Saulespuķu un safloras eļļa

Abas pieejamas divos veidos: parastā (tradicionālā) un augsta oleīnskābes saturošā. Augstās oleīnskābes versijas satur vairāk mononepiesātināto taukskābju, tāpēc ir veselīgākas. Parastās versijas ir ar augstu omega-6 taukskābju daudzumu, kuras daži pētījumi saista ar iekaisuma veidošanos organismā, tāpēc tās ieteicams lietot tikai reizēm.

Kukurūzas, sojas un citas “augu eļļas”

Augu eļļa parasti ir sojas vai kukurūzas eļļas maisījums, taču tā var saturēt arī rapšu, saulespuķu u.c. eļļas. Tās ir veselīgākas nekā cietās taukvielas, bet nesatur tik daudz mononepiesātināto taukskābju kā olīveļļa, avokado, rapšu vai zemesriekstu eļļa. Piemērotas stir-fry, cepšanai vai grauzdēšanai augstā temperatūrā.

Kokosriekstu eļļa

Kokosriekstu eļļa satur daudz piesātināto tauku, tāpēc to ieteicams lietot ierobežoti. Kokosriekstu eļļai ir arī citi pielietojumi – tā labi der kā dabīgs ādas un matu kopšanas līdzeklis.

Kā izmantot eļļas virtuvē?

Kad esi izvēlējies savas mīļākās eļļas, tās var izmantot dažādos veidos:

– Gatavo salātu mērcēs ar augstākā labuma olīveļļu;

– Ieeļļo pannas, lai ēdiens nepiedegtu — šim nolūkam der eļļas ar augstu “dūmu punktu”, piemēram, rapšu vai avokado eļļa;

– Aizvieto sviestu ar eļļu konditorejas izstrādājumos. Rapšu un avokado eļļa labi piemērotas cepšanai neitrālās garšas un siltumnoturības dēļ. Arī kokosriekstu eļļu var izmantot cepšanā;

Stir-fry un sautēšanai izvēlies eļļas, kas iztur lielu karstumu, piemēram, zemesriekstu, rapšu, saulespuķu vai avokado;

– Pārlej olīveļļu pār pastu vai vārītiem dārzeņiem;

– Lieto olīveļļu kā piedevu maizei, aizvietojot sviestu vai margarīnu.

Reklāma
Reklāma
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.