Foto – Shutterstock

Šķiļas ar sāpēm 
 0


Ja gudrības zobs šķiļoties izraisījis iekaisumu, pašsajūtas uzlabošanai var skalot muti ar sālsūdeni, ko gatavo, uz glāzi ūdens ņemot vienu tējkaroti sāls, vai siltu kumelīšu tēju. 
Šim nolūkam derēs arī kāds no antibakteriālajiem mutes skalošanas līdzekļiem, piemēram, Hexoral, Octanidol, Curasept, taču skalot nav vēlams ilgāk par 10–14 dienām.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Lasīt citas ziņas

Sāpes var remdēt, paturot pie zoba kliņģerīšu tinktūrā (sajaucot ar tikpat lielu daudzumu ūdens) samitrinātu vates tamponu, tomēr labāk lietot kādu no ibuprofēna grupas pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļiem. Tiesa, nopietnu sarežģījumu gadījumā bez receptes nopērkamās zāles smeldzi nenovērsīs.

Nevajadzētu izmantot joda tinktūru, kā cilvēki nereti dara. Tā var apdedzināt mutes gļotādu, turklāt daudziem izraisa alerģiju. Ja vēlas sāpošo vietu dezinficēt ar degvīnu, tas jāatšķaida uz pusēm ar ūdeni, lai nerastos audu apdegums.

CITI ŠOBRĪD LASA

Iekaisuma gadījumā zobārsts var palīdzēt, ar speciālu šļirci izskalojot audus ap zobu, lai mazinātu mikrobu izplatību zem to sedzošās kapucītes. Nereti trešā dzerokļa šķilšanos izdodas atvieglot, izdarot griezienu smaganā. Ja problēmas tomēr atkārtojas, pēc 2–3 nedēļām, kad ar antibiotikām izdevies iekaisumu samazināt, zobu nākas izraut. Akūtā situācijā šo manipulāciju nevajadzētu veikt, jo tā var būt grūtāk pārciešama.

Gudrības zobu stāvokli reizēm izdodas pārbaudīt, veicot rentgena uzņēmumu, taču nereti nepieciešams detalizētāks izmeklējums –
ortopantomogramma, kas pieejama lielākajās zobārstniecības iestādēs. Iegūtajā attēlā var novērtēt augšžokļa un apakšžokļa attiecības, visus četrus trešos dzerokļus, to novietojumu, attālumu no blakuszobu saknēm un nerviem, kā arī konstatēt, cik daudz dzerokļus pārsedz kauls, vai ap zobu aizmetņiem nav izveidojušās cistas – ar šķidrumu pildīti dobumi –, kas laika gaitā sagraus kaulu.

Šķiroties no zoba


Lai izrautu apakšžokļa gudrības zobus, kuru saknes atrodas dziļi kaulā un ir stipri izliekušās, dažkārt jādodas pie ķirurga un smagos gadījumos jāizdara operācija. To var veikt vietējā anestēzijā, taču īpaši sarežģītās situācijās vai ļoti bailīgiem cilvēkiem ieteicama vispārējā narkoze.

Dažkārt pēc manipulācijas iekaist alveola jeb bedrīte, kurā atradies zobs. Var būt sāpes, tūska un zilums, mutes atvēršanas un rīšanas grūtības, nejutīgs žoklis. Lai ātrāk izveseļotos, jālieto pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļi, dažkārt arī antibiotikas. Vismaz trīs dienas jāievēro saudzējošs režīms, bet kopumā atveseļošanās periods ilgst aptuveni nedēļu.

Padoms



Gudrības zobi jāizrauj, ja:


  • tie nespēj pilnībā izšķilties un bojā blakuszoba sakni vai zoba kronīti un atkārtoti izraisa iekaisumu, kas izpaužas ar pietūkumu un stiprām sāpēm;
  • zobārsts nespēj tiem piekļūt, lai salabotu;
  • sieviete, kurai gudrības zobi sagādājuši problēmas, plāno grūtniecību;
  • tie spiež uz priekšu zobu rindu, izraisot zobu bojāšanos;
  • ārsts atklājis trešo dzerokļu izraisītu traumatisku čūlu, kas dažkārt veicina ļaundabīgu šūnu veidošanos;
  • zobu rindu regulē ar breketēm, taču pastāv aizdomas, ka tie varētu sabojāt iegūto efektu.
Reklāma
Reklāma

Konsultējusi zobārstniecības klīnikas “Adenta” zobārste Zane Tereščuka

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.