Foto no privātā arhīva

Kulināres un maizes cepējas, rūjienietes Gunas Ķiberes Ziemeļvidzemes ēdienu receptes 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Rūjieniete GUNA ĶIBERE ir ne vien prasmīga maizes cepēja, bet arī izcila kulināre. Gatavot ēdienu viņai padodas un patīk – virtuvē tiek pavadīts gandrīz viss brīvais laiks.

RR
Ritvars Raits
Ziņas
Leģendārais autosportists devās pie mātes, lai vestu uz slimnīcu, bet līdz Lubānai netika… Kādu sodu saņēma dzērājšoferis, kurš nogalināja Sauku? 45
14 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Latvijā atgriezīsies gaisa masa, kas mums lika salt maija sākumā!” Bricis par laiku šonedēļ 13
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
FOTO. VIDEO. “Balss maskā” uzvarētāja, repera Strūberga divu bērnu māte vēršas policijā par vardarbību, “Pieci.lv” pat pārstāj atskaņot grupas dziesmas radio 20
9 stundas
Lasīt citas ziņas
Guna Ķibere
Foto no privātā arhīva

“Gatavošana ir mans galvenais vaļasprieks. Ar aizrautību izdomāju jaunu ēdienu receptes, kā arī gatavoju jau sen zināmus ēdienus,” stāsta Guna Ķibere, Rūjienas novada kultūras un tūrisma centra vadītāja. “Labprāt uzņemu viesus un klāju galdu savai ģimenei. Žēl, ka tagad valstī pastāvošo ierobežojumu dēļ tas ir liegts. Taču ceru, ka tie drīz beigsies un atkal varēsim pulcēties ap saimes galdu. Arī ceru, ka drīz piepildīsies mans sapnis par vasaras dārza kafejnīcu.”

Rīsu zupa no kartupeļiem

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto no privātā arhīva

Savulaik šī zupa bijusi ļoti populāra Latvijas ziemeļu reģionos, arī Rūjienas pusē. Par rīsu zupu nosaukta tāpēc, ka kartupeļi vizuāli atgādinājuši rīsus.

• 4 palieli kartupeļi

• 50 g sviesta

• 1 l piena

• sāls

Kartupeļus samaļ gaļasmašīnā (tā veidojas rīsu graudainuma efekts), liek sietā un noskalo ar ūdens strūklu, lai kartupeļus atbrīvotu no cietes. Notecina.

Katliņā uzvāra ūdeni, piemet šķipsniņu sāls un liek vārīties kartupeļus. Kad uzmet burbuli, pavāra minūti un pielej pienu. Svarīgi nepārvārīt, lai kartupeļi neizšķīst. Nobeigumā pievieno sviestu.

Garšīgi ar saldskābmaizi un kaņepju sviestu.

Sālījuma putra

Foto no privātā arhīva

Sālījuma putru, ko tautā sauc arī par ripiņputru, parasti gatavoja brokastīs. Tas bija ļoti spēcinošs ēdiens lauku sētās, ko visbiežāk baudīja pēc apdarītiem darbiem kūtī un uz lauka.

• 400 g sālītas cūkgaļas (vislabāk cauraudzis)

• 500 g kartupeļu

• 1 glāze piena

• 1 ēdamkarote kviešu miltu

• 2 ēdamkarotes eļļas

• sāls

Vienu divas dienas pirms putras gatavošanas ar rupjo sāli bagātīgi ierīvē svaigas gaļas gabaliņus, saliek slēgtā traukā un ievieto ledusskapī. Pirms gatavošanas apsālīto gaļu rūpīgi nomazgā aukstā ūdenī vai arī uz dažām stundām iemērc aukstā ūdenī, lai nebūtu tik sāļa.

Gaļu sagriež šķēlēs. Katlā ielej eļļu un cep gaļas šķēles, līdz apcepušās skaisti brūnas. Gaļu izņem, iztecējušos taukus notecina bļodā. Brūnumu, kas palicis katlā, aplej ar glāzi ūdens un atstāj vārīties. Kartupeļus nomizo, sagriež apaļās, plānās ripās, liek verdošā ūdenī un pievieno vēl ūdeni, lai nosegtas visas kartupeļu ripiņas.

Kad kartupeļi mīksti, tos nenokāš, bet ar stampiņu visu kopā sastampā. Caur sietiņu uzsijā ēdamkaroti miltu, rūpīgi izmaisa. Tad pielej glāzi karsta piena un, lēni maisot, uzvāra.

Katlu noceļ no uguns un ļauj kādas 10 minūtes masai piebriest. Tad putru liek uz šķīvja, vidū izveido mazu bedrīti tauciņiem un apceptajai gaļai.

