10

Vai cenu burbulis?

LPCS vadītājs Jānis Šolks jau brīdinājis par cenu burbuli piena nozarē, jo neesot nekāda ekonomiskā pamata tik straujam cenu kāpumam. “Mākslīgi kāpinot piena iepirkuma cenas un ar tām pievilinot Latvijas zemniekus, tiek radīts burbulis Latvijas piena nozarē, kas drīzumā var plīst, jo ārvalstu iepircējiem ilgtermiņā Latvijas piens nav nepieciešams,” paziņojumā norādīja Šolks.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Lasīt citas ziņas

Mārtiņš Cimermanis gan nedomā, ka pašlaik būtu cenu burbulis. “Tās ir pasakas. Burbulis varbūt ir kādam simtam saimniecību jeb staigātājiem, pārējiem tā nav,” teica LLKC vadītājs. Viņš arī met akmeni veikalu dārziņā, jo laikā, kad zemniekiem maksāja arvien mazāk, veikalu plauktos piena produktu cenas turējās samērā augstas. “Veikalu hegemonija – sāpīgākais,” teica Cimermanis. Šobrīd viens no svarīgākajiem uzdevumiem – tuvināt piena iepirkuma cenu ES vidējai cenai.

Arī “Jaunpils pienotavas” padomes priekšsēdētājs Anrijs Aumalis piekrīt, ka jāstrādā pie piena cenas palielināšanas, bet tas neesot dažu mēnešu jautājums. “Jaunpils pienotava” saviem piegādātājiem maksā reālo cenu, kas gan ir zemāka par 0,30 eiro/kg, taču cena varētu vēl kāpt. Aumalis domā, ka šobrīd jākooperējas un jāstutē sava pārstrāde, lai nākotnē būtu drošības sajūta. Viņš arī pieļauj, ka drīzumā var sākties piena pārstrādes rūpnīcu bankroti, jo “piens aizbrauc pie poļiem”.

CITI ŠOBRĪD LASA

ZM valsts sekretāra vietniece Rigonda Krieviņa uzsver, ka šobrīd vairāk nekā jelkad nepieciešama kooperācija un jākooperējas tieši piena loģistikā. ZM informācija liecina – šobrīd uz simt zemniekiem ir viens piena uzpircējs. Pēc tā var spriest, cik efektīvs ir viss piena savākšanas process.

Piena krīze: mīnus 3000 saimniecību

* Krievijas embargo laikā darbu pārtraukuši apmēram trīs tūkstoši saimniecību, lielākoties vienu līdz četru govju.

* No nozares izslēgti ap 8000 govju, puse no likvidēto govju skaita bija pašpatēriņa saimniecībās.

* Kopumā saimniecības pārdevušas par 2% piena vairāk nekā iepriekš.

* Šā gada oktobrī Latvijā bija 157 tūkstoši slaucamo govju. No 18 tūkstošiem piena lopkopības saimniecību ap 7000 realizēja pienu pārstrādei.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.