Foto – LETA

Cilvēki bieži vien izdara sev lāča pakalpojumu, nepievēršot uzmanību pašsajūtas maiņai. Saaukstēšanās pazīmes izpaužas pakāpeniski: sāk tecēt deguns, iesāpas kakls, paretam “apciemo” galvassāpes, piemetas neliels krekšķītis, sāk mākt nogurums. Ikdiena ir darbiem un rūpēm tik piepildīta, ka neatliek laika par to padomāt. Gan jau pāries! Bet nepāriet, simptomi pastiprinās un kļūst traucējoši, līdz cilvēks attopas gultā ar iestaigātu bronhītu vai – vēl ļaunāk – plaušu karsoni. Jauns, veselīgs organisms, iespējams, ar vieglu saaukstēšanos tiešām var tikt galā pats saviem spēkiem, taču gadu nastas vai hronisku kaišu māktā organismā šāda “izstaigāšana” izjauks pēdējo imunitātes barjeru, paverot ceļu vīrusiem, tostarp gripai. Neviena ziema nav pagājusi bez gripas uzliesmojuma, taču vēl aizvien daļa sabiedrības jūtas apjukusi un neatšķir vienkāršu saaukstēšanos no gripas vīrusizraisītas saslimšanas. Gripas inkubācijas periods, t. i., laika sprīdis no inficēšanās līdz pirmajām slimības pazīmēm, ir 48–72 stundas. Slimība sākas pēkšņi – ar augstu temperatūru (38–40 oC), drudzi, kairi-nošu klepu, spēcīgām galvassāpēm, spiediena sajūtu acīs un nepatiku pret gaismu, iesnām, kasīšanas sajūtu kak-lā, muskuļu sāpēm un kaulu laušanu, tāpat iespējama slikta dūša un caureja. 0

Gripas vīruss vairojas ļoti strauji – dien-nakts laikā no viena vīrusa būs jau tūk-stotis, tāpēc tūlīt jādzer pretgripas zāles, ja tādas ir mājas aptieciņā (bez receptes dabūjams Remantadīns, Rimantadine un homeopātiskie līdzekļi Oscillococcinum, Aflubin, Citrasept, Imunace, Chyawan-prash (Indijā radīts bioloģiski aktīvs augu maisījums), Grip Heel, ehinācijas tabletes, ciedru eļļa), un jāsauc ārsts. Paralēli ārsta izrakstītajiem medikamentiem organisms jāspēcina ar tautas līdzekļiem, kā arī jādzer daudz šķidruma – minerālūdens, tēja, sula, lai izskalotu no organisma vīrusa radītos toksīnus.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 24
Lasīt citas ziņas

Dziednieces fitoterapeites Dzintras Bankovas ieteikumi, kā rīkoties, ja saaukstējamies vai saslimstam ar gripu.

 Ja aptieciņā nav citrasepta, gatavo-joties ziemai, laikus var pagatavot citrona sēklu uzlējumu: 15–20 sēklas izžāvē, samaļ kafijas dzirnaviņās, aplej ar 200 g degvīna, 7 dienas tur tumšā vietā. Nokāš, tur ledusskapī. Lieto pa 1 ēdamkarotei pēc ēšanas slimošanas laikā. Tas ir arī izcils žults dzinējs, uzlabo sirds darbību, palīdz locītavām, ceļ imunitāti.

CITI ŠOBRĪD LASA

 Ja slimība sākusies, zūd apetīte. Nevajag sevi spiest, jo slimības laikā or-ganismam vajadzīgs spēks un to var iegūt, netērējot enerģiju gremošanas procesam.

 Arī tad, ja slimojot 2 dienas neko neēdam un tikai dzeram šķidrumu, var rasties aizcietējumi, jo intensīvi izdalās toksīni. Katru rītu jāizdzer krūze silta ūdens, lai iedarbinātu zarnu traktu un pamodinātu organismu. Vairākas reizes dienā jātīra zobi un mēle. Vēdera mīkstināšanai jāēd žāvētas melnās plūmes vai aprikozes, bet vakarā jāizdzer krūze kefīra, kam pievienota 1 tējkarote eļļas. Var iztaisīt klizmu, paskābinot ūdeni ar citrona sulu. Profilaksei pret aizcietējumiem gatavo salātus no skābiem kāpostiem, sarkanajiem sīpoliem, čīkstenēm, jūras kāpostiem (cukura laminārijām), kas satur vērtīgas minerālvielas.

 Galvenais ir šķidrums. Bagātīgi jāuzņem ūdens un citi dzērieni (tostarp svaigas sulas), lai toksīni izvadītos.

 Organismu stiprina jauktā biešu un burkānu sula vai smiltsērkšķu sula (at-šķaida ar vārītu ūdeni attiecībā 1:4). Var gatavot svaigu sulu no apelsīniem vai greipfrūtiem. Sulas lieto pa 1/2–1 glāzei 3–4 reizes dienā. Ja ir kādas problēmas ar kuņģi un koncentrētas sulas šķiet par spēcīgām, izmēģiniet burkānu sulu ar siltu pienu un medu (1–2 glāzes dienā). Tikpat labi var dienā apēst vienu greipfrūtu vai pusi pamelo augļa, vai pāris kivi. Šie augļi satur daudz tādu vielu, kas aizsargā šūnu apvalku. Biezumus, kas paliek pāri pēc sulas spiešanas, var pievienot sautējumam. Tas dod organismam nepiecieša-mās šķiedrvielas.

 Ja bērnam aizlikts deguns, sasilda karstā ūdenī 2 citronus (tad sula labāk tek), izspiež un pielej 1 l ūdens, pievieno 100 g medus. Dzer uzreiz 1 glāzi silta dzēriena, dienā – 3 glāzes. Pa vidu jādzer tīrs, remdens avota ūdens. Iekaisušam kaklam nepatīk nedz karsts, nedz auksts šķidrums.

 Lai atbrīvotos no klepus, paņem mutē 3–5 krustnagliņas un tur tik ilgi, līdz tās siekalās atmiekšķējas, un sakošļā, izdalītos sula, vai sagatavo karsto dzērienu – glāzē vārīta, karsta ūdens iespiež citronu sulu, pievieno tējkaroti medus un iemet 3 krustnagliņas. Dzer lēni, pa malciņiem.

Reklāma
Reklāma

 Sausu, mokošu klepu mīkstina ingvera dzēriens– 1 ēdamkaroti ingvera pulvera aplej ar glāzi verdoša ūdens, samaisa un dzer maziem malciņiem. Procedūru atkārto ik pēc pusstundas.Gripa vājina arī asinsriti, izjauc šūnu caurlaidību, un sākas kapilārā asiņošana, kuru pat nejūtam. Profilaktiski jālieto askorutīns – pa 2 tabletēm 2 reizes dienā ēšanas laikā. Gripas laikā katru dienu va-jadzētu patērēt 50 mg C vitamīna.Ja gadījies saaukstēties, ieteicams 3 reizes dienā lietot pa 1 ēdamkarotei silta medus, kam pievienota 1/4 tējkarotes kanēļa. Šis maisījums dziedina jebkāda veida klepu un atbrīvo no iesnām.

Raksts no grāmatas “400 veselības augi Latvijā”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.