Foto – Shutterstock

Nekad nav par vēlu 0


Nakts urinēšanas dēļ daudzi izvairās no tāliem ceļojumiem, neapmeklē vietas, kur nav ātras piekļuves tualetei, vai ierobežo šķidruma daudzumu.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 8
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam
Lasīt citas ziņas

Lai tiktu galā ar urīnpūšļa radīto diskomfortu, vīrietim jāapmeklē ārsts un jānoskaidro iemesls, jo ārstēšana vērsta uz to, lai novērstu pamatcēloni. Vizīte nav jānovilcina, ja vienlaikus jūtamas sāpes.

Ārsts norīko izmeklējumus, kas ļauj noskaidrot biežās urinācijas iemeslus. Taču viss sākas ar sarunu par simptomiem un to ilgumu, dzīvesveidu, šķidruma lietošanas režīmu, ēšanas paradumiem, lai noskaidrotu, vai cēlonis nav sirds un asinsvadu sistēmas, nieru un neiroloģiskas slimības. Pacienta apskate dod iespēju izdarīt sākotnējos secinājumus par prostatu un urīnpūsli. Izmeklējumi ir atkarīgi no pacienta vecuma, sim­ptomiem un to ietekmes uz dzīves kvalitāti, kā arī no citām slimībām (sirds un asinsvadu sistēmas, nieru, neiroloģiskām) vai psiho­emocionāliem traucējumiem, lietotajiem medikamentiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Diagnostikā vērtē diennakts urīna daudzumu un biežumu, veic analīzes, var būt nepieciešama vēdera dobuma orgānu ultrasonogrāfija un datortomogrāfija. Iegūtie rezultāti palīdz izraudzīties precīzāku ār­stēšanas taktiku. Turklāt, ja ir prostatas adenoma, mūsdienās bieži vien var iztikt bez skalpeļa un izmantot tikai medikamentozu terapiju.

Ja nomoka nakts urinācija, dienas laikā tik un tā ieteicams izdzert vismaz 1,5 litrus šķidruma, taču to vēlams nedarīt vismaz 1–2 stundas pirms gulētiešanas un vakarā izvairīties no kofeīnu saturošiem dzērieniem un alkohola, jo tie palielina urīna daudzumu un kairina urīnpūsli. Tas pats attiecas uz dārzeņiem un augļiem, kuru sastāvā ir daudz ūdens. Vakarā vajag izvairīties no pikantiem ēdieniem un saldumiem, it īpaši šokolādes. Nevēlami stimulējoša iedarbība ir nikotīnam.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.