Foto: Mike Pellinni/SHUTTERSTOCK

Gulašs! Otrā dienā – vēl labāks 5

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

STOPkadri: No 1. septembra Latvijā pilnībā likvidēta Ceļu policija
Cik gadi ir jānostrādā, lai varētu saņemt valsts garantēto minimālo pensiju? 201
“Ļoti liela un dziļa brūce. Par to nerunā un nejoko.” Ir kāda tēma, par ko nevajadzētu runāt, latviešiem satiekot lietuviešus 12
Lasīt citas ziņas

Sātīgais un karstais ēdiens ir zupa, ko gatavo lielām kompānijām un lielu porciju. No zupas tas pārtop par sautējumu. Otrā dienā uzsildīts gulašs ir vēl garšīgāks. Viens no emocionālākajiem šā ēdiena aprakstiem ir Remarka romānos.

Lai pagatavotu šo nacionālo ēdienu, Ungārijā vispirms liellopa vai cūkas gaļu cep uz iesma, tad sagriež lielos gabalos, liek katlā, papildina ar dārzeņiem, garšvielām. Ejot garām lielajam katlam, kas klusītēm burbuļo, katrs var iemest tajā ko sev tīkamu. Gulašs ir lieliska maltīte pēc talkošanas, kad šķiet, ka varētu apēst vilku!

CITI ŠOBRĪD LASA

Ar skābētiem kāpostiem

Sastāvdaļas:

• 400 g cūkas mīkstuma

• 400 g skābētu kāpostu

• 3–4 sīpoli

• 1 neliels sarkanais čili

• 2 ķiploka daiviņas

• 4 ēdamkarotes paprikas pulvera

• 1 ēdamkarote ķimeņu

• 2 ēdamkarotes sviesta

• 500 ml gaļas buljona

• 100 g skābā krējuma

• sāls, malti melnie pipari

Pagatavošana:

Gaļu nomazgā, nosusina un sagriež kubiņos. Sīpolus un ķiplokus notīra un sagriež. Pannā izkausē sviestu un apcep gaļu. To ieliek katlā. Apcep sīpolus un ķiplokus. Pievieno skābētos kāpostus, uzber ķimenes, sāli, piparus un papriku. Visu pievieno gaļai, pārlej buljonu, uzliek vāku un uz lēnas uguns sautē stundu.

Čili izņem sēklotni un sasmalcina. Pievieno sautējumam un liek atkal vāku, sautē 30 minūtes. Sāli un piparus pievieno pēc garšas.

Pasniedz ar krējumu. Uzkaisa svaigus lociņus.

Ar šampinjoniem

Sastāvdaļas:

• 650 g liellopa gaļas mīkstuma

• 300 g šampinjonu

• 2 sīpoli

• 2 ēdamkarotes augu eļļas

• 2 ēdamkarotes sviesta

• 200 ml sausā baltvīna

• 300 ml gaļas buljona

• 200 g saldā krējuma

• saišķītis pētersīļu

• sāls, malti melnie pipari

Pagatavošana:

Gaļu nomazgā, nosusina un sagriež nelielās strēmelēs. Tās pakāpeniski apcep sakarsētā eļļā. Uzber sāli, piparus, samaisa un atliek bļodiņā.

Nomazgā sēnes un sagriež šķēlītēs. Sīpolus notīra un smalki sagriež. Pannā izkausē sviestu un apcep sīpolus, pievieno šampinjonus un viegli apcep. Pielej vīnu un buljonu un sautē, nepārtraukti maisot, līdz iztvaiko puse no šķidruma.

Pievieno saldo krējumu un vāra, kamēr mērce sāk sabiezēt. Pievieno apcepto gaļu, pēc garšas vēl pievieno sāli, piparus.

Pasniedz ar kartupeļu pankūkām. Pārkaisa sagrieztus pētersīļu zaļumus.

Ar žāvētu krūtiņu

Sastāvdaļas:

• 1 kg jēra gaļas

• 500 g šampinjonu

• 1 sīpols

• 60 g žāvētas krūtiņas

• pusglāze sausā sarkanvīna

• 4 ēdamkarotes augu eļļas

• 1 ēdamkarote apelsīnu sulas

• 1 tējkarote citrona sulas

• 150 g skābā krējuma

• 5 melno piparu graudi

• 3 krustnagliņas

• malti melnie pipari

• lauru lapa

Pagatavošana:

Gaļu nomazgā. Garšvielas samaļ un samaisa ar 6 ēdamkarotēm sarkanvīna, eļļu, apelsīnu un citrona sulu. Gaļu liek šajā marinādē un notur 8 stundas ledusskapī.

Izņem gaļu no marinādes. Marinādi izkāš. Sīpolu sasmalcina, krūtiņu sagriež gabaliņos. Sēnes nomazgā un, ja lielas, pārgriež uz pusēm. No žāvējuma patecina taukus, tajos liek gaļu un strauji apcep. Izņem no pannas un liek bļodā.

Katlā apcep sagrieztos sīpolus, pievieno gaļu, sēnes, marinādi, atlikušo vīnu. Liek virsū vāku un sautē 60 minūtes.

Samaisa ar krējumu, pēc garšas pieber sāli un piparus.

Pasniedzot uzkaisa smalki sagrieztus zaļos lociņus.

Padoms!

Gulašu pagatavo dienu iepriekš. Tad nākamajā dienā, kad notiek talkošana, pārgājiens vai gluži vienkārši pasēdēšana pie ugunskura, ēdienu atliks tikai uzsildīt.

