Aprēķiniem klienti var izmantot “Sadales tīkla” mājaslapā “www.sadalestikls.lv” pieejamo slodzes aprēķināšanas kalkulatoru, kā arī izmantot viedā elektroenerģijas skaitītāja iespējas, kurš nodrošina klientus ar detalizētu elektroenerģijas patēriņa pārskatu. 17


“Sadales tīkla” pārstāve atgādināja, ka elektrotīkla pieslēguma jaudas samazināšana ir bezmaksas pakalpojums, ko klienti var pieteikt elektroniski klientu portālā “www.e-st.lv”, turklāt pieslēguma jaudu klienti var samazināt arī pakāpeniski, pārliecinoties par faktiski nepieciešamās jaudas apjomu. Gadījumos, ja klients pēc kāda laika elektrotīkla pieslēguma jaudu vēlēsies atjaunot, “Sadales tīkls” izvērtēs, vai tas būs iespējams, un izmaksu aprēķinu veiks atbilstoši Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas Sistēmas pieslēguma noteikumiem elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vācu ģenerālleitnants prognozē, vai un kad Krievija varētu būt gatava uzbrukt NATO valstīm
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Lasīt citas ziņas

Tāpat klienti var apvienot savā īpašumā esošos mazas jaudas elektrotīkla pieslēgumus un elektroenerģijas skaitītājus, sadalīt elektrotīkla pieslēguma jaudu, izvēlēties piemērotākos elektroenerģijas tirgotāju piedāvājumus vai atbilstošāko sadales sistēmas pakalpojumu tarifu plānu.

“Sadales tīkls” arī iesaka klientiem pārskatīt sava uzņēmuma vai ražotnes tehnoloģiskos procesus, jo izmantojot energoefektīvas iekārtas un inovatīvas tehnoloģijas, mainās arī faktiski nepieciešamais elektrotīkla pieslēguma jaudas apjoms.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Ir uzņēmumi, kuri savā darbā izmanto inovatīvas tehnoloģijas, veic iekārtu nomaiņu un modernizāciju, bet aizmirst par pieslēguma jaudas optimizēšanu, lai gan šādos gadījumos mainās arī faktiski nepieciešamais elektrotīkla pieslēguma jaudas apjoms. Tāpat klientiem jāpārskata elektroiekārtu izmantošanas biežums un ilgums, kā arī elektroiekārtu stāvoklis – vai tās nav novecojušas un bojātas,” skaidroja Smirnova.

Gadījumos, ja nav iespēju būtiski samazināt pieprasītā pieslēguma jaudu, pastāv dažādi risinājumi ražošanas ciklu pārkārtošanai, piemēram, elektroenerģiju patērējošās darbības veikt secīgi, nevis vienlaicīgi, atzīmēja Smirnova.

“Daudziem uzņēmumiem darba laiks ir tikai astoņas stundas, bet darbības procesi tikai dažu brīdi prasa lielu jaudu, piemēram, iekārtu ieslēgšanās brīdī, līdz ar to uzņēmumi var izvērtēt iespējas pārkārtot esošo sistēmu, jo ne visām iekārtām ir jāieslēdzas vienlaicīgi – to var darīt pakāpeniski. Pat birojiem, ja visus datorus ieslēgtu vienā laikā, būtu nepieciešama daudz lielāka pieslēguma jauda. Turklāt ar mūsdienu tehnoloģijām var izmērīt pīķa slodzes un, pamatojoties uz veiktajiem mērījumiem, noteikt optimālo pieslēguma jaudu,” norādīja Smirnova.

Latvijas lauksaimnieku janvāra elektroenerģijas rēķini saistībā ar izmaiņām OIK finansēšanas modelī ir par 40-60% augstāki nekā rēķini par decembri. Elektroenerģijas rēķinu summas pieaugums veidojies rēķina pozīcijā “jaudas obligātā iepirkuma komponente par ampēriem”, kas ir maksājums par pieslēguma jaudu, kura nesezonas laikā netiek izmantota.

“Zemnieku saeimā” norādīja, ka Ekonomikas ministrijas piedāvātais risinājums – atteikšanās no liekajām jaudām – bija iespējams tikai pagājušajā gadā. Sākot ar šo gadu, jaudu objektā, kurā ir viens elektroenerģijas pieslēgums, nav iespējams daļēji samazināt un pēc nepieciešamības palielināt. Tāpat nav izprotama jaunās izmaksu pozīcijas būtība un mērķis.

Reklāma
Reklāma

Par elektroenerģijas rēķinu kāpumu lauksaimniekiem pārsteigumu paudis arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS). Par šo jautājumu Kučinskis ir runājis ar ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu (V), kurš ir uzdevis ekspertiem šonedēļ izvērtēt situāciju un savākt visus datus, bet nākamnedēļ, kad ministrs atgriezīsies no komandējuma, tiks sniegta plašāka informācija.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.