Foto – Shutterstock

Kā vērtējams proteīns, ko sportisti lieto ļoti bieži?
 0

Tā nav nekāda ķīmija, vien olbaltumvielu apzīmējums angliski. Visbiežāk to izgatavo no sūkalām. “Noteikti labāk nekā desa ar niecīgu gaļas saturu,” piemetina treneris Šeļago.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Daktere Noveičuka piebilst, ka olbaltumvielas ir būvmateriāls, bez kā nevaram iztikt, tās būvē muskuļus. Astoņas neaizvietojamās aminoskābes, ko organisms nespēj sintezēt, jāsaņem ar pārtiku, piemēram, ēdot gaļu vai zivis. Tās rodamas arī augos, rūpīgi kombinējot, var saņemt visu nepieciešamo.

Cilvēkam vidēji dienā vajadzīgs grams proteīna uz katru svara kilogramu, to var saņemt ar gaļu, zivi vai pākšaugiem. Tomēr, ja ir augsta fiziskā aktivitāte, nepieciešamība ir lielāka – apmēram 2 grami proteīna uz kilogramu svara, bet, piemēram, svarcēlājam – pat 4 un vairāk grami. Tātad jārēķina rūpīgi. Piemēram, 100 gramos gaļas vai zivs ir 20 grami proteīna, biezpienā – 16 līdz 18 grami, mazāku daļu varam saņemt ar griķiem vai pupiņām. Trūkstošo var papildināt ar uztura bagātinātājiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Labi, ja lieto proteīnu tikai tik, cik treniņā notērē. Risks, ja deva ir pārmērīga. Tas var kaitēt sirds un asinsvadu sistēmai, radīt nieru un aknu darbības problēmas. Vēl jāuzmanās, lai tas nebūtu šaubīgas izcelsmes uztura bagātinātājs. Reizēm mēdz pievienot neveselīgu saldinātāju, aromatizētāju vai citu vielu, no tāda līdzekļa labāk atteikties. Jāzina, ka, lietojot proteīnu, uzturā jābūt pietiekami daudz minerālvielām un vitamīniem, kā arī jādzer daudz ūdens,” uzsver daktere.

Treneris piebilst, ka proteīns jālieto atbilstoši treniņa intensitātei. 30 minūtes pēc treniņa ir labākais laiks, kad muskuļi ir gatavi augt – proteīna kokteilis ļaus tiem ieturēt maltīti. Ja muskuļi nebūs izsalkuši, tie neuzņems visu paredzēto. Kādu brīdi augs, bet būs tukši – maz spēka. Arī pārmērīga proteīna deva neveidos vairāk muskuļu – liekās kalorijas organisms vai nu uzkrās tauku veidā, vai pārpalikumus izvadīs.

Vēl ļaunāk, ja sāk lietot pārāk daudz proteīna, produktu izvēlē spiežot uz olbaltumvielām. Kāds puisis šādi uzforsējis trīs mēnešus, pēc tam sākušas streikot aknas, āda kļuvusi izteikti dzeltenīga, gluži vai apelsīnu krāsā.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.