29

Zems pašvērtējums

Viena vecāka ģimenēm par labu nenāk sabiedrībā valdošais uzskats, ka bērna materiālo un emocionālo labklājību var nodrošināt tikai divu vecāku savienība. Grēko arī plašsaziņas līdzekļi, divu vecāku modelim pretnostatot nepilnas ģimenes vai vientuļos vecākus. Šādi stereotipi mazina viena vecāka ģimenes ticību sev, pašvērtējumu, rīcību svarīgu mērķu sasniegšanā, paaugstina depresijas un citu psiholoģisku traucējumu risku.

Reklāma
Reklāma
Vai zināji, ka šie ieradumi veicina mūsos skumjas un nomāktu garastāvokli?
TESTS: Atbildi tikai uz 6 jautājumiem un mākslīgais intelekts izrēķinās tavu vecumu!
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 37
Lasīt citas ziņas

Arī psihoterapeits Gatis Bušs kā vienu no iespējamiem vientuļo mammu augstā īpatsvara iemesliem Latvijā min tieši zemu pašvērtējumu, kādēļ sieviete pēc laulības vai attiecību pārtraukšanas nemeklē citas attiecības un izvēlas palikt tikai mātes lomā.

– Sievietei reiz jau bijušas sliktas attiecības, un no labām taču neiet projām, tikai no sliktajām… Šķiršanās vispār pašvērtību stipri grauj, bet, paliekot vienai pašai, tā vismaz vairs netiek grauta tālāk, – spriež Bušs. – Sliktāk, ja lēmums tiek pieņemts it kā bērna labā. Upuris abiem var izrādīties par pārāk smagu nastu, un diez vai vēlāk par to bērns teiks paldies, nosaka psihoterapeits.

CITI ŠOBRĪD LASA

Viņam ikdienā biežāk nākas uzklausīt mammas, kas nespēj tikt galā ar bērna uzvedības problēmām. Tā parasti notiekot, kad pietrūkst atbalsta no tuvākajiem cilvēkiem – saviem vecākiem, vecvecākiem, arī draugiem, paziņām. Lēmums audzināt bērnu vienai nenozīmē, ka tas jādara tikai vienai, uzsver Bušs.

Varbūt tāpēc par “bubuli” kļuvusi atziņa, ka vientuļo vecāku bērnu labklājība plašākā nozīmē ir daudz vairāk apdraudēta, nekā augot kopā ar abiem vecākiem. Pētījumi apliecina, ka psiholoģisko grūtību risks viena vecāka ģimenes atvasēm pieaug tikai par 10%. Dūdiņa kā labu piemēru nosauc ASV prezidentu Baraku Obamu, kuru mamma izaudzināja viena, bet tagad viņš ir brīnišķīgs vīrs un lielisks tēvs savām meitām.

Bušs uz vientuļo vecāku problēmu aicina paskatīties filozfiski – nav ceļa, kur viss ir pilnība.

– Ja bērns dzīvo vidē, kur vecāki konfliktē, dzīve rit kā kaujas laukā un bumbas lido no abām pusēm vai attiecībās valda absolūts aukstums, tas nav labi. Un, ja kāds nolemj šķirties, iespējams, tas ir labākais, ko šie cilvēki var izdarīt savā un bērna labā. Vientuļā māte – tā nav katastrofa, tas vairs nav dzīvības un nāves jautājums kā senākos laikos.

* Ne sevišķi pieklājīgs izteiciens

* Ne sevišķi pieklājīgs izteiciens.

Rakstā izmantota projekta “Atbalsts viena vecāka ģimenēm – resursi vecākiem, iespējas bērniem” metodiskā materiāla informācija.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.