
Vārītas olas dzeltenums kļuvis zilgans. Vai tādu vispār drīkst ēst? 0
Cieti vārītas olas ir populāra un veselīga uzkoda ikdienas dzīvē. Tās satur daudz olbaltumvielu, veselīgus taukus, A, D, E un K vitamīnus, kā arī B grupas vitamīnus un svarīgas minerālvielas, piemēram, kalciju un dzelzi. Taču nereti pēc vārīšanas olu dzeltenumam veidojas zilganzila apmale, kas var izskatīties ne pārāk garšīgi. Vai šādu olu vēl var droši ēst?
Zilgani dzeltenumi – nekaitīgi, bet nevajadzīgi
Saskaņā ar ekspertu vērtējumu, šī zilganzaļā nokrāsa nav kaitīga un neietekmē olas garšu. Tā ir ķīmiska reakcija, kas rodas, ja ola tiek vārīta pārāk ilgi – ilgāk par desmit minūtēm. Šajā laikā olu baltumā esošais sērs reaģē ar dzeltenuma dzelzi, izveidojot dzelzs sulfīdu, kas arī izraisa šo neparasto krāsu.
Dzeltenuma krāsa – ko tā nozīmē?
Dzeltenuma tonis – oranžs vai gaiši dzeltens – nav kvalitātes vai svaiguma rādītājs. Krāsa galvenokārt ir atkarīga no vistas ēdienkartes. Ja putni tiek baroti ar graudaugiem vai citu vieglu barību, dzeltenums būs gaišāks. Intensīvāks tonis parasti rodas no barības ar karotīniem, piemēram, kukurūzu vai zāli.
Kā atpazīt, ka ola ir sabojājusies?
Sliktu olu var atpazīt pēc:
smaržas – sapuvusi vai asa smaka ir skaidrs brīdinājums,
izskata – dzeltenums kļūst pelēcīgs, nevis zils,
konsistences – neparasti šķidrs vai sabrucis dzeltenums.
Ūdens tests var palīdzēt noteikt svaigumu: ja ola peld ūdenī, tā, visticamāk, ir sabojājusies un vairs nav droša lietošanai.
Cik ilgi olas glabājas?
Cieti vārītas olas var uzglabāt ledusskapī līdz četrām nedēļām – ja čaumala ir neskarta. Ja tā ir bojāta, baktērijas var viegli iekļūt, un glabāšanas laiks būtiski samazinās.
Zilgana apmale uz vārītas olas dzeltenuma ir vizuāla blakne, nevis veselības apdraudējums. Tā norāda vienīgi uz pārāk ilgu vārīšanu. Ja ola izskatās labi, smaržo normāli un nav bojāta, to var droši ēst. Tomēr mērenība un pareiza termiskā apstrāde nodrošinās gan labāku garšu, gan izskatu.