Vērtīgās sastāvdaļas 0

Divās, trīs vai vairāk dravās iegūtas bišu maizes sastāvs nebūtu identisks, jo atšķiras arī bišu ganības un stropā atnesto ziedputekšņu un nektāra saturs. Zināms, ka bišu maizē ir daudz vitamīnu (B grupas, C, P, A, K, provitamīns E), kā arī minerālvielas un proteīni, ko veido aminoskābes. Tās nepieciešamas visu bioķīmisko un metabolisko procesu sekmīgai norisei, vienkārši sakot, lai organisms vispār spētu funkcionēt, atjaunoties, sargāt sevi no slimībām.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Dārzs
11 pamata lietas, kas jāzina katram dārzniekam
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
Lasīt citas ziņas

Organiskās sintēzes institūta organiskās ķīmijas laboratorijas vadītājs Pēteris Trapencieris stāsta, ka cilvēka organisms pats spēj saražot aptuveni pusi no tam nepieciešamajām aminoskābēm, bet otra puse noteikti jāuzņem ar pārtiku. Bišu maizē atrodamas visas vajadzīgās aminoskābes. Par īpaši interesantu zinātnieks uzskata līdzšinējos pētījumos atklāto faktu par aminoskābes fenilanalīna daudzumu bišu maizē. Ja cilvēkam tā trūkst, viņš var saslimt ar retu slimību fenilketonūriju. “Bišu maizē fenilanalīns veido aptuveni pusi no visām aminoskābēm,” skaidro Pēteris Trapencieris. “Neesmu vēl līdz galam noskaidrojis, kāpēc tā, bet tas ir ļoti interesants fakts. Vēl jānovērtē, kuru slimību gadījumā šī aminoskābe varētu palīdzēt.” Zinātnieks piebilst: bišu maize gan ir izcils produkts, tomēr par to, līdzīgi kā par uztura bagātinātājiem, var teikt – tā neaizvieto pilnvērtīgu uzturu. Kaut gan cilvēks to ēd, arī pārējai pārtikai jābūt veselīgai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.