Privātskolās bieži vien tiek izmantotas mūsdienīgākas, efektīvākas mācību metodes, taču ne visi vecāki saviem bērniem var atļauties šādu skolu. Attēlā: privātskolas “Patnis” audzēkņi mācībās izmanto modernās tehnoloģijas.
Privātskolās bieži vien tiek izmantotas mūsdienīgākas, efektīvākas mācību metodes, taču ne visi vecāki saviem bērniem var atļauties šādu skolu. Attēlā: privātskolas “Patnis” audzēkņi mācībās izmanto modernās tehnoloģijas.
Foto – Karīna Miezāja

  18

Atbalstīt bagāto izvēles?

Jāpiebilst, ka arī citās pašvaldībās, piemēram, Rīgā, ir gadījumi, kad vecāki spiesti bērnus laist privātskolās, jo tā sauktā mikrorajona skola ir tik pilna, ka vietu nepietiek pat visiem tās tuvumā deklarētajiem bērniem, bet citas skolas ir pārāk tālu vai neatbilst vecāku prasībām. Ne visi ir gatavi deklarēt bērnus viltus adresēs, lai tiktu prestižākajās skolās. Tāpēc izvēlas laist bērnus privātskolās, kaut samaksāt par tām ir grūti. Šādiem vecākiem pašvaldības atbalsts ne tikai noderētu, tā saņemšana būtu tikai taisnīga.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

No otras puses: Latvijā šobrīd aktīvi tiek dibinātas ekskluzīvas privātskolas, kurās mācību maksa gadā ir vismaz 10 000 eiro un kurās mācās ļoti bagātu vecāku bērni. Jāšaubās, vai pabalstīt ļoti bagāto izvēli laist bērnu privātskolā būtu pašvaldību pienākums. Privātskolu vairošanās rada arī zināmus riskus. Kā zināms, nesen tika atņemta akreditācija privātskolai “Innova”. Taču nekvalitatīva un, iespējams, Latvijas valsts interesēm neatbilstoša izglītošana šajā skolā notika jau kādu laiku pirms akreditācijas atteikuma. Saeimas deputāts Raivis Dzintars (Nacionālā apvienība) pieļāva, ka tur, kur pašvaldību dibinātās skolas ir tikai ar latviešu mācību valodu, privātskolas varētu tikt dibinātas, lai nodrošinātu izglītības iespējas krievu valodā. Tādējādi tiktu kavēta izglītības sistēmas latviskošana. Arī D. Narvaiša atzina: ja arī pašvaldībām nāktos finansēt privātskolas, vajadzētu noteikt stingrākas prasības šīm izglītības iestādēm.

UZZIŅA

*Latvijā šajā mācību gadā ir 54 akreditētas privātskolas. Tajās mācās 6297 skolēni.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Valsts finansējums, kas “seko” vienam skolēnam uz akreditētajām privātskolām:

skolotāju atalgojumam – 98,4 eiro mēnesī;

mācību līdzekļiem – 18, 50 eiro mācību gadā;

brīvpusdienām (līdz 4. klasei) – 1,42 eiro dienā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.