SAISTĪTIE RAKSTI

Uzziņa!

Ir daudz dažādu gulaša gatavošanas recepšu. Kopīgais tajās – daudz sīpolu un gaļas. Gulaša asumu katrs var izvēlēties savai gaumei atbilstīgu: pikantāku, asāku, maigāku.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Kokteilis
“Tas tā kā tāds standup comedy pasākums domāts?” – Didrihsone lasīs lekciju, soctīklu lietotāji neslēpj savu izbrīnu
Kokteilis
“Kaut kāds ārprāts” – Magones kavalieris no Londonas nosauc viņu par slepkavu
Kokteilis
“Man likās, ka šādi ģērbjas tikai Kirkorovs” – Jāņa Zuzāna mīļotā sieviete uz pirmizrādi ierodas ģērbusies luksusa zīmolos “no galvas līdz kājām”
Kokteilis
Esi gatavs negaidītiem likteņa pavērsieniem! Horoskopi 2.oktobrim
STOPkadri: No 1. septembra Latvijā pilnībā likvidēta Ceļu policija
Cik gadi ir jānostrādā, lai varētu saņemt valsts garantēto minimālo pensiju?
“Ļoti liela un dziļa brūce. Par to nerunā un nejoko.” Ir kāda tēma, par ko nevajadzētu runāt, latviešiem satiekot lietuviešus
VIDEO. “Mēs pastāvam tik ilgi, kamēr mēs apspiežam citus.” Krievs skaidro, kāpēc Krievija nevar iztikt bez karošanas
Kokteilis
“Man likās, ka šādi ģērbjas tikai Kirkorovs” – Jāņa Zuzāna mīļotā sieviete uz pirmizrādi ierodas ģērbusies luksusa zīmolos “no galvas līdz kājām”
Lasīt citas ziņas
Zanda, Lāsma un Zandis – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Cilvēkstāsts
CILVĒKSTĀSTS. Andris Bulis: “Mūza ir gražīga būtne – atnāk neklauvējot un aiziet neatvadoties”
“Es nezinu, neesmu skaitījusi – piecdesmit, simts?” – uzņēmēja Elīna, kura iecienījusi “vienas nakts” sakarus atklāj, cik partneru viņai bijis
Kokteilis
VIDEO. Izrādes “Ziedonis. Lācis. Vīrieši” laikā uz skatuves piedzīvots kāds “kāzuss”: “Skatītājs no tā necieta”
Kokteilis
Šodien tev vairāk nekā jebkad būs nepieciešamas labas ziņas! Horoskopi 1.oktobrim
Elma, Menarda un Elna – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
STOPkadri: No 1. septembra Latvijā pilnībā likvidēta Ceļu policija
Top likums kredītu procentu likmju samazināšanai – bankas draud pārtraukt kreditēšanu
Vai Rietumi ar nodomu Ukrainai piegādā bojātu militāro tehniku?
FOTO. Ķirbji, kūkas, sieri, kartupeļi un citi rudens labumi – visīstākā latvietības sajūta un garša Straupes Zirgu pasta tirdziņā
Streičs: Latgale ir valsts drošības jautājums. Tur būs pirmie upuri, ja nāks tanki
It kā nogalinātais Krievijas admirālis “augšāmceļas” un runā video intervijā
“Ļoti liela un dziļa brūce. Par to nerunā un nejoko.” Ir kāda tēma, par ko nevajadzētu runāt, latviešiem satiekot lietuviešus
Problēma jau nav viens Putins. Problēma ir visā krievu tautā. Saruna ar Ukrainas žurnālistu Dmitriju Gordonu
Kokteilis
FOTO. “Ir redzams, ka viņa ir patiesa, īsta un sirsnīga!” – Keita Midltone viesojas kādā īpašā vietā un ar savu izturēšanos izpelnās neviltotus komplimentus
Kokteilis
FOTO. Talantīgi aktieri, režisori un kino ļaudis Rīgas centrā svin “Oskara” balvai izvirzītās filmas “Mana brīvība” pirmizrādi
Kokteilis
VIDEO. “Kāds varbūt zina, kas bija Maira Brieža fizikas skolotājs?” – bokseris soctīklos nofilmējis lidmašīnas un ar savu jautājumu sasmīdinājis soctīklu lietotājus
Kokteilis
FOTO. Viņš ne vienmēr piekrīt tam, ko šovā saka un dara žūrija! Jānis Krīvēns kļūs par “X Faktors” vadošo dīvāna ekspertu
Kokteilis
FOTO. Ko varēs apskatīt un uzzināt lielākajā dizaina un mēbeļu izstādē Ķīpsalā?
Šodien Miķeļdiena! Vēro dabu un uzzini, kāds būs laiks!
Kokteilis
Tu vari nonākt kāda ļoti sarežģīta un kategoriska lēmuma priekšā! Horoskopi 30.septembrim
Kokteilis
Miķelis, Mihails, Miks un Mikus – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Kokteilis
VIDEO. Aizkustinošs video! Aminatas pirmā reakcija, klausoties studijā savu jauno dziesmu
VIDEO. Ukraiņu karavīri apgūst Vācijas dāvināto “Biber” tanku priekšrocības tiltu celtniecībai
22:49
Veselam
Asinszāle – augs pret 99 vainām
22:12
Circene: Lai redzētu, kur tā nauda aiziet, vispirms tā ir jāieliek vienā sistēmā
21:07