Foto – Shutterstock

Bez sporta neiztikt 0


“Svara zudums galvenokārt ir saistīts ar pareizu uzturu. Savukārt to, lai muskuļi būtu tonusā, var panākt ar regulārām fiziskām aktivitātēm, nav vajadzīga korsete vai josta. Tonusā esošs muskulis veido vēlamās ķermeņa aprises. Ja muskuļi ir vāji, arī pareiza uztura gadījumā neveidosies vēlamās formas. Tāpēc vienlaikus vajadzīgs gan veselīgs uzturs, gan regulāra fiziskā slodze,” rekomendē Illa Mihejeva.

Reklāma
Reklāma
Pasaule visdrīzāk tomēr ir plakana – astrofiziķis izpētījis zemi visaugstākajā precizitātes līmenī
TESTS: Atbildi tikai uz 6 jautājumiem un mākslīgais intelekts izrēķinās tavu vecumu!
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 37
Lasīt citas ziņas

“Vidukļa josta treniņu laikā mazina fiziskās slodzes efektu. Muskuļi tiek ierobežoti, nestrādā ar pilnu slodzi, tādējādi rodas pretējs efekts vēlamajam. Tiem nepieciešama vieta, lai veiktu kustību noteiktā apjomā. Pat stāvot muskuļi ir sasprindzināti, jo palīdz noturēt vietā visus mūsu orgānus, bet korsete tos atslābina. Vingrot korsetē noteikti nav pareizi. Vēderam tiek radīts lielāks spiediens brīdī, kad tam vajag papildu telpu. Tādējādi var tikt ietekmēta sirdsdarbība, elpošanas funkcija, vēdera dobuma orgānu darbība. Cilvēki ar vājākām saitēm var gūt trūces, piemēram, zarnu trūci, diafragmālo trūci, kad kuņģis ieslīd krūškurvī. Ja visu dienu atradīsies korsetē, nebūs fiziskas slodzes, muskuļi ar laiku kļūs vājāki.”

Ārstos neieklausās

Mēs visas gribam būt skaistas, turklāt jau šovakar, lai varētu uzvilkt mazo melno vakarkleitiņu. To apzinās arī ražotāji, kuri piedāvā korsetes, vidukļa jostas un māna ar to brīnumaino efektu, nebrīdinot par sekām.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Mēs varam runāt par precēm, kas sevi ir pierādījušas. Nevaram reaģēt uz katru jauno reklāmas rakstu, kas sola, ka ražojums izglābs vai liks justies labāk,” paskaidro Illa Mihejeva.

“Mūsdienās ļoti bieži tiek reklamētas apšaubāmas preces, arī jostas slaidākam viduklim. Ja jostas būtu pārbaudītas, tās ieteiktu ārsti. Šajā gadījumā nav pārbaudīts, kāda varētu būt potenciālā ietekme uz cilvēka ķermeni. Tad jau problemātiskos aptaukošanās gadījumos, kad svars ir dzīvībai bīstams, pirmo varētu piedāvāt korseti, nevis tauku atsūkšanu,” atzīst Anita Pentjuša. “Bieži vien pacients nemaz neieklausās ārsta padomos. Nopērk preci arī tad, ja viņam tā nav vajadzīga. Reklāmā redz vizuālo efektu un vēlas sasniegt to pašu. Kad josta liek pasvīst, uzskata to par pozitīvu iedarbību.

Sievietes nereti iegādājas vismazākā izmēra vidukļa jostu, cerot, ka pēc mēneša izsvīdīs, kļūs slaidākas un tā būs tieši laikā. Tādējādi cenšas ietaupīt, lai nav jāpērk jauna. Ja izvēlas pēc iespējas mazāku, lai būtu ciešāk, efektīvāk, iespējamais kaitējums palielinās.”

Korsetes arī ārstniecībā

Korsetes mēdz būt dažādas. Ārsts ar vārdu korsete saprot izstrādājumu no cieta, nekustīga materiāla. Ortozes savukārt ir no mīksta, bet stingra auduma.

Izvēloties jebkādu korseti vai vidukļa jostu, jāsaprot, kādam nolūkam to izmanto, ko ar to vēlas panākt, uz ko tā iedarbojas. Jāpievērš uzmanība izmēram, cietībai, materiālam, formai. Jāzina, kāda josta un kāpēc nepieciešama, cik ilgi tā jānēsā, kā pareizi uzvelkama. Piemēram, terapeitiskās jostas paredzētas atslogošanai un jāvelk guļus stāvoklī, kad muskuļi ir atslābināti.

Ir dažādu veidu korsetes un vidukļa jostas, piemēram, pēcdzemdību, muguru atbalstošas grūtniecības jostas, brukas jeb trūces jostas, kas balsta vēdera priekšējo sienu. Ja ir muguras problēmas, piemēram, sāpes, savilkts muskulis, mugurkaula skriemeļu vai disku pārmaiņas, tiek piemeklēta piemērotākā korsete jeb atbalstošā bandāža.

Reklāma
Reklāma

Līdzīgi kā ar apaviem, arī jostu nepieciešams pielaikot. Ja uzvelkot atbalstošā josta drīzāk traucē, izraisa diskomfortu, tā nebūs piemērota.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.