Foto – Shutterstock

Specializētās komisijas 3


Pirmstermiņa veselības pārbaudi veic tikai specializētās komisijas. Atšķirībā no parastajām ārstu komisijām, kurās var saņemt medicīnisko izziņu transportlīdzekļa vadītāja kvalifikācijai, pirmstermiņa medicīniskās komisijas sastāvā ir divi narkologi, psihiatrs, ģimenes ārsts, neirologs, oftalmologs, otorinolaringologs un ķirurgs. Ārstu konsilijs vērtē autovadītāja psiholoģisko un neiroloģisko stāvokli, speciālisti veic pārbaudi savas kompetences robežās, atbilstīgi likumdošanai izvērtē, kādas slimības pieļaujamas, vadot automašīnu, vai ir kādi ierobežojumi, vai ieteicams saīsināt medicīnisko pārbaužu laiku, piemēram, kārtējo medicīnas apskati veikt pēc gada. Tas jādara hronisku saslimšanu gadījumos, lai nepalaistu garām slimības paasinājumu, kas varētu traucēt automašīnas vadīšanai.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 85
Lasīt citas ziņas

Narkologs un psihiatrs savā atzinumā vadās pēc paša cilvēka sniegtās informācijas, kā arī izmanto testus, piemēram, alkohola identifikācijas agrīno testu ar desmit jautājumiem par alkohola lietošanas paradumiem. Psihodiagnostikā tiek vērtēts cilvēka domāšanas process, emocionālais un atmiņas stāvoklis, prasme iekļauties sabiedrībā. Bioķīmiskos rādītājus nosaka asinsanalīzē un urīna analīzē.

– Protams, cilvēki mēdz stāstīt arī nepatiesību, – atzīst Inga Landsmane. Valstī nav vienotas datubāzes, lai pārliecinātos par medicīnas speciālistu apmeklējumiem reģionos, bet pastāv iespēja uzzināt lokālu informāciju, kad sākta ārstēšanās no alkoholisma un cik aktīvi tā notiek. – Ja vadītāja tiesības tiek atņemtas par braukšanu dzērumā, 99% vainīgo to uzskata nevis par problēmu, bet tikai par nejaušību, sagadīšanos, un problēma – alkoholisms – netiek risināta.

CITI ŠOBRĪD LASA

Viņa pieļauj, ka likumos vajadzētu noteikt stingrākas normas par atkārtotu braukšanu reibumā pie stūres. – Grūti pateikt, cik tās būtu iedarbīgas, bet tas varētu uzlikt lielāku atbildību medicīnas komisijām, ieviešot stingrākus vērtēšanas kritērijus. – Arī tagad tiem, kuri komisijā ierodas atkārtoti, izmeklēšanas metodes ir stingrākas.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.