6

Nezināmās “Skroderdienas”: interesanti fakti

Reklāma
Reklāma
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
Lasīt citas ziņas

* Rūdolfs Blaumanis šo lugu sarakstīja vairākus gadus pēc Jāņa Poruka stāsta “Krusttēvs Dāvis” publicēšanas, izmantojot skroderu parādīšanos lauku sētā un Silmaču vārdu. P. Blaus atceras: “Poruks saļaunojies uz Blaumani tāpēc, ka Blaumanis piesavinājies viņa sižetu, naida sekas bija abpusēji rakstīti pamfletiski stāstiņi.”

* Pēc pirmizrādes 1902. gadā kritika uzsvēra, ka “visu dzīvību lugai dod Kārlēns (Dace Akmentiņa) un Rūdis (Teodors Valdšmits), kuri uzturēja skatītājus nenogurstošā jautrībā”.

CITI ŠOBRĪD LASA

* 1921. gada 17. martā komēdiju pirmo reizi izrādīja Nacionālajā teātrī režisora Alekša Mierlauka versijā, ar Aleksandra Būmaņa mūziku.

* 1935. gada 31. augustā Nacionālajā teātrī ar šo uzvedumu Alfrēda Amtmaņa-Briedīša režijā svinēja Nacionālā teātra 5000. izrādi.

* 1941. gadā komēdija tika gatavota Maskavas dekādei, 4. jūnijā notika ģenerālmēģinājums. Viesizrādes nenotika, jo sākās Otrais pasaules karš.

Pateicamies par sadarbību LKA E. Smiļģa muzeja direktoram Jānim Siliņam

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.