Foto – Shutterstock

Vingro, stiepj un masē 0


Kā pacientam ar galvassāpēm var palīdzēt fizioterapeits? Vispirms izklausīs pacienta sūdzības, pēc tam novērtēs stāju, kustību apjomu, muskuļu spēku un garumu, kā arī ņems talkā speciālus testus, lai noskaidrotu galvassāpju iemeslu un ieteiktu piemērotu terapiju. Ja pacienta muskuļos vai to fascijās atrasti sāpīgie mezgliņi – trigerpunkti, labi palīdz aukstuma terapija (aukstuma geli, ledus aplikācijas, krioterapija ar ogļskābo gāzi) vai ārstēšana ar karstumu (pirts procedūras, silta duša, muskuļu sildīšana ar siltu, mitru dvieli), teipošana, trigerpunktu masāža, pasīvo vai aktīvo muskuļu stiepšana, dažādas mīksto audu atbrīvošanas metodes.

Reklāma
Reklāma
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
“Gustavo ir bīstams narciss, bet Rutulis un Patrisha tērētas marionetes!” Ainārs Mielavs velta skarbus vārdus radošajiem kolēģiem 2
TV24
Viena no šī kara interesantākajām lietām: kā iespējams noslēpt 40-50 tūkstošus cilvēku pie frontes līnijas?
Lasīt citas ziņas

Gan saspringuma galvassāpju, gan migrēnas mazināšanai lieti noder arī citas fizikālās medicīnas un fizioterapijas metodes – gan ārstnieciskā vingrošana fizioterapeita vadībā, kurš piemeklē katram vispiemērotākos vingrinājumus, gan relaksācijas metožu un elpošanas tehniku apgūšana, gan stājas korekcija, gan manuālā terapija, gan trakcija – muskuļu un saišu stiepšana, piemēram, slinga terapijā, gan dažādas fizikālās terapijas procedūras, piemēram, transkutānā elektroneirostimulācija (TENS), kuras laikā elektriskie impulsi atsāpinoši iedarbojas uz nervu receptoriem. Ieteicamas ir arī fiziskās aktivitātes svaigā gaisā – vismaz trīs reizes nedēļā pa pusstundai soļot vai nūjot, braukt ar velosipēdu. M. Puide gan uzsver, ka katram pacientam vispiemērotākās fizioterapijas metodes un vingrojumus var ieteikt vienīgi speciālists: lai gan lielai daļai galvassāpju pacientu fiziskās aktivitātes nāk tikai par labu, ap 30% migrēnas pacientu tās provocē lēkmes.

Lai izvairītos no saspringuma galvassāpēm, ļoti svarīgi ir mainīt virkni ikdienas paradumu un apgūt ergonomiskas darba pozas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.