Profilakses nolūkā 0

Pusaudzēm vai sievietēm, kas jau sākušas dzimumdzīvi, bet pie ginekologa ne reizi nav bijušas, daktere Santa Lauska iesaka to izdarīt vismaz profilakses nolūkā. Arī tad, ja nav nekādu sūdzību – vienkārši atnākt un pārbaudīt savu ginekoloģisko veselību. Ārste rekomendē pirmajai vizītei iepriekš mājās sagatavoties, kā arī ievērot dažus priekšnoteikumus.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā
Lasīt citas ziņas

* Ja paredzēta vienkārša apskate un nav īpašu sūdzību, pie ginekologa vēlams nākt pēc menstruācijām. Šajā laikā ārsts var gūt labāku priekšstatu par olnīcu darbību, turklāt spēj panākt vizuāli augstvērtīgāku diagnostiku.

* Viedtelefonos iespējams instalēt savu mēnešreižu kalendāra aplikāciju – tas būtu ieteicams ikvienai. Vēlams ne tikai fiksēt menstruāciju pirmo dienu, bet arī to, ja pirms tām vai cikla laikā bijušas īpašas sajūtas, lai varētu pastāstīt ginekologam. Ārstam būs daudz grūtāk objektīvi novērtēt pacientes veselību, ja viņa sāks stostīties un minēs vien aptuveno datumu, kad pēdējās mēnešreizes varēja sākties.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Ja vien iespējams, mammai jau mājās vajadzētu izskaidrot meitai, kā notiek ginekoloģiskā apskate.

* Vēlams arī pārdomāt un pirms vizītes pie ārsta sagatavot neskaidros vai interesējošos jautājumus.

* Ja meitenei nav bijušas dzimumattiecības, viņai par to ārstam vajadzētu pateikt. Ginekologs vizuāli apskatīs arī ārējos dzimumorgānus un novērtēs, kā tie attīstījušies.

* Meitenēm pie ginekologa vajadzētu doties ar pilnu urīnpūsli, lai ārsts ar speciālu abdominālo zondi, kas tiks uzlikta uz vēdera priekšējās sienas, varētu redzēt iekšējos dzimumorgānus.

* Ja pusaudzes vai sievietes vizītē pie ārsta vēlas pārrunāt kontracepcijas izvēli, vēlams, lai viņas pašas iepriekš kaut vai nedaudz būtu sagatavojušās šai sarunai. Izsargāšanās līdzekļu izraudzīšanās bieži vien ir pacientes un ārsta kopdarbs. Ja paciente negrib vai, gluži otrādi, vēlas konkrētu kontracepciju, bieži vien tā arī tiek izrakstīta, protams, ja pret to nav kādu pretargumentu.

Konsultante SANTA LAUSKA, klīnikas Medeora ginekoloģe

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.