Foto – Shutterstock

Kā sargāt balsi 0

Tāpat kā muskuļus pirms sporta nodarbībām, arī balss saites pirms ilgas runāšanas vai dziedāšanas svarīgi iesildīt, sākumā skandinot līdzskaņus m un n un pēc tam izdziedot patskaņus. Kā to vispareizāk darīt, iemāca fonopēds jeb balss treneris.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Lasīt citas ziņas

Rūpējoties par veselību, prātīgāk būtu norūdīties, nevis vīstīties šallē, taču, ja cilvēks līdz šim nav stiprinājis imunitāti un balss ir viņa darba instruments, aukstā laikā vēlams staigāt ar šalli un cepuri.

Lai saudzētu balsi, jāizkopj pareiza runāšanas un dziedāšanas tehnika. Sakāmais būtu jāsāk uz izelpas, lai netrūktu gaisa, tas plūstu pa balss spraugu vienmērīgi un balss saites vibrējot tiktu savstarpēji masētas. Runājot nepareizi, starp tām rodas sasprindzinājums un berze. Ar laiku atsevišķās vietās var sabiezēt gļotāda un veidoties tā sauktie dziedātāju mezgliņi, kurus dažkārt nepieciešams ārstēt ķirurģiski.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ieteicams atteikties no pipariem, šokolādes, riekstiem, cepumiem, kafijas un gāzētiem dzērieniem, kas var nelabvēlīgi ietekmēt balsi. Ja ir tendence uz atvilni, nav vēlami pikanti ēdieni. Lai kuņģa skābe vēl vairāk nekairinātu balss saites, 2–3 stundas pirms gulētiešanas nevajadzētu baudīt sātīgas vakariņas.

Pēc 50–60 gadu vecuma sliktāk slēdzas balss sprauga un atrofējas balss saišu muskulis. Lai šo procesu aizkavētu, vēlams pēc iespējas vairāk dziedāt un runāt.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.