Ulda Muzikanta foto

Vērtē Latvijas augus 0

Zaigai ir savs viedoklis par pēdējā laika trakumu ar augu izcelsmi. Viņasprāt, tas ir tikai reklāmas triks. – Vai par Latvijā audzētiem var saukt stādus, ja spraudeņi, jaunstādi vai pat divgadīgi stādi ievesti no ārzemēm un uz vietas mazliet paaudzēti? Taču tā dara vairākums dārznieku.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu 142
Lasīt citas ziņas

Viņa uzskata, ka tas ir gudri, jo Latvijas klimatā izaudzēt, piemēram, begoniju vai petūniju no sēklas ir daudz dārgāk un grūtāk, nekā pasūtīt jaunstādus no ārzemēm. Arī savā audzētavā viņa vasaras puķes turpmāk vairs nesēs, tikai audzēs no jaunstādiem. Tikai daži trakie Latvijā kokus un krūmus audzē no sēkliņas.

Ārzemju stādiem nav ne vainas, spriež dārzniece, ja vien tirgotājs zina, ko ievedis. Lielākie stādu tirgotāji parasti iepērk augus pie pārbaudītiem audzētājiem, izvēlas piemērotākos. Nereti lielveikalos redzami visādi brīnumi, kam it kā nebūtu jāizdzīvo, taču tie, kam patīk eksperimentēt, var izmēģināt. Piemēram, lielveikalā pirkta Ķīnas vistērija ‘Blue Moona’ aug un zied gan siltumnīcā, gan dārzā.

CITI ŠOBRĪD LASA

! Reizēm leknu importa augu, kas veikalā nonācis tikko no siltumnīcas, iestāda dārzā vējainā laikā, kad ir salnas, un tiešā saulē. Tad nav brīnums, ka tas drīz vien ir pagalam. Tā notiktu arī ar vietējo augu.

Pavasari revidē dārzkopību

– Šogad dabā vērojams kaut kas dīvains, – secina dārzniece. – Laikam tā bija kaut kāda radiācija.

Tas, ka daudzi mūžzaļie augi saulē apdeg janvārī, februārī, ir normāla parādība, bet ne aprīlī, turklāt no ziemeļu puses!

Pagalam lielie rododendri. Cietušas pat leikotejas, kas aug aiz pirtiņas ziemeļu pusē, kalmijas zem noēnojuma. Iznīkušas vairākas parastā kadiķa šķirnes, arī paciprese, kas auga gadiem un nekad neapdega. Taču tai blakus cimperlīgā egle ‘Conica’ šogad bez neviena bojājuma!

Vērojot pēdējos pavasarus un jo īpaši šo gadu, dārzniece vairs neņemas dot nekādus padomus par augu ziemošanu un drošu šķirņu izvēli. Grāmatās rakstītais jārevidē, jo praksē vairs nedarbojas. Zaiga pati augus pirms ziemas vairs nesedz. Pārāk labi sapaunotie var izsust, vai ieviesties peles. Vienīgi vārgākos viņa stāda vietā, kur vējš mazāk purina, jo tas pastiprina sala iedarbību. Dārzniece iesaka apkārt jaunam, jutīgam kociņam uzlikt kasti bez jumta. Vienkāršākajā variantā apkārt augam var iedurt mietiņus un aptīt ar tapetēm, augšpusi atstājot vaļā. Rozēm egļu zarus der uzlikt tikai tad, kad ir 10 grādu aukstums. Budlejai vajag nelielu segumu, sausumu un aizvēju (var uzlikt lielu plastmasas podu).

Reklāma
Reklāma

! Pēdējos 20 gados Zaiga novērojusi, ka nopietnu postu nodara arī skābie lieti.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.