

Abas pieejamas divos veidos: parastā (tradicionālā) un augsta oleīnskābes saturošā. Augstās oleīnskābes versijas satur vairāk mononepiesātināto taukskābju, tāpēc ir veselīgākas. Parastās versijas ir ar augstu omega-6 taukskābju daudzumu, kuras daži pētījumi saista ar iekaisuma veidošanos organismā, tāpēc tās ieteicams lietot tikai reizēm.
Augu eļļa parasti ir sojas vai kukurūzas eļļas maisījums, taču tā var saturēt arī rapšu, saulespuķu u.c. eļļas. Tās ir veselīgākas nekā cietās taukvielas, bet nesatur tik daudz mononepiesātināto taukskābju kā olīveļļa, avokado, rapšu vai zemesriekstu eļļa. Piemērotas stir-fry, cepšanai vai grauzdēšanai augstā temperatūrā.
Kokosriekstu eļļa satur daudz piesātināto tauku, tāpēc to ieteicams lietot ierobežoti. Kokosriekstu eļļai ir arī citi pielietojumi – tā labi der kā dabīgs ādas un matu kopšanas līdzeklis.
Kad esi izvēlējies savas mīļākās eļļas, tās var izmantot dažādos veidos:
– Gatavo salātu mērcēs ar augstākā labuma olīveļļu;
– Ieeļļo pannas, lai ēdiens nepiedegtu — šim nolūkam der eļļas ar augstu “dūmu punktu”, piemēram, rapšu vai avokado eļļa;
– Aizvieto sviestu ar eļļu konditorejas izstrādājumos. Rapšu un avokado eļļa labi piemērotas cepšanai neitrālās garšas un siltumnoturības dēļ. Arī kokosriekstu eļļu var izmantot cepšanā;
– Stir-fry un sautēšanai izvēlies eļļas, kas iztur lielu karstumu, piemēram, zemesriekstu, rapšu, saulespuķu vai avokado;
– Pārlej olīveļļu pār pastu vai vārītiem dārzeņiem;
– Lieto olīveļļu kā piedevu maizei, aizvietojot sviestu vai margarīnu.
Brīdinām, ka šīs lapas saturu nedrīksti aplūkot, ja Tev vēl nav 18 gadu!
Vai tev ir vismaz 18 gadu?
Jūsu Safari tīmekļa pārlūkprogramma ir novecojusi! Iesakām to nekavējoties atjaunot, lai saturu šajā portālā varētu lietot pilnā apmērā. Vai varat izmantot kādu no populārākajām pārlūkprogrammām, piemēram, Google Chrome vai Firefox.