Ugunskurs uz ūdens 14

Īpaši romantisku noskaņu, līgojot pie ezera, upes vai dīķa, radīs peldošs ugunskurs. Tas izgaismos ūdeni un piekrastes kokus.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Lasīt citas ziņas

Lai izgatavotu šādu ugunskuru, nepieciešams pāris resnāku baļķēnu un biezāki dēļi, kas kalpos par ugunskura pamatu – plostu. Protams, vajadzēs arī malku, ko šoreiz, veidojot ugunskuru, vēlams sastiprināt kopā, lai degot pagales nekristu nost un ūdenī neapdzistu. Ērti, ja pagales var sastiprināt ar piemērotu lenti vai striķiem. Katru nākamo pagali stiprina pie apakšā esošās. Ugunskura vidū ieteicams likt labi degošas, sveķainas šķilas.

Kad ugunskurs iedegts, to ar laivu ievelk dziļāk ūdenī. To var iestumt ar garāku kārti vai vienkārši iebrist ūdenī un iestumt dziļāk.

CITI ŠOBRĪD LASA

Plosta pamatam jābūt aptuveni kvadrātmetru lielam. Sausie baļķēni – aptuveni 15 cm diametrā. Plosta grīdas dēļi – ap 2 cm biezi. Savukārt pagales uz šāda plosta pašaā centrā visērtāk kārtot mājas tipa ugunskura formā. Tā augstums – aptuveni 50 cm. Šāds plosts būs pietiekami stabils un neiegrims ūdenī, samērcējot kurināmo.

!!! Plostu pirms iestumšanas ūdenī izpušķo.

Saules ritenis

Induļa Burkas zīmējums

Uguns riteņa ripināšana no kalna ir viens no pirmajiem rituāliem, ko veic, saulei norietot. Savulaik to darināja no veca ratu riteņa, ko nosēja ar labi degošu materiālu, piemēram, sienu, bērza tāsīm, pakulām, sausas zāles vīkšķiem. Mūsdienās ratu ritenis ir retums, tāpēc var izlīdzēties ar vieglu bluķi vai kopā sastiprinātiem zariem. Iveta Medene teic – lai arī saules ritenis šķiet visai vienkāršs, to izveidot un noripināt no kalna tā, lai ugunīgais rats pa ceļam neapgāztos, nav tik vienkārši. Šaura un ļoti viegla konstrukcija noteikti neripos. Riteņa konstrukcijai jābūt 15–20 cm platai. Vēl labāk, ja konstrukcija sastāvēs no diviem riteņiem, kas savā starpā sastiprināti ar garāku asi, kā redzams zīmējumā. Starp riteņa spieķiem ievieto viegli degošus dabiskus materiālus. Caur riteņu centru var izvērt ķēdi. To pagarina ar auklām. Degošo materiālu pēc ievietošanas ritenī var fiksēt ar stiep­li vai metāla sietu. Šādu konstrukciju no neliela paugura var noripināt kontrolēti. Tas būs pa spēkam diviem vīriešiem. Īpaši svarīgi ripināšanu kontrolēt, ja apkārt ir daudz cilvēku, bērni.

Reklāma
Reklāma

!!! Ugunsriteņa lietošana vienmēr rūpīgi jāizvērtē, lai neizraisītu nelaimi un svētku svinētājiem nevajadzētu aicināt talkā ugunsdzēsējus vai mediķus.

Foto-Indulis Burka
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.