Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto: Pixabay

Vien’ maz’ kotletīt! Vai zināji, ka franču vārds “cotelette” nozīmē “ribiņa”? Tā to saprot arī pasaules virtuve 24

“Mājas Viesis”, AS “Latvijas Mediji”

Seno tibetiešu horoskops. Ļoti neparasts, ārkārtīgi precīzs!
Cilvēkstāsts
CILVĒKSTĀSTS. Viktors Zemgals: “Es apprecējos nevis 20 gados, bet bija jau pāri trīsdesmit. Es to darīju pārliecības dēļ”
No veikala “Maxima” cenšas izraidīt pircēju, kurš vēlas sazināties latviešu valodā: “Pēc jautājuma, kādēļ runājat krieviski, pārdevēja vērsās pie apsarga” 14
Lasīt citas ziņas

Jaunums! Turpmāk “Mājas Viesī” reizi mēnesī aicināsim ciemoties tematisko žurnālu “Padoms Rokā”, kur katrā numurā var smelties vērtīgu ierosmi mājas un dārza darbiem. Bet sākam ar noderīgiem padomiem kulinārijā – īsti laikā un vietā pirms gada nogales svētkiem! Jūsu uzmanībai – kotletītes uznāciens! Receptes un padomus sagatavojusi izdevuma “Kotletes tavā virtuvē” autore Lolita Šelvaha.

Foto: Arta Ciša
CITI ŠOBRĪD LASA

Pazīstamā LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes pasniedzēja, pedagoģijas maģistre un dizaina tehnoloģiju speciāliste Lolita Šelvaha studentiem māca ne tikai pareizi un racionāli gatavot ēdienus, vairāk zināt par veselīgu un mūsdienīgu uzturu, bet arī parāda, kā apgūt dažādas tekstilmateriālu tehnikas un citas mājturībā noderīgas prasmes. Lieki teikt, ka Lolita to visu tiešām māk arī pati.

Viņu droši var uzskatīt par žurnālisti, Lolita ir sarakstījusi virkni pavārgrāmatu, apkopojot gan latviešu tautas klasiskās ēdienu receptes, gan arī sniedzot ieskatu mūsdienīgajā, piemēram, fast food ēdienu pasaulē. Meklējot senas un pārbaudītas receptes, viņa allažiņ rada ko jaunu, piemēram, klasiskajam itāliešu izcelsmes saldajam ēdienam tiramisu pievienojot Latvijas vasaras dārza dāvanas – zemenes. Sanāk vēl gaisīgāks un aromātiskāks deserts.

Bet šajās lappusēs un tematiskā žurnāla “Padoms Rokā” decembra numurā “Kotletes tavā virtuvē” Lolita māca un stāsta par maltās gaļas ēdienu pagatavošanu un piemetina: “Ir restorānu smalkie un ierastie it kā vienkāršie mājas ēdieni, ko kāds ģimenes loceklis gatavo, lai parūpētos un palutinātu savus mīļos. Tā pierodam pie šīm rūpēm, ka to patieso vērtību novērtējam tikai tad, kad sākam gatavot paši. Maltā gaļa un tās ēdieni – kotletes, pelmeņi, frikadeles, kāpostu tīteņi – vienmēr atgādina par kādu mīļu gatavotāju.”

Interesanti

Franču vārds “cotelette” nozīmē “ribiņa”. Sākotnēji krievu virtuvē gaļas šķēles ar ribiņu arī sauca par kotletēm. Tad gaļu sāka smalcināt, sakapājot ar nazi, un visbeidzot arī malt. No sasmalcinātās vai samaltās gaļas veidoja gaļas šķēlei līdzīgu izstrādājumu un tajā ievietoja kaulu. Kad sāka ēst ar dakšiņu un nazi, kaulu vairs nevajadzēja. Tā radās maltās gaļas kotletes mūsdienu izpratnē, taču profesionālajā pavārmākslā par kotleti joprojām sauc arī gaļas gabaliņu ar ribiņu.

Knifiņi

• Ja malto gaļu pēc sajaukšanas un mīcīšanas mētā pret galda virsu vai kārtīgi ar roku izdauza, no tās tiek izsists gaiss: kotletes vai citi maltās gaļas izstrādājumi gatavojot neizjūk.

• Cūkgaļa jāmaļ bez ādas, lai kotletes vai citi izstrādājumi turētos kopā, nejuktu un nedruptu. Cūkgaļa vai tās treknums malto gaļu padara sulīgāku un vieglāku.

• Putnu maltā gaļa ir šķidra, lai tā turētos kopā, jāpievieno kartupeļu ciete vai rīvēti kartupeļi. Kotletes uz pannas liek ar karoti.

