Foto Shutterstock

Disleksija jeb lasīšanas grūtības 0


Šādas konfliktsituācijas risina Izglītības un zinātnes ministrijas pakļautībā esošais Izglītības kvalitātes valsts dienests. Pēc visa spriežot, šim skolēnam varētu būt disleksija – lasīšanas un rakstīšanas grūtības. Tie ir bērni ar pilnvērtīgu intelektu. Viņi saprot mācību vielu, ja to izstāsta mutiski, taču lasa lēnāk, rakstot var jukt burti. Mēdz būt arī slikts rokraksts (disgrāfija).

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 133
VIDEO. “Viss grāvis šūpojas!” Medniece fiksējusi interesantu novērojumu – sākumā šķitis, ka tas ir bebrs… 8
Lasīt citas ziņas

Mūsu valstī darbojas Latvijas Disleksijas biedrība (sk. mājaslapu www.disleksija.lv). Tās valdes priekšsēdētāja Eva Birzniece skaidro, ka traucējumus var uzlabot tikai ar labu mācīšanu, bet, atstājot uz otru gadu, nekas nebūs atrisināts. Ārzemju pieredze liecina, ka bērnam jāattīstās un jāiet uz priekšu kopā ar vienaudžiem, ar kuriem viņš uzsācis mācības. Atstājot uz otru gadu skolēnus ar lasīšanas grūtībām jeb disleksiju, tas viņus degradē.

Pedagoģiski medicīniskā komisija

Uz pašvaldības pedagoģiski medicīniskās komisijas sēdi aicina bērnu kopā ar vienu vai abiem vecākiem. Komisijā piedalās pedagoģijas, psiholoģijas un logopēdijas speciālisti.

CITI ŠOBRĪD LASA

Komisija darbojas, pamatojoties uz Ministru kabineta 2012. gada 16. oktobra noteikumiem Nr. 709 “Noteikumi par pedagoģiski medicīniskajām komisijām”. Tā sniedz atzinumu par skolēnam atbilstīgāko vispārējās izglītības vai speciālās izglītības programmu, kā arī iesaka nepieciešamos atbalsta pasākumus mācību procesa organizēšanā un valsts pārbaudes darbos. Viens no komisijas pienākumiem ir arī veicināt pašvaldības teritorijā dzīvojošo bērnu ar speciālajām vajadzībām integrāciju pašvaldības vispārējās izglītības iestādēs. Komisija nesniedz ieteikumus par skolēna atstāšanu uz otru gadu tajā pašā klasē vai pārcelšanu nākamajā.

Ja vecāki nepiekrīt pašvaldības pedagoģiski medicīniskās komisijas sniegtajam atzinumam par bērnam piemērotāko izglītības programmu, viņiem ir tiesības vērsties Valsts pedagoģiski medicīniskajā komisijā ar lūgumu atkārtoti izvērtēt bērna veselības stāvokli, spējas, attīstības līmeni un sniegt atkārtotu atzinumu par viņam atbilstīgāko izglītības programmu.

Izglītības kvalitātes valsts dienesta vecākā eksperte Jana Veinberga aicina neskaidrību gadījumos vai tad, kad risinājumu skolā vai pašvaldībā neizdodas panākt, iesniegumu vai sūdzību par iespējamiem skolēnu pārcelšanas noteikumu pārkāpumiem iesniegt Izglītības kvalitātes valsts dienesta Uzraudzības departamentā (tālruņi 67507839, 67507838, sk. mājaslapā www.ikvd.gov.lv), Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī 14, Rīgā, LV-1050.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.