5. Gremošanas veselības sabiedrotais: Šķiedrvielas un hidratācija 0

Tomāti ir bagāti ar šķiedrvielām (1,5 g uz vidēju tomātu), kas atbalsta veselīgu gremošanu, novērš aizcietējumus un veicina labvēlīgo zarnu baktēriju augšanu. To augstais ūdens saturs (94%) palīdz uzturēt hidratāciju, kas ir būtiska gremošanas sistēmas darbībai. Tomāti satur arī organiskās skābes, piemēram, citronskābi, kas stimulē gremošanas enzīmu izdalīšanos.

American Journal of Clinical Nutrition (2024) norāda, ka diēta, kas bagāta ar šķiedrvielām no dārzeņiem, piemēram, tomātiem, samazina resnās zarnas slimību risku par 10–15%. Tomāti satur pektīnu – šķīstošo šķiedrvielu, kas palīdz regulēt cukura līmeni asinīs un veicina sāta sajūtu, padarot tos par sabiedroto svara kontrolei. Tomēr cilvēkiem ar skābes refluksu vai gastrītu jābūt piesardzīgiem, jo tomātu skābums var pastiprināt simptomus. Lai mazinātu skābumu, tomātus var kombinēt ar sārmainiem produktiem, piemēram, spinātiem vai burkāniem.

Pagatavojiet tomātu un lēcu sautējumu, kas apvieno šķiedrvielas un olbaltumvielas, vai pievienojiet svaigus tomātus kvinojas salātiem, lai uzlabotu gremošanu. Ja esat jutīgs pret skābumu, izmēģiniet dzeltenos tomātus, kas ir maigāki.

Turcijā tomāti ir neatņemama brokastu sastāvdaļa, pasniedzot tos ar olām un fetas sieru (menemen), kas nodrošina vieglu, bet barojošu maltīti gremošanai.

Tomātu un garšaugu izstāde Dabas muzejā
Reklāma
Reklāma
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.