No Lielbritānijas izdevīgi doties uz ķirurģisku operāciju Polijā. Piemēram, Zakopanē ortopēdi ķirurgi (attēlā) spēj veikt inovatīvu ceļgala operāciju, pēc kuras aktīviem cilvēkiem zūd nepieciešamība pēc endoprotēzes.
No Lielbritānijas izdevīgi doties uz ķirurģisku operāciju Polijā. Piemēram, Zakopanē ortopēdi ķirurgi (attēlā) spēj veikt inovatīvu ceļgala operāciju, pēc kuras aktīviem cilvēkiem zūd nepieciešamība pēc endoprotēzes.
Foto – EPA/LETA

  0

Kas īsti ir “medicīnas tūrisms”

Tas ir pakalpojumu veids, kad pacients no vienas valsts dodas saņemt pakalpojumu uz citu valsti. Iemesli var būt dažādi, sākot ar to, ka pakalpojums nav pieejams mītnes valstī, nepieciešams cita veida pakalpojums, kuru paša pacienta valsts nesniedz. Vai arī ļoti ilgi jāgaida.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
FOTO. Muskuļains torss! Pirmo reizi redzam Donu jaunajā Eirovīzijas tērpā 14
Lasīt citas ziņas

“Eiropas Savienībā ir brīva preču un pakalpojumu kustība,” skaidro Arnis Krasovskis, “cilvēkam ir tiesības bez ierobežojumiem šķērsot robežu un izvēlēties pakalpojuma sniedzēju, tas attiecas arī uz medicīniskajiem pakalpojumiem. EVAK karte nosedz tikai valsts pakalpojumu sniedzējus, bet ES direktīva nosedz visus pakalpojumu sniedzēju veidus.”

Dodoties ārstēties uz citu valsti, pašam ir jāspēj par ārstēšanos samaksāt. “Ja personīgie līdzekļi neatļauj, tad saviem klientiem Lielbritānijā iesaku paņemt bankā kredītkarti, kas strādājošai personai ir ļoti vienkārši izdarāms. Pirmajā pusgadā vai pirmajos mēnešos bankā procentmaksājumi nav jāmaksā. Kad saņemta garantijas vēstule, ka nauda tiks atgūta, pacients brauc uz Latviju, saņem pakalpojumu, samaksā ar kredītkarti, atbrauc atpakaļ, valsts atmaksā un nauda tiek atlikta atpakaļ kredītkartē,” iesaka Arnis Krasovskis.

Arī Anglijā ir rindas

CITI ŠOBRĪD LASA

Latvijā ir milzīgas rindas uz valsts apmaksātajiem medicīnas pakalpojumiem, un tieši tādas pašas ir arī Apvienotajā Karalistē. “Ir cilvēki, kuri saka – man vienalga, atgūšu vai neatgūšu, es nevaru izturēt un braucu!” Labāk gan, ja var pagaidīt mēnesi, kamēr sagatavojam visus papīrus, saņemam garantijas vēstuli ar summu, līdz kurai tiks atmaksāta naudu par šo operāciju. Un tad cilvēks var mierīgi braukt.

Bija gadījums, kad cilvēkam operēja žultsakmeņus. Aizbrauca uz Latviju, uz privāto klīniku operēt. Šeit viņš mocījās kopš augusta, decembrī sagatavojām dokumentus, un janvārī Latvijā viņu izoperēja. Te prasīja savam angļu ārstam iedot izziņu ar diagnozi, bet ārsts saka – bez manas atļaujas jūs nekur nedrīkstat braukt! Mēs sakām – nekā nebija, jums nevajag nekādu ģimenes ārsta atļauju, atnesiet mums tikai diagnozi. Viņa ģimenes ārsts ļoti ilgi pretojās, beigās iedeva. Pēc tam bija pārsteigts – kā, tiešām jūs varat?! Ja pacients būtu palicis Anglijā, tad operāciju varbūt būtu saņēmis tikai tagad, martā. Bet mēs sakārtojām visus papīrus, tika iedota garantija, ka atmaksās līdz pusotram tūkstotim mārciņu. Latvijā operācija maksāja ap 800 eiro, ar visiem izmeklējumiem, sonogrāfiju, pārsiešanām un šuvju izņemšanu. Bija lētāk nekā šeit. Cilvēks jau izoperēts, atgriezies, strādā,” stāsta Arnis Krasovskis.

Tiek atmaksāti arī izdevumi par diagnostiku

Tiek atmaksāta arī citā ES valstī veiktā diagnostika, turklāt – loģiski – šajā gadījumā nav iespējams iepriekš pieteikties, saņemt atļauju vai garantijas par apmaksu.

“Aizbrauc uz Latviju, aizej pie viena daktera, viņš tālāk aizsūta vai nu uz rentgenu, vai magnētisko rezonansi, aizej atpakaļ, viņš iedod izrakstu ar diagnozēm, sūdzībām, brauc atpakaļ uz Angliju, un tad iespējams sagatavot pieteikumu un atgūt iztērēto naudu.”

Izrādās, ka vairākas Latvijas klīnikas, kas sadarbojas ar “MedRefund”, jau gatavo izrakstus angļu valodā, tādēļ Apvienotajā Karalistē dzīvojošajiem tautiešiem ārstēšanās Latvijas privātklīnikās var būt ļoti izdevīga. “Teorētiski – jā. Bet, kā jau teicu, jāzina, ko apmaksā, kā apmaksā,” brīdina Arnis Krasovskis. “Piemēram, Anglijā zobārstu vai vēnu operācijas nelabprāt apmaksā.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.