Foto – Matīss Markovskis

Dievišķais instruments 0

“Bieži vien, interesējoties par šo meistarklasi, jautā: vai man jāmāk dziedāt, noturēt melodiju? Tas nav būtiski. Šīs nodarbības atraisa ļoti daudz resursu, ko pēc tam var izmantot jebkur – biznesā, pedagoģijā, skatuves mākslā, attiecībās, darbā. Viens ierodas tāpēc, ka viņam grūti izteikties, komunikācijā allaž rodas problēmas. Cits grib dziedāt, jo mūždien kautrējies, nereti tādēļ, ka bērnībā kāds pateicis – tev jau neiznāk, labāk paklusē. Katrā nodarbībā ir dažādas metodes un uzdevumi, lai ikvienam ļautu pēc iespējas plašāk saprast, ka ar balsi varam izpausties, izmantot to daudzos veidos. Taču pats pirmais solis ir apzināšanās – man ir balss, šis dievišķais instruments!” – tā Dana Indāne.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
VIEGLAIS TESTS. Ja nevari atbildēt 100% pareizi uz šiem jautājumiem, tad tu neesi pārāk gudrs
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 264
Lasīt citas ziņas

Nodarbībās tiek pētīti dažādi balss aspekti, lai saprastu, kurš no tiem sliktāk darbojas, – katrs dalībnieks sevi it kā skenē, iepazīst savu ķermeni, jo tieši tur veidojas balss. Pēta, kāds ir ķermenis kustībās vai attiecībā pret citiem, vai ir sasaistīts. Ja ļauju tam būt brīvam, spēks, kas plūst cauri, rada labsajūtu, piepildījumu, prieku un man ir ar ko dalīties. Varu būt radošāks visā, ko daru.

Daudzi brīnās – vai tad balss sākas ar pēdām, iegurni? Tā ir. Tieši tāpēc tiek apgūti dažādi elpošanas vingrinājumi, kas palīdz attīstīt gan muguras, gan starpribu un vēdera muskulatūru, gan iegurni, lai padarītu to elastīgāku. Mācās apzināti pārvaldīt šos muskuļus, kā arī izmantot visus tā dēvētos rezonatorus ķermenī. Tos labi pārzina dziedātāji vai aktieri, taču katrs var iemācīties veiksmīgāk likt lietā, tādējādi labāk izpaužot sevi, kļūstot sadzirdamāks.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Balss sākas ar apzinātu elpu, tā ir degviela balsij. Ja elpa ir vāja, balsij nav spēka, skaļuma, dinamikas. Runājot publiski vai uz skatuves, tomēr vajag mazliet vairāk enerģijas, nekā ikdienā patērzējot ar draugiem vai kaķi. Tāpēc trenējam muskulatūru, kas palīdz sekmīgāk pārvaldīt balsi un elpošanu,” piebilst meistar-klases vadītāja.

Mācīties lidot brīvi

Dana skaidro, ka izelpa ir veids, kā atbrīvoties no toksīniem gan fiziskajā, gan smalkajā plānā. Dziedot iespējams iztīrīt no sevis to, kas sakrājies un kam citādi netiek klāt. Un, ja vēl pieliek nolūku – man gribas no tā atbrīvoties, palīdzi man! –, skaņa to it kā materializē, viss notiek spēcīgāk, ātrāk.Dziesma vai skaņa uzlādē – dod spēku. Katra šūna piepildās ar skaņas vibrāciju. Ar skanēšanu var kopradīt, to izmēģina arī dabiskās balss atbrīvošanas grupas dalībnieki. “Piepeši sajūtam, kas ir aiz ādas un matiem, aiz prāta un vārda, kā dziesmā varam satikties dvēseliskā līmenī.”

Arī sākot spēlēties ar balsi, cilvēks saprot, ka iespējams izdot tik dažādas skaņas, par kādām nav pat iedomājies. Vai atļāvies tādas izpaust tikai vienatnē mežā vai dušā, nevis citu klātbūtnē. Ikvienam ir nepieciešama šī atļaušanās, brīvības sajūta. “Ja to iemācās atklāt caur balsi, brīvs lidojums ienāk it visā, ko dara,” uzsver Dana Indāne.

Vai visi drīkst apmeklēt šādu meistarklasi? Izņēmums – ja ir nopietnas problēmas ar balss saitēm. Tad vispirms jādodas pie speciālista un jāuzzina, no kā šādās nodarbībās vajadzētu atturēties. Taču noteikti ir daudz vingrinājumu, kas ieteicami ikvienam.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.