Papīrlietu dizaina darbnīcas “Purpurs” galvenās darbu virzītājas – mākslinieces Ginta Šmite (no kreisās) un  viņas meita Beate .
Papīrlietu dizaina darbnīcas “Purpurs” galvenās darbu virzītājas – mākslinieces Ginta Šmite (no kreisās) un viņas meita Beate .
Foto – Andris Ozoliņš

Meistarstiķis papīrā un gaismā 1

Gintas aizrautība ir tautas garīgā mantojuma pētīšana. Ar tautas atmiņas arhetipos balstītu simbolu – zīmju izmantošanu saistīta arī komerciāli veiksmīgo svečturu “Gaismas zīmes” tapšana. “Reiz izdomāju, ka latviskie raksti var kļūt par gaismas rotaļu, un izveidoju “Gaismas zīmes” – papīra svečturus, kuru sānus klāj senās zīmes. Uz katras kuba plaknes savs vēstījums. Svečturim komplektā ir maza grāmatiņa, kurā svarīgākās zīmes komentētas. Tā pie svečtura sāniem tik labi izskatās, ka daži pat neņem to nost! Smalkie, nacionālromantiskie svečturi cilvēkiem iepatikās, un šobrīd tie pārdoti vairāk nekā 20 000 eksemplāru. Svečturiem bija labi panākumi arī starptautiskajā arēnā – sudraba godalga “Golden drum 2010” kategorijā “Dizains un māksla”. Vēlāk izstrādi vēl dažādojām, un šobrīd “Gaismas zīmes” iegādājamas daudzu tautu, stilu un laikmetu ornamentos. Reizēm tos izgatavojam pēc pasūtījuma, piemēram, kāzām un jubilejām,” stāsta Ginta.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 28
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

“Svečturi “Gaismas zīmes” parāda, cik milzīgas iespējas ir papīram. Tas ir fantastisks! Papīrs deg, taču no tā var izgatavot ugunsdrošu materiālu. Papīrs šķīst, bet no tā var uztaisīt laivu. Papīrs ir ciets, no tā gatavo mēbeles, taču maiga papīra salvete nekaitēs pat zīdaiņa ādai. Papīrs ir lēts, bet uz tā glabājas visas pasaules gudrības. Papīru izmet gružos, bet to bieži arī glabā pie sirds,” papīra “dvēseli” atklāj Beate.

Sensacionāls atklājums

“Mani vienmēr intuitīvi suģestēja tradicionālās Latvijas ainavas un latvisko auduma rakstu saskaņa. Katrs audums kaut ko vēstīja. Nolēmu to pārbaudīt ar zinātniskām metodēm. Paņēmu fotogrāfiju ar Tūjas ainavu un datorā to pakāpeniski sadalīju krāsu laukumos. Iznāca, ka tradicionālais Tūjas novada etnogrāfiskais audums satur tos pašus krāsu salikumus un tādās pašās proporcijās kā Tūjas jūrmalas ainava. Zils, balts, brūns, melns, visas šīs krāsas bija gan uz auduma, gan arī fotogrāfijās. Tātad audumos patiesi bija paslēpts latviskās ainavas kods! Nolēmu radošajā darbā lietot etnogrāfisko audumos, un parādījās piezīmju grāmatu līnija “Etno”. Tā izpētes darbs atnesa man negaidītu atklājumu un deva jaunu ideju, kuras pilnveidošanā speru tikai pirmos soļus,” pārliecināta Ginta.

CITI ŠOBRĪD LASA
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.