40

Aug sociālo iemaksu nozīme

Ministrijā skaidro, ka tiem, kam darba stāžs nav mazāks par 30 gadiem, bet kuru ienākumi bijuši zemāki nekā vidēji valstī pensijas sākuma kapitāla aprēķināšanai nozīmīgajos gados (1996. – 1999. g.), pensiju aprēķina, nevis vadoties pēc individuālo iemaksu algām, bet gan vidējās algas valstī šajā trīs gadu periodā. Patlaban šāda norma tiek piemērota aptuveni 70% jaunpiešķirto pensiju. Taču, ņemot vērā, ka personām uzkrātais apdrošināšanas stāžs līdz 1996. gadam turpina samazināties, tad arī sākuma kapitāla ietekme uz kopējo pensijas apmēru samazinās. Tas nozīmē, ka, aizvien attālinoties no šā perioda, daudz lielāka nozīme ir tieši veiktajām sociālajām iemaksām, bet mazāka – sākuma kapitālam.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 86
TV24
“Neaiciniet atpakaļ, ja jūs nezināt, vai šeit būs darbs!” Jaunietis pabeidzis augstskolu Anglijā, bet Latvijā nevar atrast darbu
Lasīt citas ziņas

2015. gadā trešajai daļai (35,1%) no visām sociāli apdrošinātajām personām apdrošināšanas iemaksu objekts bijis mazāks par valstī noteikto minimālo darba algu un šādas iemaksas nav pietiekamas, lai nodrošinātu uzkrājumu minimālās vecuma pensijas apmēram. Patlaban minimālā pensija valstī ir no 70,43 līdz 108,85 eiro atkarībā no darba stāža. “Šobrīd uz sākuma kapitāla aizsardzības rēķina vēl jaunpiešķirto vidējo pensiju apmēram ir tendence pieaugt, taču jārēķinās, ka nākotnē situācija var mainīties, jo tad pensijās arvien vairāk atspoguļosies visi šie atvieglotie nodokļu režīmi un veiktās mazās sociālās iemaksas,” skaidro ministrijas pārstāve J. Muižniece.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.