Ķirbju un brūkleņu krēms

Foto no privātā arhīva

Šo krēmu var pildīt groziņos, pasniegt ar ķīseli, ziest biskvīta ruletē vai starp biskvīta ripām tortē. Ir lieliska saldskāba garša. Salīdzinot ar citiem krēmiem, ir zems tauku saturs.

• 150 g ķirbja masas

• 1 glāze saldētu brūkleņu

• 200 ml saldā krējuma

• 4 ēdamkarotes cukura

• 1 ēdamkarote želatīna

Vispirms gatavo ķirbju masu. Ķirbi nomizo un sagriež sīkos gabaliņos, aplej ar ūdeni tā, lai apsegtu. Vāra, kamēr mīksti. Tad sablendē un atdzesē.

Saldajam krējumam pievieno cukuru un sakuļ putukrējumā. Pievieno ķirbja masu.

Želatīnam pārlej 100 ml auksta ūdens un uzbriedina. Uzbriedināto želatīnu izkausē un pievieno putukrējuma–ķirbja masai, rūpīgi samaisa. Pieber saldētas brūklenes un, lēnām maisot, sagaida, līdz krēms sabiezē.

Krēmu kārto vafeļu groziņos, rotā ar brūklenēm vai citām ogām.

Speķa pīrādziņi

Foto no privātā arhīva

Rūjienas novadā speķa pīrāgus cep visos godos, ne tikai Ziemassvētkos. To pildījums atšķiras no citos novados raksturīgā. Laikam rūjienieši bijuši taupīgāki vai arī izdomas bagātāki, jo pildījuma masai – gaļai un sīpoliem – pievienojuši arī sīki sagrieztu vārītu olu.

Mīklai:

• 1 kg kviešu miltu (vai mazliet vairāk)

• 500 ml piena

• 150 g sviesta vai margarīna

• 30 g presētā rauga

• 1 ola

• 4 tējkarotes cukura

• 2 tējkarotes sāls

Pildījumam:

• 500 g cauraudža

• 2 vidēja lieluma sīpoli

• 3 vārītas olas

• sāls, pipari

Siltā pienā izšķīdina raugu un sviestu. Pievieno olu, sāli un cukuru. Izmaisa un atstāj, kamēr izsijā miltus. Tos lēnām iemaisa siltajā pienā. Mīklai jābūt mazliet lipīgai, ļoti elastīgai, maigai un kārtīgi izmīcītai. Liek ieeļļotā traukā un pārsedz ar dvieli. Raudzē 40 minūtes.

SAISTĪTIE RAKSTI

Kamēr mīkla rūgst, gatavo pīrāgu pildījumu. Cauraudzīti sagriež gabaliņos, liek uz pannas, pievieno sīki sagrieztus sīpolus un cep 5–7 minūtes, lai garšas savelkas. Kad pildījums atdzisis, pieliek sakapātas vārītās olas. Pievieno sāli un maltus melnos piparus pēc garšas.

Uzraudzēto mīklu izrullē, ar glāzi izspiež aplīšus, saplacina un liek pildījumu (tā bagātīgi!). Aizspiež aplīšu malas, lai pīrādziņi cepoties nevērtos vaļā. Liek uz pannas ar šuvi uz leju. Noziež ar sakultu olu un cep sakarsētā cepeškrāsnī 200 °C aptuveni 20 minūtes.

