Profesors, ārsts Anatolijs Danilāns.
Profesors, ārsts Anatolijs Danilāns.
Foto – Karīna Miezāja

– Vai tie stresa pārņemtie, negatīvi noskaņotie slimo vairāk ar kuņģa un zarnu kaitēm? Vai tomēr tur pie vainas ir neveselīgs uzturs? 20


– Nepareiza ēšana ļoti retos gadījumos ir īstais cēlonis kuņģa un zarnu trakta hroniskām slimībām. Cilvēkam ir dāvāts neparasti spēcīgs kuņģis un zarnu trakts, un to grūti sabeigt ar ēšanu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
FOTO. Muskuļains torss! Pirmo reizi redzam Donu jaunajā Eirovīzijas tērpā 14
Lasīt citas ziņas

Zinātnieki ir atklājuši, ka daudzām slimībām stress nav izšķirošais faktors. Taču nevar apgalvot, ka negatīvās emocijas neietekmē slimību, kad cilvēks ar to jau ir sasirdzis.

Kuņģa kaitēm ir divi galvenie iemesli – ja ir čūla, bieži ir vainīga helikobaktērija. Tiem pacientiem, kuriem ir šī baktērija, veselības stāvoklis pasliktinās rudenī, pavasarī vai tad, kad cilvēks ir sakreņķējies. Tad izdara secinājumu: man šitā vaina ir tādēļ, ka esmu nervozs. Taču bieži tas tā nav – konstatēju, ka vainīga ir pieminētā baktērija, kuru nedēļas vai divu laikā izgaiņāju ārā, un tad pacients var gadiem stresoties, bet čūlas nav. Es nesaku, ka stresam nebija nozīmes, bet tikai tad, kad bija baktērija.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kuņģa un zarnu trakta slimības nav kļuvušas retākas, un tieši medikamenti ir tie, kas bieži bojā kuņģi. Piemēram, ja ir smagas sirds un asinsvadu slimības, kardiologi izraksta daudz zāļu un tās ir jādzer, tur neko nevar darīt. Vienlaikus ir zāles, kuras izraksta slimniekam, lai to kuņģi pasargātu. Mūsu kardiologi zina, kā rīkoties, lai vilks paēdis un kaza dzīva – lai ar medikamentiem varētu ārstēt un vienlaikus lai nerastos lieli robi kuņģī un divpadsmit pirkstu zarnā.

Netrūkst tādu cilvēku, kuri aizņemsies naudu, lai nopirktu luksusa automašīnu, bet par veselību, kas ir tikai viena, tur gan lai valsts gādā. Piekrītu, ka valstij ir jāgādā, bet, ja slimnīcai nav tādu finansiālu iespēju, lai pacientam varētu iedot nepieciešamās zāles, tad painteresējos: varbūt jums ir bagāti bērni vai vasarnīca Jūrmalā, kas ne visai vajadzīga un jūs varat iegādāties labākus medikamentus, nekā spēj iedot slimnīcā?

– Nupat Starptautiskā vēža pētniecības aģentūra izanalizējusi, ka no gaļas ražotie produkti – desas, žāvējumi un citi – jāēd pēc iespējas mazāk, jo tie varot izraisīt onkoloģiskas saslimšanas. Vai jums ir 
kādas atziņas par šo ieteikumu?

– Pilnīgi piekrītu, ka sardeles, cīsiņi un citas desas nav labi uztura produkti, tāpēc ka nav zināms, kas šajos produktos ir iekšā. Turklāt tur ir arī daudz kaloriju. Gaļu gan drīkst ēst, jo tā ir tīra manta, tāpat arī speķīti vajag uzēst.

– Nesen socioloģiskajā aptaujā “DNB Latvijas barometrs” noskaidrojis, ka lielākās veselības problēmas sagādājot nevis nepareizs uzturs, bet gan alkoholisms…

– Latvijā meitenes, skaistas sievietes dzenas mums, vīriešiem, pakaļ, lai sasniegtu to pašu dzērāju skaitli, ko sasnieguši vīrieši. Inteliģentā dzērāja nav, alkohols ir draņķis, pēdējais līdzeklis, kas der nervu nomierināšanai. Cilvēks, vairāk iedzerot, aizmieg un maldīgi domā, ka iedzertais viskijs nomierina nervus vai stiprina asinsvadus.

Stradiņa slimnīcā pilna terapijas nodaļa ar dzērājiem, kuri nodzēruši aknas, aizkuņģa dziedzeri, asinsvadus… Parasti man stāsta: es jau, profesor, dzeru tikai ļoti dārgu viskiju… Bet tas ir tāds pats draņķis kā no “točkas” paņemtais, tur minimāla atšķirība.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.