Timura Subhankulova foto

Mākslas muzejā spāru svētki; nākamziem rekonstrukcija jāpabeidz 0

Vakar Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) jumta spicē pacēlās vainags, iezīmējot spāru svētkus, un Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs norādīja – 2015. gada 1. decembrī darbiem jābūt pilnībā pabeigtiem.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
NATO admirālis atklāj, vai ir pazīmes, ka Krievija tuvākajā laikā plāno iebrukt kādā no NATO valstīm
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Lasīt citas ziņas

Šobrīd būvniekiem izmaksāta atlīdzība par aptuveni 40% darba, taču Oļegs Burovs atzina, ka reāli padarīts vairāk. Vēl gan neesot skaidri zināms, cik liels varētu būt muzeja rekonstrukcijas sadārdzinājums pret sākotnēji ieplānotajiem vairāk nekā 34 miljoniem eiro. Sadārdzinājums atkarīgs no vairākiem faktoriem – gan, piemēram, tehnikas piespiedu dīkstāve rekonstrukcijas sākumposmā, gan tā, vai vecās parketa grīdas izlems rekonstruēt vai nomainīt, gan arī daudziem citiem faktoriem.

Rekonstruētās telpas apmeklētājiem muzejs plāno vērt 2016. gada pavasarī, sacīja tā direktore Māra Lāce. Spāru svētku viesiem bija iespēja apskatīt jaunbūvi – pazemes izstāžu zāles apjomu, kā arī novērtēt iekšdarbus. Telpas pastāvīgajai ekspozīcijai būs aptuveni par ceturto daļu – 500 līdz 600 kvadrātmetriem – plašākas nekā pirms rekonstrukcijas, bet lielākā daļa sienu iegūs jaunu apdari un vienmērīgu gaišu krāsojumu; agrākajā izskatā restaurētas tiks vienīgi ārsienas, portālam LA.lv norādīja Māra Lāce.

CITI ŠOBRĪD LASA

Līgums par muzeja rekonstrukciju, restaurāciju un paplašināšanu starp Rīgas domes Īpašuma departamentu un būvuzņēmumu “RE&RE” parakstīts 2013. gada 22. janvārī; sākotnēji tika lēsts, ka muzeja rekonstrukcijai jānoslēdzas 2016. gada pavasarī.

Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka Krišjāņa Valdemāra ielā 10a celta laikā no 1903. līdz 1905. gadam, tās projekta autors un pirmais muzeja direktors bija baltvācu arhitekts un mākslas vēsturnieks Vilhelms Neimanis. Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis bez kapitālā remonta kalpojis 107 gadus.