1

Aprīlī daudz nezināmo

Šogad visu uzmanība vērsta uz drīz gaidāmo dabasgāzes tirgus liberalizāciju. “Ir daudz nezināmo – kādi spēlētāji ienāks Latvijā? Vai sadārdzināsies resursi? Kā tiks veidots siltumenerģijas tarifs, proti, kādu metodiku tarifa izstrādei piemēros Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija? Kādi būs pārejas noteikumi, kamēr izstrādās un apstiprinās tarifus? Daudzi uzņēmumi aprīli noteikti sagaida ar bažām,” man atklāja “RS” valdes priekšsēdis N. Talcis.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība 4
Lasīt citas ziņas

“UPB Energy” valdes loceklis M. Dzirnieks tik noraizējies nav. “Dabasgāzes tirgus atvēršanas procesam sekojam līdzi. Cenu izmaiņu rezultātā atsevišķām patērētāju grupām, īpaši uzņēmumiem ar stabilu elektrības un siltuma patēriņu, var kļūt finansiāli izdevīgi dabasgāzes koģenerācijas risinājumi pašpatēriņam.” Arī J. Sund­berga uz gāzes tirgus liberalizāciju skatās pozitīvi. “Tirgus liberalizācija nozarei būs pārbaudījums un pārsteigumu laiks, taču tas dos pozitīvu rezultātu pilnīgi visiem, jo ikvienam būs iespēja izvēlēties sev vēlamos piegādātājus. Pozitīvi raugāmies arī uz pāreju no gāzes iegādes tūkstoš normālkubikmetriem uz megavatstundām, kas ļaus samērīgāk salīdzināt dažādus kurināmā veidus un to priekšrocības.”

“Gāze teju par velti – tas nav normāli” 

* Enerģētikas eksperts Reinis Āboltiņš: “Es uzskatu, ka ražotājiem būs pietiekami daudz laikas, lai varētu noorientēties un saprast jaunos noteikumus. Kopumā patērētājam jaunumi būs labi, jo nav lielas pretrunas starp patērētāja un ražotāja interesēm. Turklāt vienmēr ir labāk, ja ir iespējams izvēlēties pakalpojuma piegādātāju. Tomēr nav teikts, ka siltumenerģijas cena obligāti kritīsies – tā var iet arī uz augšu! Taču jebkurā gadījumā mājsaimniecības par gāzi Latvijā praktiski nemaksā neko, tā ir teju par velti, kas nav normāli, jo tas parāda, kādā veidā līdz šim strādājusi sistēma. Taču es gribu būt optimistisks un konkurence globāli patērētājiem nāks par labu. Protams, joprojām, visticamāk, 95% gāzes nāks no Krievijas cauruļvada, taču Eiropā jau ir līdzīgi, kur ir viens liels piegādātājs, kas tirgo pārējiem.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.