Receptes

Teļa gaļas kotletes

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas

500 g teļa gaļas mīkstuma, 3–4 šķēles nobriedušas baltmaizes, 1 glāze saldā krējuma vai piena, 3 olas, 2 ēdamkarotes sviesta, ½ glāzes rīvmaizes, sāls, svaigi malti melnie pipari, sasmalcināti zaļumi

Panēšanai:

3 olas, ½ glāzes rīvmaizes

Gatavošana

• Teļa gaļu sagriež gabalos un samaļ. Maltajai gaļai pievieno saldajā krējumā vai pienā izmērcētu un nospiestu baltmaizi, viegli sakultas olas, piparus, sāli un visu sajauc. Kotlešu masu vēl 2 reizes izmaļ. Pievieno maizei (iepriekš nospiež lieko ūdeni) saldo krējumu, izkausētu sviestu un visu rūpīgi samīca viendabīgā masā.

• No gaļas masas veido ovālas kotletes, katru iemērc sakultā olā, apviļā rīvmaizē un cep sakarsētā sviestā 8–10 minūtes.

• Teļa gaļas kotletes pasniedz ar ceptiem kartupeļiem, vārītiem griķiem vai tvaicētiem dārzeņiem. Var pievienot mērci.

Kēnigsbergas klopši

Foto: SHUTTERSTOCK

1885. gadā Kēnigsbergas meiteņu ģimnāzijas mājturības grāmatā bija publicēta klopšu recepte, pēc kuras vēl šodien gatavo tefteļiem līdzīgas gaļas bumbas ar maigo mērci. Zīdainā mērce no saldā krējuma un sviesta kombinācijas ar citrona sulu vai sauso baltvīnu un pikantajiem kaperiem lieliski papildina klopšus un to salikumu dara neaizmirstamu.

Sastāvdaļas

Klopšiem:

600 g teļa gaļas (to var aizvietot ar liellopu gaļu), 250 g cūkgaļas, 2 olas, 2 sīpoli, 1 burkāns, 4 krustnagliņas, 2 lauru lapas, sāls , svaigi malti melnie pipari, 3 šķēles baltmaizes, piens maizes mērcēšanai

Mērcei:

250 ml 35% saldā krējuma, 1/2 citrona sulas vai pusglāze sausā baltvīna, 1/2 glāzes ūdens, 2 ēdamkarotes sviesta, 2 ēdamkarotes kviešu miltu, 4 ēdamkarotes marinētu kaperu, sāls, svaigi malti melnie pipari

Gatavošana

• Sīpolus un burkānu notīra.

• Buljona vārīšanai vienu sīpolu un burkānu sagriež palielos gabalos, liek katliņā, pārlej ar ūdeni, pievieno krustnagliņas, lauru lapas un vāra 40 minūtes. Tad buljonu nokāš caur sietu un lej atpakaļ katlā.

• Maizes šķēlēm nogriež garoziņas. Maizi liek bļodā, pārlej ar pienu, lai šķēles būtu pilnībā pārklātas. Abu veidu gaļas un otru sīpolu samaļ gaļas maļamajā mašīnā. Maltajai gaļai pievieno olas, pienā izmērcēto baltmaizi, kam nospiests liekais šķidrums, sāli un piparus. Masu kārtīgi izmīca, līdz tā ir viemērīga un vijīga.

• Uzkarsē buljonu. Ar aukstā ūdenī samitrinātām rokām veido no masas aptuveni mandarīna lieluma bumbiņas un pa vienai liek verdošajā buljonā. Nogriež nelielu liesmu, uzliek katliņam vāku un vāra klopšus 15 minūtes.

• Mērcei nelielā katliņā ielej ūdeni, kam pievieno citrona sulu un uzkarsē, līdz šķidrums sāk vārīties. Citrona sulas vietā var izmantot sauso baltvīnu, kas piešķir mērcei īpaši piesātinātu garšu.

• Atmēra pusotru glāzi buljona, kurā vārās klopši. Pannā izkausē sviestu, pievieno miltus un maisot apcep, līdz milti ir zeltaini. Tad pakāpeniski pievieno buljonu, strauji maisot ar putojamo slotiņu, lai mērcē neveidotos kunkuļi. Pievieno un iemaisa karsto citronūdeni, tad saldo krējumu. Nogriež liesmu līdz minimumam un maisa, līdz mērce sāk sabiezēt. Pievieno un iemaisa kaperus, sāli un piparus, nogriež uguni.

