No Lielbritānijas izdevīgi doties uz ķirurģisku operāciju Polijā. Piemēram, Zakopanē ortopēdi ķirurgi (attēlā) spēj veikt inovatīvu ceļgala operāciju, pēc kuras aktīviem cilvēkiem zūd nepieciešamība pēc endoprotēzes.
No Lielbritānijas izdevīgi doties uz ķirurģisku operāciju Polijā. Piemēram, Zakopanē ortopēdi ķirurgi (attēlā) spēj veikt inovatīvu ceļgala operāciju, pēc kuras aktīviem cilvēkiem zūd nepieciešamība pēc endoprotēzes.
Foto – EPA/LETA

  0

Var arī neatmaksāt

Neviena ES valsts nevēlas tērēt savu budžetu, lai maksātu par pakalpojumiem, kas sniegti ārpus valsts, tādēļ informācija par valsts apmaksāto medicīnas tūrismu netiek īpaši popularizēta. “No vienas puses, tas sanāk ieguvums, ja Lielbritānijā operācija maksā 5000, bet Latvijā 2000. Par to var izārstēt vismaz divus cilvēkus. Dažkārt sistēma ir pretimnākoša, taču bieži vien vēlmes atmaksāt nav, sistēma vēlas atstāt šos 5000 savā valstī, negrib pakalpojumu iepirkt no ārpuses. Tas nav budžetam draudzīgākais veids, kaut arī lētākais.”

Reklāma
Reklāma
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 13
RAKSTA REDAKTORS
Krista Draveniece: Inga Spriņģe, lūdzu, nemelojiet!
Lasīt citas ziņas

Atteikts tiek gan birokrātisku iemeslu dēļ, gan pašu cilvēku neuzmanības dēļ. “Piemēram, izrakstā rakstīts “operācija”. Vai vispār izraksta nav, ja runājam par diagnostiku. Cilvēks bijis piecās dažādās klīnikās pie sešiem dažādiem speciālistiem, vienā taisījis rentgenu, otrā magnētisko rezonansi, bijis pie neirologa, ķirurga. Prasu – kāds tad pamatojums, kāpēc gāji? Bet viņš – man ir čeks! Bet uz čeka ir rakstīts – “med. pakalpojums”. Kāds pakalpojums, kāda ir diagnoze, kādas sūdzības? Te ar čeku nepietiek, mēs uzreiz sakām, ka nesanāks. Atsevišķiem pakalpojumiem pastāv iepriekšējās atļaujas saņemšana. Piemēram, Anglijā tās ir vēnu operācijas, jo tur pārklājas kosmētiskā operācija ar medicīniski pamatoto. Sākotnējā stadijā vēnas izskatīsies nesmuki, būs izspiedušās, zilas, pietūkušas, varbūt kādi kapilāri pārsprāguši. Bet funkcionalitāte nav ietekmēta, strādās, kā strādāja. Ne visiem aiziet tālākā stadijā, kad jāoperē. Tā nu Anglija ir pieņēmusi, ka visas vēnu operācijas ir iepriekš jāpiesaka. Punkts. Ir pat bijuši gadījumi, kad cilvēkam ir bijušas atvērtas čūlas. Tas klasificējas operācijai ikvienā Anglijas nostūrī, bet cilvēks nesaņēma atmaksu tikai tāpēc, ka nebija iepriekš saņēmis atļauju operāciju veikt ārzemēs,” konkrētu gadījumu stāsta “MedRefund” vadītājs.

Sistēma darbojas arī Latvijā

Arī Latvijas iedzīvotāji varētu izmantot veselības tūrismu, ja uz operāciju vai izmeklējumu ir ilgi jāgaida un viņi kvalificējas valsts noteiktajā kārtībā. Piemēram, kundzei gados nepieciešama gūžas operācija, Igaunijā privātajā klīnikā operācija sanāks daudz dārgāk par operāciju Latvijā. “Jautājums, vai viņas bērni varēs palīdzēt un apmaksāt šo operāciju. Taču iespēja to darīt ir, nav ierobežojumu ne pēc vecuma, ne pēc dzimuma vai reliģijas, taču daudziem cilvēkiem gados vienkārši nepatīk braukt uz ārzemēm ārstēties.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Latvijā šis modelis nav īpaši izplatīts un izdevīgs tieši cenu starpības dēļ. “Ja cilvēks dzīvo Anglijā un brauc ārstēties uz Latviju, tad mēs parasti atgūstam līdzekļus 100% apjomā. Ja cilvēks brauc no Latvijas uz Igauniju, tad teorētiski ap 50%, 30%, ja brauks uz Vāciju, tad jau tikai 5 – 10%. Ja cilvēks šo operāciju privātklīnikā var atļauties, tad ar tiem 5% nemaz neķēpājas,” atzīst “MedRefund” vadītājs Arnis Krasovskis.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.