foto – Shutterstock

Kā veidot uzkrājumu 0

Lai veidotu uzkrājumu, jābūt vēlmei uzkrāt, noteiktam mērķim un brīviem naudas līdzekļiem, ko ik mēnesi atvēlēt šim nolūkam. Ja brīvu naudas līdzekļu ir maz vai tādu vispār nav, jāapsver, kur ikdienā tomēr var ietaupīt. Ja līdz šim ģimenē ienākumu uzkrāšana nav bijis viens no naudas izlietošanas paradumiem, var sākt ar vienkāršāko – atvērt bankā krājkontu. Protams, ir jāinteresējas par katra darījuma papildu izdevumiem, lai nebūtu nekādu pārsteigumu gadījumos, kad ir vēlme naudu no krājkonta izņemt vai uzkrājumu neturpināt. Lai izvēlētos atbilstošu ieguldījuma veidu, iepriekš jāizpēta visa pieejamā informācija. Var arī izmantot finanšu speciālistu bezmaksas konsultācijas jebkurā no iestādēm, kas piedāvā ieguldījuma pakalpojumus. Jātiek skaidrībā, vai uzkrājumus vēlaties veidot īsā vai ilgākā termiņā. Īstermiņa uzkrājumi palīdz, ja nauda ir nepieciešama ātri vai arī neparedzētiem gadījumiem. Ilgtermiņa uzkrājumi būs atspaids vecumdienās, palīdzēs apmaksāt bērnu izglītību un atvieglos citus apjomīgus izdevumus nākotnē.

Reklāma
Reklāma

Vai aizņemties naudu

RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna 199
Lasīt citas ziņas

Tā ir nopietna atbildība, tāpēc aizņemties naudu drīkst tikai tad, ja ir pārliecība, ka būs iespēja to atmaksāt. Naudas aizņemšanās var būt noderīga un sniegt zināmas ērtības, bet ir divi gadījumi, kuros noteikti būtu jāatturas no kredīta ņemšanas. Ja, to darot, neatliek līdzekļu neparedzētiem gadījumiem un ja ir pazīmes, kas liecina, ka ģimenes budžets samazināsies kredīta atmaksas periodā, piemēram, saistībā ar bērna piedzimšanu vai aiziešanu pensijā. Uzņemoties kredītsaistības, rūpīgi jāizvērtē to attiecība pret tagadējo un nākotnē sagaidāmo materiālo stāvokli: vai darbs ir stabils, vai būs pietiekami ienākumi, lai kredītu atmaksātu. Ņemot hipotekāro kredītu, izvērtēšana jāveic īpaši rūpīgi un apdomīgi, jo atmaksas termiņš, iespējams, ir ļoti ilgs, līdz ar to neskaidrība par nākotni ir lielāka nekā par īsākiem patēriņa kredītiem. Tādēļ, pirms plāno uzņemties jebkādas kredītsaistības, rūpīgi jāapkopo informācija, kas ļauj izdarīt pareizu izvēli – kurā kredītiestādē, cik lielu un uz kādu laiku ņemt šo kredītu. Jāseko arī, lai ikmēneša kredītmaksājumi nepārsniedz 30–40% no ikmēneša maksājumiem.

8 padomi, kā pārdomāti iepirkties

1. Pirms lielāka pirkuma jānoskaidro, kad ir visizdevīgākais laiks to veikt (piemēram, atlaides, sezonas izpārdošanas).

CITI ŠOBRĪD LASA

2. Jāapkopo informācija par dažādiem piedāvājumiem un jāsalīdzina preču cenas, ņemot vērā vairākus būtiskus kritērijus (kvalitāti, garantijas laiku, veikala vai produkta reputāciju).

3. Jāsastāda nepieciešamo lietu saraksts un pēc dienas tas jāpārskata, cenšoties noteikt prioritārās vajadzības un tā saīsinot šo sarakstu. Iepirkties vajadzētu, respektējot sarakstu.

4. Jānosaka skaidras naudas daudzums, ko var atļauties tērēt, un tikai šī summa jāņem līdzi uz veikalu, lai nebūtu iespējas ļauties kārdinājumam un iztērēt vairāk.

5. Jāpārbauda pārtikas produktu derīguma termiņš (īpaši vasarā!), lai pēc pāris dienām tie nav jāizmet.

6. Izpārdošanās iespējams atrast teju vai visu sezonu apģērbu. Var apmeklēt arī outlet veikalus, kur par zemāku cenu piedāvā dažādu zīmolu apģērbu no iepriekšējām kolekcijām.

7. Lai arī sviestmaizes un kafija tuvējā degvielas uzpildes stacijā vai kafejnīcā ir mūsdienu aizņemto cilvēku kultūras sastāvdaļa, šāds dzīvesveids ātri apēd ne tik viegli sapelnīto naudu. Izdevīgāk ir šādas uzkodas pagatavot mājās un paņemt līdzi uz darbu.

8. Saglabājiet iepirkumu čekus! Tagad pircēji arvien biežāk izmanto savas patērētāju tiesības un atgūst naudu par sabojātiem produktiem vai citām nekvalitatīvām precēm, kas iespējams vienīgi tad, ja ir čeks, ko uzrādīt.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.