Foto – Karīna Miezāja

Var izņemt caur sānu 0


Nereti vienkāršākais, ātrākais un lētākais risinājums ir vaļēja operācija, ko veic ar griezienu gandrīz tāpat kā pirms simts gadiem. Ja pacients nevēlas nākt uz atkārtotām pārbaudēm vai arī dzīvo tālu no galvaspilsētas, kur izdara litotripsiju, dažkārt labāk akmeņus izoperēt nekā vairākkārt skaldīt.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 40
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā
Dārzs
FOTO. Cik šogad maksā stādi, un kas ir piedāvājumā? Reportāža no Siguldas Stādu parādes
Lasīt citas ziņas

Vaļēja operācija ir vienīgais veids, kā palīdzēt, ja nepieciešams ne tikai likvidēt akmeņus, bet arī novērst urīnceļu sašaurinājumu vai citas anatomiskas problēmas. Pēc tam līdz pat desmit dienām jāpavada slimnīcā. Pēdējos gados to iespējams veikt arī laparoskopiski, ievadot organismā īpašu ierīci.

No ķermeņa iekšpuses caur urīnceļiem, neveidojot mākslīgas atveres ar instrumentiem, ir iespējams piekļūt akmeņiem jebkurā vietā un tos saskaldīt. Ja jālikvidē lieli eksemplāri, piemērotāka ir tā sauktā transkutānā metode, kad izveido caurumiņu sānā, caur kuru nierēs un urīnceļos var ievadīt lielākus instrumentus un vienā reizē evakuēt pat visai prāvus akmeņus. Atšķirībā no vaļējas ķirurģiskas iejaukšanās pēc šādas operācijas slimnīcā jāpavada tikai divas trīs dienas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tiesa, šo tehniski sarežģīto manipulāciju Latvijā un visā pasaulē neveic visai bieži.

Ļoti lielus akmeņus, tā sauktos koraļļus, nereti ārstē, kombinējot vairākas metodes, piemēram, vispirms operē vaļēji, to atlikumus saskalda vai izoperē caur sānu.

Zāles – retos gadījumos

Medikamentus šīs slimības ārstēšanai lieto arvien retāk, visbiežāk kā profilaktisku līdzekli. Ar zālēm iespējams izšķīdināt tikai viena veida akmeņus – urātus. Šis ārstēšanas veids nav izmantojams akūtās situācijās, jo efektu var panākt tikai ilgākā laikā, pat līdz pusgadam. Lietojot medikamentus, uz tualeti katru reizi jādodas ar lakmusa papīrīti, lai mērītu urīna skābumu un atbilstoši tam koriģētu zāļu devu. Daudzi tās slikti panes, mēdz rasties zarnu darbības traucējumi. Turklāt izšķīdušā akmens daļiņām iesprūstot, tāpat būs jāveic operācija.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.