Šim robotam Anete “iemācīja” pazīt burtus un noteikt, cik cilvēku ir viņa priekšā.
Šim robotam Anete “iemācīja” pazīt burtus un noteikt, cik cilvēku ir viņa priekšā.
Foto – Karīna Miezāja

Mācīja robotam nosaukt burtus 5


Kaut arī studiju programma bija akadēmiska, studentiem bija jāiemācās arī praktiskas prasmes. Trešajā kursā studentiem kopā bija jāprojektē un jābūvē neliels robots, un Anete bija šā projekta vadītāja. “Uzbūvējām robotu, kurš pārvadā humusu – slieku radīto mēslojumu,” stāsta Anete. RTU Robotikas klubā bieži vēršas uzņēmēji, kam nepieciešami kādi risinājumi saistībā ar robotizētām sistēmām. Piemēram, viņi nopirkuši ārvalstīs robotu, taču tas ne tikai ir ļoti dārgs, bet arī nepietiekami efektīvs. Uzņēmēji vēlas, lai RTU speciālisti uzbūvē lētāku un arī efektīvāku robotu. Anetes bakalaura darbs “Modernās pieejas robotu – cilvēku sadarbībā” tika novērtēts kā izcils. “Pētīju, kā robotus vairāk varētu ieviest mūsu dzīvē, piemēram, mājokļos vai slimnīcās kā medicīnas personāla palīgus,” skaidro meitene. “Ja ir šādi roboti, cilvēkiem nepieciešams ar viņiem komunicēt abiem saprotamā valodā. Tāpēc robotiem jāizveido ne tikai darba, bet arī saziņas funkcijas. Robotam jāspēj reaģēt uz cilvēka ķermeņa valodu un teikto. Manam pētījumam universitāte pasūtīja robotiņu no Francijas. Tas bija diezgan primitīvs modelis, taču varēju tam izstrādāt dažādas programmas, meklēt jaunas iespējas, kā šis robots varētu sazināties ar cilvēkiem. Tam bija QR koda atpazīšanas sistēma ar kameru acī. “Iemācīju” robotam atpazīt burtus, tos izrunāt un pateikt kādu piemēru ar šo burtu. Šādu robota funkciju varētu izmantot, lai mācītu bērniem alfabētu. Robots arī spēj noteikt, cik cilvēku ir viņa priekšā. Ja tur ir vairāki cilvēki, tad robots var pavaicāt: kas ir tie, kuri atnākuši?”

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
Lasīt citas ziņas

Cik ļoti drīkstam ielaist robotus savā dzīvē? “Domāju, ka patlaban roboti pārsvarā tiek izmantoti tikai tur, kur tie patiešām vajadzīgi. Piemēram, strādā tur, kur cilvēkiem būtu bīstami strādāt, vai veic monotonu darbu, ko robots spēj paveikt labāk nekā cilvēks. Protams, roboti izplatīsies aizvien vairāk. Taču tos nedrīkst ieviest pārāk daudz un tos nevajadzētu cilvēciskot. Ir jomas, kur cilvēks ir neaizvietojams,” atbild Anete. “Savā dzīvē un mājā nevēlētos visu pārāk robotizētu. Piemēram, nevēlos robotu, kurš man pienes kafiju. Tāds tikai vairotu cilvēku slinkumu. Roboti jāizmanto tur, kur tie uzlabo darba efektivitāti.”

Šoruden Anete atsākusi studijas RTU: nu jau maģistrantūrā šajā pašā nozarē. Viņa sākusi arī strādāt uzņēmumā “Skypark”, kas nodarbojas ar automatizēto stāvvietu veidošanu. Anete veido programmatūru automatizētajām stāvvietām.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.