Novāktajiem ķiplokiem ir mīkstas galviņas. Ko darīt? 4

Novācu ziemas ķiplokus, bet laikam par ātru. Tiem ir diezgan mīkstas galviņas. Ko darīt? Jautā Andrejs Madonā.

Reklāma
Reklāma
Putins iet uz pilnu banku! Krievija slepus cenšas iesaistīt vēl vienu valsti karā pret Ukrainu
Trampa lūgums mediķiem pēc tam, kad pēc atentāta tika nogādāts slimnīcā, lika mediķiem pārsteigti raustīt plecus 3
Kokteilis
“Diezgan nevīžīga un prasta” – Lindas Mūrnieces lauku dzīves ainiņas un “drosmīgie” komentētāji
Lasīt citas ziņas

SIA “Ķiploku pasaule” saimniece Antra Zeltiņa, kura ar ķiploku lielaudzēšanu un pārstrādi nodarbojas vairāk nekā desmit gadus, iesaka novāktos ķiplokus maksimāli ilgi apžāvēt saulē, vējā turpat uz lauka. Pēc tam šķūnī vai citā telpā, kur ir caurvējš, turpināt žāvēt, izklātus plānā slānī plauktos vai uz grīdas.

Ja telpa ir pārāk silta un slikti vēdināma, ķiploki sāk izsust un pūt.

CITI ŠOBRĪD LASA

Audzētāja ķiplokus vienmēr žāvē ar visiem stublājiem, jo tad labi aizvelkas brūces un tajos neiekļūst kaitīgie mikroorganismi.

Kad ārējās mizas sausas un laksti pilnībā sakaltuši, ķiplokiem nogriež stublājus un saknes. Pilnīgi sausā mājas pagrabā, kur ir nemainīga +10…+11 °C temperatūra, galviņas labi glabājas līdz pat jaunajai ražai.


Audzētāja atgādina, ka ķiploki ik gadu jāvāc jūlijā, kad laksti kļūst dzelteni un galviņām ārējā miziņa nogatavojusies, sāk kļūt tumša. Ilgāk kavēties nedrīkst, jo ķiploki strauji nobriest.

Ik pa laikam daži jāizrauj un jānovērtē situācija. Ja daiviņas sākušas dalīties, laksti nopuvuši, jau par vēlu – šādi ķiploki ilgi neglabāsies.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.