Viļņas mērs Artūrs Zuoks (2. no labās) izrāda pilsētu Dānijas kroņprincim Frederikam (3. no labās).
Viļņas mērs Artūrs Zuoks (2. no labās) izrāda pilsētu Dānijas kroņprincim Frederikam (3. no labās).
Foto: AFP

Daudzveidīgā Viļņa: nedaudz vēstures 0

Viļņa, viena no skaistākajām Centrāleiropas pilsētām, radās 14. gadsimtā, kad, apvienojot valodas, reliģijas un kultūru, to izveidoja lietuvieši kopā ar citām toreizējās Lietuvas Hercogistes nācijām, padarot šo pasaules vietu par izcilu, multikulturālu pilsētu, kur apvienojās Rietumu un Austrumu kultūras virzieni. Viļņa ir pilsēta ar bagātu viduslaiku kultūras un arhitektūras mantojumu, Lietuvas galvaspilsētas celtnēm veidojoties gadsimtu plūsmā, tādēļ tajā vērojams dažādu arhitektūras stilu sajaukums. Viļņas gotiskā, renesanses, baroka un klasiskā stila celtnēm piemīt individuāla izpausme un telpiska kompozīcija, ko papildina dekoratīvi ārējās un iekšējās apdares elementi.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu 142
Lasīt citas ziņas

Veiksmīgas rekonstrukcijas pēc dažādām katastrofām devušas pilsētai celtnes ar sevišķu un neparastu raksturu kā, piemēram, Viļņas katedrāle, pilsētas halle, Arsenāla ēka un pils tornis. Viļņa ir pilsēta, kas runā caur simboliem, ko iespaidojusi Lietuvā populārā, tradīcijām bagātā katoļu reliģija un tās daudzpusīgā zīmju valoda, ko demonstrē, piemēram, viena no Viļņas spilgtākajām arhitektūras celtnēm – vizuāli iespaidīgā Svētās Annas gotiskā stila katoļu baznīca. Savukārt par renesanses laika ietekmi liecina Sv. Mihaila, Sv. Stefana, bet par baroka – Sv. Kazimira un Sv.Terēzes baznīcas.

Viļņa ir arī akadēmiska pilsēta ar vienu no vecākajām universitātēm Ziemeļeiropā, pulcējot lielu skaits studentu un gados jaunu cilvēku. Lietuvas galvaspilsētas vecpilsētas vēsturiskajā centrā kā dzīvā unikālā arhitektūras muzejā sastopami visi redzamākie arhitektūras stili, un tas iekļauts UNESCO pasaules mantojuma sarakstā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Viļņa var lepoties ar aptuveni desmit teātra celtnēm un gandrīz tikpat lielu skaitu kino ēku. Viļņas Nacionālā mākslas galerija, Laikmetīgās mākslas centrs, Lietuvas Nacionālais muzejs, Lietuvas mākslas muzejs, neskaitāmās mākslas galerijas un izstāžu centri, kā arī vairums citas kultūras iestādes, ikgadējā mākslas mese “ArtVilnius” un festivāli sniedz iespēju Viļņas iedzīvotājiem baudīt intensīvu mākslas un kultūras dzīvi.

Lietuvas galvaspilsētas Viļņas un “Fluxus” būtisks vienojošs elements ir pilsētas arhitektūra, jo neapdzīvotas ēkas, kādu Viļņā netrūkst, ir potenciālā vieta, kur izpausties mākslai, atsaucoties uz slavenā Lietuvas tautieša Jurģa Mačūna reiz aizsākto tradīciju.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.