Foto: pexels.com

Kā atšķirt izsalkumu un vienkārši kāri pēc ēdiena? 0

Lai veiksmīgi tiktu galā ar “graužamajām” sajūtām, ir vērts saprast, kas tieši notiek organismā.

Apetīte – tīrs prieks. Tā ir emocionāla vēlme ēst, to izraisa smarža, ēdiena izskats vai noskaņojums. Tas nav obligāti staistīts ar tukšu vēderu, bet ir vinekārši ļoti cilvēcīgi.

Kāre – neatvairāms impulsu vilnis. Intensīva, gandrīz nekontrolējama vēlme pēc ļoti konkrēta – salda, sāļa vai trekna ēdiena. Tās pamatā nav fizioloģisks bads, bet dopamīna meklējums.

Izsalkums – ķermeņa fizioloģiska vajadzība. Kad kuņģis ir tukšs un cukura līmenis pazeminās, izdalās grelīns. Tas “ieslēdz” bada centru. Tas ir īsts signāls, nevis kaprīze.

Sāta sajūta – brīdis, kad jāapstājas. Parādās, kad kuņģis izplešas un smadzenēm tiek nosūtīts signāls “pietiek”. Starp pirmo kumosu un sāta sajūtu paiet apmēram 20 minūtes.

Sāta pēcgarša – apmierinājums pēc maltītes. Tas ir endorfīnu radīts labsajūtas vilnis, kas saglabājas līdz nākamajam dabiskajam izsalkumam.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.