ASV karaspēka izsēšanās pie Alžīras.
ASV karaspēka izsēšanās pie Alžīras.
Arhīva foto

1942. gada 8. novembrī. Operācija “Lāpa” 5

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem pieciem gadiem, tevī slēpjas potenciāls kļūt par ģēniju
Kokteilis
Juris Žagars atklāj vīrieša lietošanas instrukciju: “Nevajag visu laiku psihot kā trakam ezim!” 20
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek 40
Lasīt citas ziņas

Pirms 80 gadiem Otrā pasaules kara ritumā ar sabiedroto spēku, galvenokārt amerikāņu, izsēšanos Francijas koloniālajos valdījumos Marokā un Alžīrijā sākās operācija “Torch” (“Lāpa”), kuras uzdevums bija panākt kontroli pār Ziemeļ­āfriku, novēršot iespēju, ka to par savu atbalsta bāzi padara Itālija un nacistiskā Vācija, kas negatīvi ietekmētu sabiedroto stāvokli Vidusjūras reģionā.

Gan Maroka, gan Alžīrija pēc Francijas 1940. gada vasaras sakāves atradās Francijas tā sauktās Višī valdības pakļautībā, kura savukārt formāli skaitījās nacistiskās Vācijas sabiedrotā, kaut nekaroja tās pusē. Sabiedrotie rēķinājās, ka Višī režīma karaspēks neizrādīs vērā ņemamu pretestību desantoperācijai.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lielā mērā tā arī notika, tomēr samērā sīvas kaujas izvērtās par franču Atlantijas okeāna flotes galveno karabāzi Kasablanku, kura padevās tikai 10. novembrī. Sabiedrotajiem lojālie franču pretošanās kustības dalībnieki īsi pirms operācijas bija mēģinājuši īstenot apvērsumu, apcietinot provāciskās Višī valdības ģenerālgubernatoru Marokā Šarlu Nogesu, taču plāns neizdevās.

Labāk pretošanās kustībai sekmējās Alžīrijas galvaspilsētā Alžīrā. Tur Višī amatpersonas neitralizēja 8. novembra agrā rītā, līdz ar to amerikāņi piekrastē praktiski nesastapa nekādu pretestību.

Jāatzīmē, ka ASV vienības desanta laikā demonstratīvi lietoja lielus ASV karogus, ar domu, ka franči nešaus. Savukārt briti savu karogu nelietoja, jo apzinājās, ka franči ir uz tiem nikni gan par it kā nepietiekamo palīdzību 1940. gada karadarbībā pret Vāciju, gan par vēlākajiem, franču uztverē nodevīgajiem, uzbrukumiem Francijas karakuģiem, lai nepieļautu to nonākšanu nacistiskās Vācijas rokās.

Vēsturē operācija “Torch” citstarp iegājusi kā pirmais ASV sauszemes karaspēka liela mēroga izmantošanas gadījums Eiropā un Ziemeļāfrikā Otrā pasaules kara gaitā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.