Jautājums, vai policijas darbinieki ir pietiekami apmācīti komunikācijai ar piketētājiem, aktualizējas arī, gaidot Latvijas karstos datumus – 16. martu un 9. maiju.
Jautājums, vai policijas darbinieki ir pietiekami apmācīti komunikācijai ar piketētājiem, aktualizējas arī, gaidot Latvijas karstos datumus – 16. martu un 9. maiju.
Foto – LETA

Tiesas lemj atšķirīgi 2


Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Melnalksnis teic, ka viens no 26. janvāra piketu uzraugošajiem policijas darbiniekiem ir arodbiedrības biedrs. Lai aizstāvētu savējo, arodbiedrība noteikti pētīšot, kā iepriekš veiktas apmācības, kādi temati tika apgūti, vai policijas darbinieki tikuši informēti, kuros gadījumos cilvēki ir jāaiztur un kuros ne, un vai tika analizēta iepriekšējā tiesu prakse administratīvajās lietās vai ne.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā”
Kokteilis
Zviedrijas policija atklāj, par ko tiks izvirzītas apsūdzības no Eirovīzijas diskvalificētajam Nīderlandes māksliniekam 33
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 92
Lasīt citas ziņas

A. Melnalksnis domā, ka policistiem trūkst zināšanu par tiesu praksi administratīvajās lietās, jo tā netiekot pietiekami analizēta. M. Ziemele viņam iebilst: “Es daudzus gadus esmu gājusi un pārstāvējusi policijas reģionu pārvaldi tiesā, un varu teikt, ka rajonu tiesās šī prakse ir dažāda, un analizēt to, teikšu godīgi, nav iespējams. Cik ir tiesu, tik viedokļu, un bijuši gadījumi, kad pie vienādiem faktiskiem apstākļiem ir dažāds tiesu interpretējums.” Vienā gadījumā savāktais materiāls un sastādītais protokols būs pietiekams, lai tiesa pieņemtu lēmumu par sodu, bet citā tiesnesim varbūt liksies, ka pierādījumu pietrūkst un lieta būs izbeidzama. Kad praksē veidojas situācija, kas nav īsti saprotama, policija raksta Tieslietu ministrijai – lūdzu, sniedziet skaidrojumus, kā mums turpmāk strādāt.

M. Ziemele piebilst, ka ir arī ļoti labi pamatoti tiesu lēmumi un tādi tiek nodoti tālāk dienestiem informācijai, analīzei ar norādījumiem, ka turpmāk vajadzētu rīkoties šādi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bet kā tad vērtēt – kas ir un kas nav nepakļaušanās policijas darbinieka prasībām? M. Ziemele: “Vispirms mēs raugāmies, ko ir lēmis Senāts un Augstākā tiesa. Ir bijušas vairākas lietas par nepakļaušanos policijai, un Senāts arī ir norādījis, ka jebkura policijas darbinieka dotā prasība ir jāizpilda, ja jūs nevarat uzreiz uz vietas argumentēt, ka tā ir nelikumīga. Ja nevarat, tad tā ir izpildāma, bet pēc tam jūs varat pārsūdzēt policijas darbinieka rīcību. Piemēram, jums liek pacelt papīru no zemes, kas nav jūsu. Tad jūs rakstāt iesniegumu, lūdzot izvērtēt policijas darbinieka rīcību.”

A. Melnalksnis uzskata, ka konkrētajā gadījumā piketa laikā policistam nevajadzēja likt operatoram pacelt no zemes kādu nokritušu lapiņu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.