Vincs Kudirka (1858–1899).
Vincs Kudirka (1858–1899).
Foto: Wikimedia Commons

1858. gada 31. decembrī. Dzimis Lietuvas himnas autors 0

Pirms 160 gadiem Vilkavišķu apriņķa Paežeriai ciema lauksaimnieka ģimenē Lietuvas rietumos piedzima literāts, publicists, komponists, ārsts un 19. gadsimta beigu lietuvieši nacionālās atmodas aktīvists Vincs Kudirka.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 31
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 85
Lasīt citas ziņas

Viņa komponētā un 1899. gadā pirmo reizi publiski atskaņotā “Tautiška giesme” ar sākuma vārdiem “Lietuva, Tevyne mūsu…” kopš 1918. gada ir Lietuvas valsts himna.

Vecāki vēlējušies, lai Kudirka kļūtu par garīdznieku un sūtīja viņu garīgajā seminārā, taču jauneklis pameta studijas seminārā un iestājās Varšavas universitātē, kur studēja medicīnu. Studiju gados Varšavā 1888. gadā viņš augstskolā nodibināja slepenu lietuviešu studentu biedrību “Lietuva”, kas sāka izdot uz nacionāli domājošu inteliģenci orientētu mēnešrakstu “Varpas”.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jāpiebilst, ka “Varpas” bija pirmā vieta, kur gadu pirms Kudirkas nāves tika publicēts viņa dzejolis, kas vēlāk pārtapa himnā. Līdzīgi Baumaņu Kārlim un citām tā laika nacionālās inteliģences personībām, arī Vincs Kudirka amatiera līmenī aizrāvās ar mūziku – spēlēja vijoli un pavadījumu savam dzejolim sacerēja vijolei.

Kudirka nodarbojies arī ar tautasdziesmu vākšanu. Turklāt, kā 1900. gadā apgalvoja “Mājas Viesis”, “pirmais leišiem apgādāja dziesmas ar notīm: 1895. gadā “Kokle I” un 1898. gadā “Kokle II”.” Pēc medicīnas studiju beigšanas viņš četrus gadus strādāja par ārstu Šaķu pilsētiņā.

Vincs Kudirka nodzīvoja spilgtu, bet īsu mūžu un nomira no tuberkulozes nepilnu 41 gadu vecumā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.