Ulda Muzikanta foto

Augu valsts dažādība 1

Ūdensrozes saimnieki ierobežo, lai nepārņem visu dīķi. Nelielu daļu atstāj līcītī, kur zivīm patverties no makšķernieka gārņa. Ūdensrozes saimnieks izpļauj ar izkapti, dziļākajās vietās iebraucot ar laivu. Baltās ūdensrozes skaisti zied, bet pēc tam nekāda skata. Arī tad saimnieks sēstas laivā un noziedējušās ar visām neglītajām lapām izpļauj. Augam tas neskādē, nākamgad zaļo un zied atkal.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Kokteilis
VIDEO. “Tā ir Rita? Ko tu stāsti!” Lauris Reiniks nosauc attiecību eksperti Ritu Lasmani par bezpajumtnieci
Lasīt citas ziņas

Dārza un krastmalas augi ir saimnieces pārziņā. Ūdens tuvumā labi izskatās nokarenie augi, piemēram, pīlādzis uzpotēts uz krastā augošajiem parastajiem pīlādžiem. Vēl tur aug hostas, astilbes, sarkanās vīgriezes, ligulārijas, saulainākajā malā – dienziedes. Šiem augiem patīk mitrums, taču tie nemirkst ūdenī, jo dīķim izveidota pārtece, līmenis tiek regulēts.

Pašas no sevis ūdensmalā ieaugušas skalbes un niedres, bet baltās ūdensrozes atvestas no kāda ezera. Niedres pļauj no dīķa abām pusēm, lai saglabājas tikai kā fons vienā krastā. Tās neizplešas, jo gan ūdensrozes, gan citi krasta augi lielā dziļumā neaug.

Pieredze ar zivīm

CITI ŠOBRĪD LASA

Dīķī krāšņi izskatās orfas. Lielākais zivju ienaidnieks ir gārnis, taču ar to nekādi nevar cīnīties. Miers zivīm iestājas vien tad, kad putni dodas uz siltajām zemēm.

Zivis piebaro tikai tad, kad gribas tās apskatīt, turklāt ēdelīgas ir tikai vasarā. Dīķī pārziemo labi, nekādus āliņģus saimnieki necērt, vienīgi notīra no ledus sniegu. Gaisa apmaiņu nodrošina arī krastā augošās niedres. Labos apstākļos zivis pašas vairojas, taču dažas dīķī neprot sadzīvot. Piemēram, saimnieki kļūdījušies, ielaižot asarīšus, bet tie izēd citas zivtiņas un ikrus. Saimniecei šovasar bijis vaļasprieks – izmakšķerējusi 127 zivtiņas, galvenokārt kaķu priekam.

Arī karpas un krāšņās koijas nav dīķa rota – tām tīk rakņāties pa dūņām, padarot ūdeni duļķainu, kas nav patīkami ne izskatam, ne peldēšanai. Savukārt orfas ir košas, bet ūdens – tīrs un dzidrs.

Dīķa tīrīšanai saimnieki prāto iegādāties amūru, taču bažījas, ka tas apēdīs arī ūdensrozes.

Dīķī savulaik ielaiduši divus vairāk nekā metru garus samus, bet tie apēduši visas zivis, vardes un sākuši biedēt peldētājus, ķerot bērnus aiz rokas. Nodzīvojuši desmit gadu.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.