Izceptos pīrādziņus liek bļodā un pārsedz ar dvieli, lai tie atdzistu pakāpeniski.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 10. līdz 17.maijam: stāda puķes un sēj graudaugus, ravē un pļauj zālienu
1 diena
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Blogere Inga Kalniņa: par kulinārijas skolu Francijā, par cīņu ar anoreksiju, par to, ka Instragams ir kā paralēlā pasaule – pieņemts rādīt tikai galējības 3
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kā palutināt mammu Māmiņdienā: 3 garšīgu ēdienu receptes
2 dienas
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Ukstiņu sīpolpīnes: pārcelšanās uz laukiem jaunu ģimeni rosina sākt sīpolu audzēšanu 4
3 dienas
RR
Ritvars Raits
Ziņas
Leģendārais autosportists devās pie mātes, lai vestu uz slimnīcu, bet līdz Lubānai netika… Kādu sodu saņēma dzērājšoferis, kurš nogalināja Sauku? 45
14 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Latvijā atgriezīsies gaisa masa, kas mums lika salt maija sākumā!” Bricis par laiku šonedēļ 13
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
FOTO. VIDEO. “Balss maskā” uzvarētāja, repera Strūberga divu bērnu māte vēršas policijā par vardarbību, “Pieci.lv” pat pārstāj atskaņot grupas dziesmas radio 20
9 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Tas, ko mēs tagad uzstādīsim, ir 20 gadus novecojis mēsls!” Didzis Šmits par depozīta sistēmu 40
14 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
“Piedodiet, dzejniek, es esmu Raimonds Pauls!” Stāsts par vīru, kura dzeja dzirdama apmēram 500 Paula dziesmās 8
14 stundas
Lasīt citas ziņas
LB
Laura Blumberga
Praktiski
FOTO. Sudrabotais spoks – Veimāras putnusuns 1
3 dienas
GL
Gunta Lūse
Veselam
Pumpuru šokolāde, zaļais saldējums un citu savvaļas augu našķi un receptes
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Dārznieki un dārznieces, safrizēt rudens avenājus var arī tagad!
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Krējuma kūka ar pildījumu: gatava 15 minūtēs! 2
4 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kad siltumnīca nav tikai siltumnīca: kā ierīkot savu oāzes stūrīti? 2
5 dienas
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Trauslā un ļoti bīstamā robeža: mājās mazs bērns un suns. Kādas kļūdas visbiežāk pieļauj vecāki? 8
5 dienas
VK
Vita Krauja
Stāsti
“Naudas kaudzi sarausis neesmu.” Saruna ar “Lido” īpašnieku Gunāru Ķirsonu
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Rīgā joprojām visvairāk jauni Covid-19 gadījumu, taču salīdzinoši liels inficēto skaits atklāts vēl divās pilsētās 2
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Aprīlī partiju reitingā sīva cīņa starp trīs politiskajiem spēkiem 2
49 minūtes
DK
Daina Krūmiņa
Ziņas
Pēkšņs trieciens un sajūta, it kā automašīna pārbrauktu pāri “gulošam policistam”…Nelaime veikala stāvlaukumā 10
2 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
““tvitera” tiesai nevajag patiesību, bet vajag vainīgo!” Strūbergs komentē pret viņu vērstos apvainojumus vardarbībā pret sievu 6
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Gaiss iesils līdz +28 grādiem. Laika prognoze trešdienai 2
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
Rīgas domei prasa atmaksāt 4.maijā iekasēto maksu par braukšanu sabiedriskajā transportā 6
5 stundas
LL
LETA, LA.lv
Ziņas
VIDEO. “Bērni leca pa logu no trešā stāva!” Krievijā evakuē skolu, kur apšaudē nogalināti 11 cilvēki 12
8 stundas
PA
Pēteris Apinis
Veselam
“Lielāks haoss Latvijā nav redzēts kopš kolhozu dibināšanas laikiem!” Apinis par vakcināciju, nelīdzestību un nocebo 117
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
“Ir vecāki, kuri samaksā ārstam naudu, lai vakcīnu dur spilvenā, ne bērnam rokā,” Ēķis par tiem, kuri visam saka “nē” 84
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Latvijā atgriezīsies gaisa masa, kas mums lika salt maija sākumā!” Bricis par laiku šonedēļ 13
1 diena
LE
LETA
Ziņas
“Nesagaidot pēdējo mirkli, kad ir patiešām slikti!” Pavļuts par gatavību “D+ konceptam” un stingrākiem ierobežojumiem 158
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Man jau bija grūti līdz veikalam aiziet… Un nav jau 80 gadi”: mūziķis Andris Brīnums atklāj, kā viņam ar sievu izdevies notievēt 6
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO, VIDEO: Unikāli kadri! Skujenes apkaimē atklāts vilku midzenis 36
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Kāpēc krievu tautības cilvēki, dzīvojot Latvijā, tā arī nav iemācījušies runāt latviski? Skaidro Miroslavs Mitrofanovs 187
1 diena
JL
Juris Lorencs
Ziņas
Juris Lorencs: Situācija ir nopietna… Ja nerīkosimies, nākotnē mūs gaida “pilsoņu karš”, haoss un nāve 35
1 diena
KS
Kārlis Streips
Ziņas
Kārlis Streips: “Manu vectēvu, mežsargu, apolitisku un ticīgu cilvēku, jau karam beidzoties kartupeļu stādīšanas laikā sašāva kā sietu… “ 83
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Aprīlī partiju reitingā sīva cīņa starp trīs politiskajiem spēkiem 2
20:36
Uldis Šmits
Ziņas
Uldis Šmits: Jāšaubās, vai labticīgā Merkele un lādzīgais Obama var dot Baidenam tos noderīgākos padomus attiecībās ar Krieviju 5
20:05
AL
Anda Līce
Ziņas
Anda Līce: Vakcīnas apņem lielas naudas smaka, bet kur nauda, tur arī negodīgums 5
19:05