• Gaļas bumbiņas ar putu karoti izņem no buljona. Klopšus var likt uz šķīvja un pārliet ar mērci vai ielikt mērcē, pārliet ar to klopšus no augšpuses un pāris minūtes pakarsēt.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Kokteilis
FOTO. “Es nevaru…” Ainars Mielavs pēc viena no koncertiem atklājis, kāpēc šobrīd neraksta jaunas dziesmas
TESTS. Vai atpazīsti Latvijā ražotas preces vien pēc to iepakojuma?
Kokteilis
Alma un Annemarija – šīs dienas gaviļnieces. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Ukrainas tautas apņēmība un spēks turpina iedvesmot: Lielbritānijas karalis uzrunā ukraiņus
Seno tibetiešu horoskops. Ļoti neparasts, ārkārtīgi precīzs!
Cilvēkstāsts
CILVĒKSTĀSTS. Viktors Zemgals: “Es apprecējos nevis 20 gados, bet bija jau pāri trīsdesmit. Es to darīju pārliecības dēļ”
No veikala “Maxima” cenšas izraidīt pircēju, kurš vēlas sazināties latviešu valodā: “Pēc jautājuma, kādēļ runājat krieviski, pārdevēja vērsās pie apsarga”
Baltijas valstis neglābs aizsardzības līnija: militārais eksperts par to, kā Krievija rīkosies, ja vēlēsies tām uzbrukt
TV24
Trampa draudi NATO ir radījuši bažas visā Eiropā, ka amerikāņu kodollietussargs drīzumā var tikt aizvērts
Lasīt citas ziņas
TESTS: 10 jautājumi – cik daudz patiesībā tu zini par Ukrainu?
Labāk nepiedalies riskantās aktivitātēs: pastāv iespēja pazaudēt kaut ko dārgu! Horoskopi 25. februārim
Kokteilis
FOTO. Kokaīns, marihuāna un atkritumu tvertne, kas “skatās uz viņu”: princis Harijs pēc vaļsirdīgām atklāsmēm tagad saskaras ar nopietnām problēmām
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Diāna, Dina un Dins
Cilvēkstāsts
CILVĒKSTĀSTS. Viktors Zemgals: “Es apprecējos nevis 20 gados, bet bija jau pāri trīsdesmit. Es to darīju pārliecības dēļ”
Kokteilis
VIDEO. Madonna dejotāja dēļ nokrīt no krēsla uzstāšanās laikā: viņas reakcija pārsteidz pūli
TV24
Dmitrijs Gordons: Šodien Ukrainā tiek izlemts ne tik ļoti Ukrainas liktenis, cik pasaules iekārtas nākotne
TV24
Skaidrīte Ābrama: “Ar Navaļņija nogalināšanu, aiziešanu, aizgājusi arī pēdējā cerība, ka Krievijā varētu kaut kas mainīties uz labo pusi”
TV24
Neviens pat nepamanīs, ja 7000 zinātnieku streikos. Viņi paņems koferīti un klusi aizbrauks, skaudrs ir Kalviņš
No veikala “Maxima” cenšas izraidīt pircēju, kurš vēlas sazināties latviešu valodā: “Pēc jautājuma, kādēļ runājat krieviski, pārdevēja vērsās pie apsarga”
ASV un Lielbritānijas spēki veikuši jaunus uzbrukumus hutiešiem Jemenā
TESTS. Vai atpazīsti Latvijā ražotas preces vien pēc to iepakojuma?
“Galvām ir jāripo!” Mediju uzraugi un sabiedrība pieprasa vērtēt sabiedriskā medija publicēto cūku komiksu
Dārzs
Desmit ziedi, kas harmonizē, nomāc stresu un aizsargā
Kokteilis
FOTO. Kā norit princeses Keitas Midltones atveseļošanās pēc operācijas?
Kokteilis
VIDEO. Aizdomu pilnā Magone dodas uz Rīgu, lai kavalieri Toļiku pieķertu melos
Kokteilis
“Šī ir viena no sensitīvākajām tēmām, par ko runāt…” latviešu vīrieši diskutē, vai izmēram ir nozīme
TESTS. Kurš precēsies, bet kurš iekūlies skandālā? Cik labi tu zini jaunākās “klačiņas” no slavenību dzīves?
Kokteilis
Nedalies ar viņiem noslēpumos: 4 zodiaka zīmes, kuras nemāk glabāt noslēpumus
Ieklausieties savā iekšējā balsī! Horoskopi 24. februārim
Kokteilis
VIDEO. Markus Riva atklāti par jaunu dzīves pieredzi: “Tas ir fiziski grūti, uzbudināties nevar!”
Kokteilis
Ikšķiles restorānā viesojusies vampīru sāgas “Krēsla” zvaigzne – atklājam vizītes detaļas!
TESTS. Vai tu esi gudrāks par mākslīgo intelektu?
TV24
Dmitrijs Gordons: Šodien Ukrainā tiek izlemts ne tik ļoti Ukrainas liktenis, cik pasaules iekārtas nākotne
15:46
ASV un Lielbritānijas spēki veikuši jaunus uzbrukumus hutiešiem Jemenā
15:09
TV24
Neviens pat nepamanīs, ja 7000 zinātnieku streikos. Viņi paņems koferīti un klusi aizbrauks, skaudrs ir Kalviņš
14:51