzīvē un vecajos ieradumos, piemēram, viena no bijušajām patvēruma mājas iemītniecēm strādā, apkalpojot klientus pa tālruni (sekss pa tālruni).

“Ģimenes šūpulis” – vieta, kur saņemt atbalstu

“Cik daudzi no mums ir informēti par reālajām, mūsu valstī pieejamajām alternatīvām abortam, dzīvošanas iespējām – patvēruma mājām, audžu ģimenēm? Ar informēšanu par aborta patieso būtību, tā norisi un sekām mēs, iespējams, pat panākam to, ka jaunā sieviete atsakās no aborta. Bieži viņa vēl ir tikai meitene, viņai nav atbalstošas ģimenes, pati augusi bez mātes gādības, kurp lai viņa iet ar savu bērnu zem sirds? Kur lai viņa dzīvo un no kā?

Šīs jaunās sievietes – bez atbalsta palikušās grūtnieces, arī ir mūsu, biedrības “Ģimenes Šūpulis”, rūpests un fokuss, aicinājums un iemesls, kādēļ 2003.gadā tā tika nodibināta. Katrs pastāvēšanas gads pagājis, pamazām augot mūsu atbalstītāju saimei un lēnām virzoties izbūves darbiem, kas pietuvojušies redzamam noslēgumam. Taču, lai patvēruma māja pastāvīgi darbotos, uzņemot gada laikā ap 12 grūtniecēm, ir nepieciešami 38 000 eiro – tie ir izdevumi par meiteņu ēdināšanu un pirmās nepieciešamības lietām, Patvēruma mājas vadītājas jeb mājas mātes algu un saimniecības uzturēšanu”, saka vecmāte, deviņu bērnu mamma Rudīte Brūvere, kura pēc kalpošanas kopā ar Irēnu Bindemani “Pakāpienos” jutusi aicinājumu darbu turpināt, veidojot šādas mājas Kauguru pagasta “Jaunpalejās”.

Reklāma
Reklāma

“Ģimene ir sabiedrības pamats, taču gadās, ka ģimene ir nepilnīga, un tad šajos pamatos trūkst svarīgu atbalsta punktu. Ir jāsaprot, ka tieši mēs – cilvēki, kuri nākuši no stiprām ģimenēm, no mīlestības vides, varam šo mīlestību dot tālāk, ziedojot savus līdzekļus un resursus tiem, kuri to nav saņēmuši – un ar savu mīlestību darbībā motivēt šīs sievietes ne tikai bērniņu dzemdēt, bet arī par to tālāk rūpēties”, aicina sertificēta vecmāte.

“Kad Patvēruma māja kalpo jaunai dzīvībai kā vieta, kur pamestām, nepilngadīgām grūtniecēm un jaunām māmiņām brīdī, kad nepieciešams ģimenes šūpuļa siltums – rast emocionālu un praktisku atspērienu visai turpmākajai dzīvei. Jo aborts ir nelaimīgs solis un nav risinājums,” uzskata vecmāte Brūvere, tādējādi skaidrojot, kāpēc šādas mājas atvēršana ir svarīga un, pēc vecmātes domām, Latvijā šāda veida mājām vajadzētu būt pat vairākām.

Līdzīgā projektā četru gadu laikā jau palīdzēts 38 ļoti jaunām meitenēm, “ielikot pamatu” kopīgai dzīvošanai ar bērnu. Sievietēm, kurām grūtniecība nebija plānota un kuras savā ģimenē atbalstu nesaņēma, dots atspēriens tālākajai dzīvei, kaut varbūt sākumā vienīgā izeja bijusi veikt abortu.

Biedrība “Ģimenes Šūpulis” iestājas par dzīvību trīs praktiskos veidos – veidojot patvērumu ne vien grūtībās nonākušajām grūtniecēm, bet sniedzot to ikvienai sievietei gaidībās, piedāvājot izglītojošus seminārus īpašajā laikā, kā arī radot drošu un atbalstošu vidi plānotu mājdzemdību piedzīvošanai. Tieši šo mērķu īstenošanai, pirms vairāk kā desmit gadiem tika uzdāvinātas “Jaunpalejas”, tās pamazām atjaunojot un veidojot kā mājas dzīvībai.

Viens ir māju uzcelt, iekārtot, bet otrs – uzturēt, sniedzot pastāvīgu atbalstu pamestajām un vientuļajām grūtniecēm, tādēļ biedrība aicina labas gribas cilvēkus, kuri vēlas finansiāli atbalstīt kādu no biedrības mērķiem, pievienoties “Ģimenes Šūpuļa” saimei.

Mājas otrajā stāvā izbūvētās sešas istabiņas un koplietošanas telpas krīzes situācijā nonākušajām sievietēm gaidībās iecerēts atvērt jau šā gada jūnijā. Patvēruma mājas mērķis ir ne tikai dot patvērumu, bet arī dāvāt iespēju “mācīties dzīves skolā”, atbalsta personas vadībā un aprūpē, pusgadu apgūstot rūpes par zīdaini un pastāvīgai dzīvei nepieciešamās prasmes, kuras mēs paši esam apguvuši, augot un redzot piemēru ģimenē. Jo visbiežāk tieši šādas meitenes – bez ģimenes vai normālu attiecību piemēra, ir šādu atbalsta vietu rūpests.

Brūvere uzskata, ka ir svarīgi cilvēkiem pasniegt palīdzīgu roku, netiesājot, lai vēlāk sabiedrība būtu par vienu cilvēkbērnu bagātāka, lai palīdzētu sievietei, kura visbiežāk pati augusi bez mīlestības, izrāpties no “bēdu ielejas”.

Ja arī tu jūti aicinājumu un tev ir iespēja, ziedo:

Biedrība “Ģimenes Šūpulis”

Reģ. nr. 40008077466

Bankas konts: AS Swedbank

Konta nr. LV42HABA0551005675701

S.W.I.F.T. HABALV22

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.