Foto: Shutterstock

Ginekoloģe, homeopāte: iespējams, sieviete ilgojas pēc bērniņa 19

“Nepatīkamo simptomu pamatiemesls ir krasas hormonu līmeņa svārstības pirms mēnešreizēm. Šajā laikā paaugstinās estrogēnu un progesteronu līmenis, taču tie organismā izdalās pulsveidā, tāpēc vienubrīd ir liels hormonu līmeņa pacēlums, bet jau nākamajā – kritums. Ar to izskaidrojama garastāvokļa biežā maiņa,” stāsta ginekoloģe reproduktoloģe un homeopāte Oksana Babula.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā 207
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
Lasīt citas ziņas

“Simptomi ir atkarīgi no tā, kuri hormoni ir pārsvarā. Ja dominē progesteroni, ir nomāktība un raudulīgums. Sievietei pēkšņi šķiet, ka viņu neviens nemīl. Ir pastiprināta nosliece uz šķidruma uzkrāšanos organismā, tūsku, krūšu jutīgumu. Svars var pieaugt pat par četriem pieciem kilogramiem. Kājas ātri nogurst un var sāpēt. Bieži vien ir vispārējs nespēks.

Savukārt, ja prevalē estrogēni un androgēni, sievieti burtiski velk uz kašķi. Viņa ir nesavaldīga, viegli aizkaitināma, var sākt kliegt. Starp citu, šķiršanās visbiežāk notiek tieši PMS laikā. Tāpat šajā periodā mammas mēdz saasināti uztvert nenozīmīgas bērnu sūdzības un nepamatoti izsaukt ātro palīdzību, jo ir nemierīgākas, vairāk uztraucas. Pētījumi liecina, ka PMS bieži piemeklē lielpilsētā dzīvojošas sievietes ar augstāko izglītību, kuras daudz strādā un cieš no stresa. Lielākoties tās ir garīgā darba veicējas, sievietes augstos un atbildīgos amatos. Ir teorija, ka šis sindroms saistāms ar stresu un psiholoģisko pārslodzi. Daudzas ir novērojušas, ka simptomi ir smagāki, ja šajā laikā piedzīvo lielu spriedzi.

CITI ŠOBRĪD LASA

PMS iemesls var būt arī sievietes ilgas pēc bērniņa, kas dažkārt pat ir neapzinātas, apslēptas zemapziņā. Tuvojoties mēnešreizēm, sieviete ar skumjām apjauš, ka iespēja tikt pie mazulīša palaista garām. Ne velti ir teiciens, ka mēnešreižu laikā dzemde raud par to, ka nav iestājusies grūtniecība. PMS biežāk raksturīgs sievietēm, kurām bērnu nav vai ir tikai viens, gribētos vēl kādu, bet aizņemtības vai finansiālu apsvērumu dēļ nevar atļauties. Sievietēm, kurām ir vairāki – trīs vai četri – bērniņi, PMS parasti nav. Dažām manām pacientēm simptomi ir pilnībā izzuduši pēc pirmajām vai atkārtotajām dzemdībām. Statistika liecina, ka līdz 30 gadiem nepatīkamās sajūtas ir gandrīz 25% sieviešu, bet pēc tam jau vairāk nekā 50%, iespējams, tāpēc, ka šajā vecumā bioloģiskais pulkstenis sāk tikšķēt aizvien straujāk.

Daļai sieviešu PMS var izpausties kā organisma reakcija uz bailēm no neplānotas grūtniecības – tā notiek, ja ikreiz ļoti uztraucas, vai sagaidīs menstruācijas.

Pētījumos noskaidrots, ka šis sindroms bieži vien raksturīgs sievietēm, kuras cieš no migrēnas, paaugstināta asinsspiediena vai alerģiskām reakcijām. Ir teorija, ka PMS iemesls ir organisma alerģija pret paša hormoniem, kas pastiprinās, paaugstinoties to līmenim.

Tāpat simptomi var kļūt izteiktāki pēc gripas vai kādas ginekoloģiskas infekcijas pārslimošanas.

Taču PMS nav nemaz tik slikts. Ja sieviete stāsta par ļoti izteiktiem simptomiem, ginekologs reproduktologs priecājas, jo pat bez hormonālām analīzēm ir pilnīgi skaidrs, ka viņai notiek ovulācija. Ja PMS nav, iespējams, ir problēmas ar auglību. Protams, arī sievietēm, kurām ar reproduktīvo veselību viss ir kārtībā, nereti nav nekādu sliktu izpausmju, vai viņas tām vienkārši nav pievērsušas uzmanību,” stāsta daktere.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.