Kā atšķirt izsalkumu un vienkārši kāri pēc ēdiena? 0
Lai veiksmīgi tiktu galā ar “graužamajām” sajūtām, ir vērts saprast, kas tieši notiek organismā.
Apetīte – tīrs prieks. Tā ir emocionāla vēlme ēst, to izraisa smarža, ēdiena izskats vai noskaņojums. Tas nav obligāti staistīts ar tukšu vēderu, bet ir vinekārši ļoti cilvēcīgi.
Kāre – neatvairāms impulsu vilnis. Intensīva, gandrīz nekontrolējama vēlme pēc ļoti konkrēta – salda, sāļa vai trekna ēdiena. Tās pamatā nav fizioloģisks bads, bet dopamīna meklējums.
Izsalkums – ķermeņa fizioloģiska vajadzība. Kad kuņģis ir tukšs un cukura līmenis pazeminās, izdalās grelīns. Tas “ieslēdz” bada centru. Tas ir īsts signāls, nevis kaprīze.
Sāta sajūta – brīdis, kad jāapstājas. Parādās, kad kuņģis izplešas un smadzenēm tiek nosūtīts signāls “pietiek”. Starp pirmo kumosu un sāta sajūtu paiet apmēram 20 minūtes.
Sāta pēcgarša – apmierinājums pēc maltītes. Tas ir endorfīnu radīts labsajūtas vilnis, kas saglabājas līdz nākamajam dabiskajam izsalkumam.



