Induļa Martinsona ilustrācija

Ar trīs miljoniem knapa iztikšana 1

Dokumentā “Radošā Latvija” plānots, ka skolēnu izglītošana kultūras pasākumos valstij gadā varētu izmaksāt 2,5 miljonus eiro. Šīs izmaksas gan bijušas nepamatoti pieticīgas. VISC speciālisti aprēķinājuši – pat tad, ja katram skolēnam valsts apmaksās tikai vienu kultūras pasākumu gadā, tērējot 14 eiro katram bērnam, tam būs nepieciešami aptuveni trīs miljoni eiro katru gadu. A. Tūna teic: patlaban darba grupā vairāk spriež par “kultūras somas” saturu. Proti, ko tajā varētu “likt iekšā”, nevis cik tas izmaksās un kurš par to maksās. Bet vai jēga spriest par saturu, ja valsts budžetā vēl nav “iezīmētas” naudas summas, par ko šo saturu apmaksāt? “Tieši tāpēc, ka vēl nav skaidrības par finansējumu, būs gan maksimālā, gan minimālā programma. Kuru no tām īstenos, atkarīgs no finansējuma lieluma,” atbild A. Tūna.

Reklāma
Reklāma
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kuriem Līgo svētki būs īpaši izdevušies
Kokteilis
Neticami, bet tava auto marka atklāj par tevi vairāk, nekā spēj iedomāties 64
Bārmeņi atklāj, kurus dzērienus nekad nevajadzētu pasūtīt “pīķa stundās”
Lasīt citas ziņas

Aplēses liecina, ka par minētajiem 14 eiro gadā tiešām sanāks tikai minimāla programma. Piemēram, Leļļu teātrī lētākās biļetes maksā sešus eiro. Ja skolēns nedzīvo Rīgā, ar 14 eiro var pat nepietikt naudas, lai nokļūtu galvaspilsētā un nopirktu lētāko biļeti. V. Černoglazova rēķina: lai atbrauktu no Druvienas uz Rīgu un noskatītos izrādi, izmaksas ir apmēram 20 eiro vienam skolēnam. Tomēr viņa saka: ja arī valsts atbalsts būs neliels, tas jebkurā gadījumā atslogos vecāku un pašvaldības maciņu.

Iecerēts, ka visiem skolēniem neatkarīgi no viņu dzīvesvietas piešķirtā summa būtu vienāda. A. Tūna teic: būtu svarīgi arī rīdziniekus izdabūt ārpus galvaspilsētas. Lai viņi aizbrauc uz reģionālajām koncertzālēm, uz Rotko mākslas centru Daugavpilī!

CITI ŠOBRĪD LASA

Taču, ja naudas šādiem braucieniem nepietiks, no vecākiem prasīt līdzfinansējumu diez vai varēs, jo kultūras baudīšana iekļausies mācību procesā, bet tam jābūt bezmaksas. Turklāt līdzfinansēt kultūras pasākumus diez vai būs gatavi mazturīgie vecāki, bet “Kultūras skolas somas” projekta ietvaros pasākumos būtu jāpiedalās visiem skolēniem.

Tā kā darba grupas diskusijas vēl nav noslēgušās, pārrunās iesaistītie nelabprāt runā par naudu. Tomēr nojaušams, ka daļu “Kultūras skolas somas” izmaksu var nākties uzņemties arī pašvaldībām.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.